Обновеното Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко

Обновеното Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко

23/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Новото Porsche Panamera стартира с цени от 218 390 лв с ДДС у нас и стига до 385 490 лв. с ДДС за Panamera Turbo E-Hybrid

След като Porsche представи обновеният Taycan и изцяло новият Macan, вече във версия само като електромобил, дойде и време на Panamera.

Обновената Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко

Две важни неща: двукамерно въздушно окачване с два клапана и системата за активно окачване Porsche Active Ride като опция.

Второто поддържа хоризонтално ниво на каросерията дори при динамично шофиране, като системата на окачването осигурява перфектна връзка на колелата с пътя и абсорбира неравностите. При активиране на съответния режим, окачването може да компенсира стремежа на каросерията към накланяне, осигурявайки минимални сили на ускорение. Тази система дори предлага наклон в завоите, като се стреми да ограничи повдигането на предната и задната част на автомобила, осигурявайки допълнително удобство за пътниците. И тъй като хидравличната система на Porsche Active Ride черпи мощност от батерия… тази опция ще е налична само за E-Hybrid моделите.

Обновената Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко

Споменавайки E-Hybrid, Porsche предлага общо четири високо ефективни хибридни задвижвания за новата Panamera. Всички варианти на E-Hybrid осигуряват по-добри динамични качества, пробег и ефективност. Panamera Turbo E-Hybrid е включена в гамата още от самото представяне на модела. В основата на система стои основно преработен 4-литров V8 двигател с принудително пълнене с два турбокомпресора. Мощността на електрически мотор, който е с нова конструкция е 190 к.с., а системната мощност 680 к.с. и 930 Нм. Porsche интегрира електрическия мотор в структурата на цялостно преработената осемстепенна PDK трансмисия с два съединителя, което намалява теглото с около 5 килограма. 

Panamera Turbo E-Hybrid ускорява до 100 км/ч за 3,2 секунди и има максимална скорост от 315 км/ч.
Panamera Turbo E-Hybrid ускорява до 100 км/ч за 3,2 секунди и има максимална скорост от 315 км/ч.

Капацитетът на акумулаторната батерия вече е 25,9 кВтч. Това позволява еквивалентен електрически пробег от до 91 километра съгласно комбинирания WLTP цикъл или 83–93 км в градския цикъл. Нова силова електроника на интегрираното зарядно устройство за променлив ток с мощност 11 кВ съкращава времето за зареждане на подходящи системи до 2 часа и 39 минути.

Вариантите Panamera и Panamera 4 получават ревизирани 2,9-литрови V6 турбо двигател с два турбокомпресора. Мощността е увеличена от 330 до 353 к.с. и от 450 до 500 Нм. По този начин Panamera ускорява до 100 км/ч за 5,2 секунди, а максималната скорост се увеличава до 272 км/ч.

Обновената Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко
При Panamera 4 със задвижване на всички колела тези показатели са съответно 4,8 секунди и 270 км/ч.

Дигиталната свързаност е също подобрена, вече чрез сканиране на QR кода в PCM с вашия смартфон, за бърз достъп с Porsche ID. Apple CarPlay® и Android Auto подобряват свързаността с автомобила, като интегрират функциите на MyPorsche за по-добра употреба. Климата, масажа на седалката и други функции се управляват директно чрез Apple CarPlay® или гласовия асистент Siri®.

Обновената Porsche Panamera е вече в София… и изглежда още по-яко

Panamera идва със стандартни Matrix LED светлини, с възможност за HD Matrix LED опция, предлагаща нови функции и обхват до 600 метра. Обновената гама от асистиращи системи включва активен асистент за скорост, Porsche InnoDrive с активно насочване и асистент за кръстовища. Асистентът за безопасно избягване на препятствия е включен, както и възможност за автоматично паркиране с Remote ParkAssist функцията.

Снимки: Porsche / Витоша Спортс Карс