Cupra Born: родена бунтар | Тест

Cupra Born: родена бунтар | Тест

23/03/2024 0 By Габриела Стойчева

Cupra Born е братът на Volkswagen ID.3. Но докато ID.3 изкарва отлични оценки и си печели похвали за послушното момче, Cupra Born е бунтарът в класа, който всички тайно сме искали да бъдем. Поне веднъж.

Когато Volkswagen Group обяви, че Cupra ще се отдели от броните на Seat и ще започне да бъде емблема на цяла една отделна марка, мнението ми бе двупосочно. Нямах съмнение, че Cupra като символ ще си извоюва мястото на предния капак, но все пак. Отделен бранд? Трябва да има и нещо друго.

Е, другото е, че Seat ще спрат да произвеждат автомобили за масата след 2030 г. и ще продължат да съществуват под друга форма. Което означава само едно – залогът на Cupra е доста по-голям. Вече 6 години Cupra оперира самостоятелно от Seat и макар само с един изцяло Cupra модел (да, за Formentor говорим), пътят на марката е посят, основите здрави, а бъдещето – обещаващо.

Днес на изпит е Cupra Born. Първият изцяло електрически модел на Cupra и нещо като Volkswagen ID.3 на стероиди. Макар и двата модела да се възползват от една и съща платформа, споделят едни и същи батерии… и дори си приличат като съседски деца, Cupra са поръсили Born с малко магия. Такава, за каквато само те имат рецепта.

Cupra Born: дизайн

Cupra Born мнение

На външен вид Born се отличава с доста по-хулиганския си вид. Все едно някой го е бил в междучасието. Подул се е тук там, изкарал е лошия поглед, “обърнал е шапката”. Изобщо откъдето и да погледнете Born няма съмнение, че става въпрос за нещо, което не само се вписва в хеч категорията, ами дори гони класа на хотхечовете по отношение на вид.

Cupra Born мнение

Интериорът е повече Cupra, отколкото нещо друго. Характерните за марката елементи в бронзов завършек, таблото с добавени триизмерни детайли, воланът с бърз достъп до режим Cupra, спортните седалки “тип корито”. Още при първото сядане ще усетите, че Cupra Born не е обикновен хечбек. 

Колкото дизайнерите на Cupra са се постарали да създадат наистина уникален продукт, толкова и отговорните за софтуера са разчитали на познатото. Това, разбира се, не е нищо неочаквано. Системата работи добре (но просто добре и въпреки това значително по-добре от първата версия Volkswagen ID.3), интуитивна е, има опция за персонализиран изглед и графиките са приятни. Ако сте управлявали такава от почти който и да е от моделите в портфолиото на Volkswagen Group преди миналата година, то няма с какво ново да ви изненадам.

Cupra Born мнение

Комфорт не липсва, пространство също. 

Но все пак говорим за Cupra. Нека сменим фокуса върху пътното поведение

Cupra Born е един от първите опити за електрифициране на хотхеч сегмента. Конкуренция доскоро липсваше, а това по-скоро клони към сравнение на Born с ДВГ модели като BMW M135, Mercedes A35, Hyundai i30N, Volkswagen Golf GTI и т.н. Но аз не съм почитател на подобни сравнения, защото стигнем ли до теглото, батерията е все още основният компонент, който накланя везната в обратната полза. 

С това казано, ще ни е трудно да сравним Cupra Born с нещо актуално на пазара. Или поне докато не тестваме прясно представения Volkswagen ID.3 GTX или Abarth 600e. Но дотогава настроението е следното.

Ако влизате с нагласата за супер спортен EV хеч, Cupra Born може да не оправдае очакванията. Но това не я прави не спортна. Просто не е супер спортна. 

Cupra Born мнение

Обаче…

Впечатление веднага ми направиха спирачките – първият електромобил, който има адекватни такива в този клас. Тук трябва да отбележа, че говорим за версия на Cupra Born, която е оборудвана с допълнителен пакет e-Boost, което идва с подобрение в предните дискови спирачки и 19-инчови джанти.

