Тази седмица: рали Швеция идва с много сняг и предизвикателен старт за Нювил

Тази седмица: рали Швеция идва с много сняг и предизвикателен старт за Нювил

14/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Утре стартира вторият кръг от Световния рали шампионат през 2024 г., а времето е предпоставка да станем свидетели на интересна битка

Миналият месец Тиери Нювил спечели откриващият кръг от Световния рали шампионат през 2024 г. след доста размени на позиции през дните, но и много силно каране в неделя. Това му гарантира старт от първата позиция в предстоящото рали Швеция, но май билетът не е толкова печеливш.

Прогнозата за времето изглежда романтична, но само ако сте с половинката си на топло пред камината. Обилният сняг, който падна тази седмица на трасето на рали Швеция означава, че стартът от първо място в откриващия етап в петък може да превърне Hyundai i20 N на Тиери Нювил буквално в… снегорин.

Ойт Танак рали Швеция 2024
Рали Швеция 2023 - Ойт Танак и Мартин Мартин Ярвеоя

От друга страна, съотборникът на Нювил, Ойт Танак, и миналогодишен победител в рали Швеция (тогава с M-Sport Ford), се радва на по-благоприятна стартова позиция на четвърто място. Той, заедно с финландския пилот Есапека Лапи, завършват гамата от трите автомобила с цветовете на Hyundai Motorsport.

Адриен Фурмо рали Швеция 2024
Адриен Фурмо, рали Швеция 2023

„Очакваме много сняг и много ниски температури в Швеция“, коментира Нювил пред WRC. „Снегът беше нещо, което беше управляемо миналата година, но беше малко по-трудно преди. Поради това ще ни трябва много прецизност и отзивчивост от колата, за да може да я хвърля от единия завой до другия и да увелича максимално ефективността.“

Както обикновено, пилотите ще разчитат на гуми Pirelli със стоманени шипове, за да захапят леда, осигурявайки изключително сцепление. 

Кале Рованпера рали Швеция 2024
Кале Рованпера, рали Швеция 2023

Отборът на Toyota Gazoo Racing ще се стреми да подобри представянето си в зимните ралита, след като се бореше да се изравни с Hyundai и M-Sport Ford в Умео миналия сезон. Елфин Еванс води триото от автомобили GR Yaris Rally1 този кръг, следван от Такамото Кацута и финландското чудо и шампион във WRC за 2023 и 2024 Кале Рованпера, за който рали Швеция ще бъде дебютният кръг в шампионата тази година.

Специални етапи три и шест са преименувани на #42 Brattby в памет на покойния Крейг Брийн, който постави най-бързите времена и в двата етапа на борда на своя #42 Hyundai i20 N през 2023 г

Специални етапи три и шест са преименувани на #42 Brattby в памет на покойния Крейг Брийн, който постави най-бързите времена и в двата етапа на борда на своя #42 Hyundai i20 N през 2023 г.

Junior WRC клас

Рали Швеция също е домакин на откриващия кръг на FIA Junior WRC, за който са се регистрирали рекордните 19 екипажи в идентични автомобили Ford Fiesta Rally3, предоставени от M-Sport Полша.

Снимки: Red Bull Content Pool