Есапека Лапи счупи рекорда за най-голяма разлика между победи във WRC

Есапека Лапи счупи рекорда за най-голяма разлика между победи във WRC

18/02/2024 0 By Габриела Стойчева

Финландският пилот Есапека Лапи от отбора на Hyundai спечелия втория кръг от Световния рали шампионат за 2024 г.

Днес е голям ден за Лапи, защото това е едва втората му победа във WRC. Успехът му на рали Швеция 2024 г. дойде шест години, шест месеца и 19 дни, откакто спечели във WRC за първи път на рали Финландия през 2017 г.

Есапека Лапи / рали Швеция 2024
Есапека Лапи / рали Швеция 2024

33-годишният Лапи подобри рекорда за най-голяма разлика между победи във WRC, който беше пет години и 359 дни и се държеше съвместно от Шекхар Мехта и Жан-Люк Терие.

Лапи е петият пилот на Hyundai, който печели кръг от WRC, резултат, който дава на производителя 29-ия му триумф в световния шампионат на събитие, когато Toyota и M-Sport Ford също завършват на подиума.

Есапека Лапи / рали Швеция 2024

„Чувствам се наистина добре“, каза Лапи. „Преследвам тази втора победа от доста време. Бих искал да кажа милион неща, но вероятно ще забравя много от тях. Но много благодаря на Сирил [Абитебул, президент на Hyundai Motorsport и директор на отбора], той ме задържа в отбора след много лошо второ полувреме миналата година. Това е доста огромен контраст от този момент до сега. Така че благодаря на екипа. И семейството ми също.”

Адриен Фурмо / рали Швеция 2024
Адриен Фурмо / рали Швеция 2024

Лапи стартира решаващия от три етапа на рали Швеция тази сутрин в неделя, водейки с 1 минута 06,3 секунди и с 18 точки от WRC, за да оглави класацията в края на съботното състезание. За разлика от останалите пилоти, Лапи запази спокойствие, което му позволи да пресече финалната линия без поражения по колата.

Адриен Фурмо / рали Швеция 2024
Адриен Фурмо / рали Швеция 2024

Зад Лапи, Елфин Еванс от Toyota грабна второто място, а след него бе и пилотът на M-Sport Ford Puma Адриен Фурмо.

Елфин Еванс / рали Швеция 2024
Елфин Еванс / рали Швеция 2024

Въпреки че изпързаля своята Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid в снежна купина с висока скорост на SS17, Еванс оглави класирането на Super Sunday, за да натрупа седем точки и да добави към 13-те, които отбеляза в събота според новите правила за 2024 г. Уелсецът, който също взе четири точки на Wolf Power Stage за общо събитие от 24, сега изостава с три точки от Тиери Нювил в надпреварата за спечелването на титлата на WRC 2024.

Тиери Нювил / рали Швеция 2024
Тиери Нювил / рали Швеция 2024

Нювил, победителят в рали Монте Карло миналия месец, се пребори с проблеми с налягането на горивото и няколко затруднения в настройките, за да завърши четвърти, но задната част на неговия Hyundai имаше значителни козметични щети след тежко приземяване на Wolf Power Stage. Докато преднината на белгиеца в титлата беше намалена от шест на три точки, усилията му помогнаха на Hyundai да се изравни с Toyota на върха при точките за конструктори за два кръга. 

Оливър Солберг / рали Швеция 2024
Оливър Солберг / рали Швеция 2024

Оливър Солберг спечели WRC2 в Швеция за втора поредна година на пето място, следван от съперниците в категорията Сами Паяри, Георг Линаме, Рупе Корхонен, Лаури Йоона и Мико Хейкила. Италианецът Лоренцо Бертели, който направи своя втори WRC старт от толкова години в Toyota GR Yaris Rally 1, завърши топ 10.

Кале Рованпера / рали Швеция 2024
Кале Рованпера / рали Швеция 2024

Световният шампион Кале Рованпера спечели пет точки, определяйки темпото през решаващия Wolf Power Stage след рестартирането си в събота сутринта. Ойт Танак, който също отпадна в петък, отбеляза шест точки чрез класирането на Super Sunday и своя резултат на Wolf Power Stage.

Такамото Кацута / рали Швеция 2024
Такамото Кацута / рали Швеция 2024

Опитът на лидера в ранното рали Такамото Кацута да спаси точки от шампионата след отпадането му на първия етап в събота претърпя неуспех, когато той се завъртя с висока скорост наближавайки финала на SS17. Японският пилот на Toyota остана с три точки.

Николай Грязин / рали Швеция 2024
Николай Грязин / рали Швеция 2024

Новобранецът в Rally1 Грегоар Мюнстер постигна целта си да стигне до финала във втория M-Sport Ford World Rally Team Puma след безброй злополуки.

Следващият кръг е в Африка за Сафари рали Кения, от 27 до 31 март.

Снимки: Red Bull Content Pool