Новата точкова система на WRC за 2024 г.

Новата точкова система на WRC за 2024 г.

25/12/2023 0 By Габриела Стойчева

На теория пилот може да спечели повече точки от действителния победител в ралито...

В началото на декември Световния съвет по моторни спортове потвърди по време на среща в Баку, че WRC ще възприеме нова структура на точките, за да разнообрази последния ден от събитията.

Съгласно новата система, изглеждаща по следния начин: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1, точки ще се присъждат в края на съботното крайно класиране, но само ако екипаж достигне крайното класиране на състезанието в края на неделя.

Писмото на ФИА гласи:

За Световния рали шампионат за производители, за пилоти и за навигатори ще се дават точки за всяко рали, като се вземе предвид генералното класиране след събота (с наказания за всички времена, натрупани до и включително финалната контрола за време в събота) според следната скала

1-во: 18 точки

2-ро: 15 точки

3-то: 13 точки

4-то: 10 точки

5-то: 8 точки

6-то: 6 точки

7-мо 4 точки

8-мо: 3 точки

9-то: 2 точки

10-то: 1 точка

За да спечели точки, екипажът трябва да бъде класиран в крайното класиране на ралито. Ако даден екипаж не е класиран в крайното класиране на ралито, следващият състезател(и) ще бъде преместен(и) нагоре, за да спечели точки.“

Основната причина за въвеждането на тази точкова система е да се попречи на пилотите да карат „спокойно“ през неделните етапи, запазвайки гуми за крайния етап на Power Stage. Състезателите ще се борят за максимум седем точки в неделя. Точките ще бъдат присъдени както следва на първите седем пилоти чрез следната скала: 7-6-5-4-3-2-1.

Power Stage ще остане непроменен, като първите пет най-бързи пилоти ще получат бонус точки, а пет точки са максимумът.

Тези промени на хартия звучат доста объркващи и предполагаме ще създадат не само неудобство за пилотите, но и за феновете. 

Следната промяна предполага, че ако даден екипаж завърши перфектно ралито, той ще продължи да печели общо 30 точки съгласно предишните правила. Победителят в ралито все пак ще бъде обявен за общото време за цялото събитие, но на теория пилот може да спечели повече точки от действителния победител в ралито. 

…да, и ние се объркахме!

В допълнение на това, спортните разпоредби вече позволяват на автомобилите Rally1 да се състезават без хибридно устройство, но те няма да могат да печелят точки за шампионата на производителя и трябва да се движат с фиктивно хибридно устройство, което е монтирано на същата позиция и е със същото тегло като работещо хибридно устройство.

Дали тези нови правила ще амбицират пилотите да карат по-внимателно, за да се борят за победа на всяко рали или по-скоро ще обърка работата им, предстои да проследим този сезон.

Снимка: Toyota