В допълнение същият увеличава мощността на 231 конски сили, а ускорението е прилично – 6,6 секунди в дисциплината 0-100 км/ч – за тегло от около 2 тона. Именно при натискане на сателитния бутон отдясно на волана или класическия кик даун получаваме  +20 кВ допълнителна мощност. 

И не, не се усеща като Volkswagen ID.3. Кормилното управление е настроено по различен начин и височината е намалена. Ако го сравняваме пък с Megane E-Tech, Born също се класира по-високо именно заради завидното за класа „самообладание“ при по-ангажиращи пътища.

Cupra Born e-boost пакет добавя 20 кВ моментна мощност и подобрени предни дискови спирачки

Нaшата кола не бе оборудвана с DCC Sport – Dynamic Chassis Control, което по мое мнение прави достатъчна разлика, че да го искате в колата си, но въпреки това липсата му не чак такава болка.

Обратната връзка от волана, педалите и окачването е неочаквано добро. Завоите са идеална площадка за игра. Държи се примерно в ниските обороти, а когато стрелката ги надхвърли, задното предаване е повод да видите задния си калник в страничното огледало. Забавна е, игрива е и най-вече – има потенциал. Е, има малко твърдо возене, но все пак говорим за модел, който иска да влезе в класа на спортистите.

По отношение на задвижване, батерии и пробег…

…Cupra Born заема познатите ни от Volkswagen ID.3 (и не само) батерии с капацитет 58 и 77 кВтч. Нашата тестова версия бе с 58-киловатчасовата и обявен от тестове на WLTP пробег от около 420 км. Но тук говорим за потентен електромотор с 231 конски сили и освен, ако по-спортното шофиране изобщо не ви блазни (за което вече има ID.3), вие ще искате да й подавате ток. А подаването на ток е свързано и с малко по-висока консумация на електричество. 

Ала тук е изненадата. С комбинирано шофиране в града и около час по планински завои и външна температура между 6 и 8 градуса, средната консумация на електричество бе 16 кВтч/100 км. В нормални условия това би било висок разход за тази архитектура, но в конкретния случай говорим за ситуация, която едва ли бихте пресъздавали всеки ден. И въпреки това – ситуация, която говори, че пробег между 280 и 360 км при по-ниски температури, режим Cupra и по-спортно шофиране, без излишни скорости, е постижим.

Зареждането се случва с максимална мощност до 100 кВ и време в идеалния диапазон от около 35 минути. У дома на 11-киловатова станция времето е между 8-8,5 часа.

Cupra Born e-boost пакет добавя 20 кВ моментна мощност и подобрени предни дискови спирачки

Цена

По отношение на цена, Cupra Born се позиционира разумно. Стартира от 88 200 лв с ДДС за 58-киловатчасовата батерия и стига до 105 360 лв с по-голямата 77 кВтч батерия и e-Boost пакет. Задното предаване е стандартно за всички версии. Ако сравняваме Born с ID.3, разликата в цената не е колосална – около 5000 лв средно при релевантно сравнение. С Megane E-Tech: цената при него започва от 83 000 лв с ДДС и стига до 97 000 лв за най-високото ниво на оборудване без допълнителните екстри. 

В крайна сметка, всичко опира до предпочитание – спортно и компактно EV или просто компактно EV. Вие май се досещате вече кое бихме избрали.

Заключение

Ще бъда кратка, просто защото на черното не можеш да кажеш бяло. Ако спортните електрически хечове се усещат така, то след като тествахме Cupra Born, желанието ни да разберем какво ще предложи бъдещето от ерата на абсолютните електрически хотхечове се увеличи многократно. Cupra Born наистина е родена бунтар. И ако поне някога сте се чувствали като бунтари, то има доста голяма вероятност колата адски да ви хареса. 

Ако се окажем прави, търсете я с e-Boost Pack и DCC опцията за шаси. Заслужава си.