Рекордна 9-а победа за Себастиен Ожие на рали Монте Карло | WRC 2023

Рекордна 9-а победа за Себастиен Ожие на рали Монте Карло | WRC 2023

22/01/2023 0 By Габриела Стойчева

Ожие триумфира при откриването на сезон 2023 във WRC, а на финала фенове първи развяха българския флаг

Себастиен Ожие запечата рекорден девети триумф в рали Монте Карло, печелейки първия кръг от Световния рали шампионат през 2023 г.

Подиумът на рали Монте Карло 2023

И тази година французинът ще кара само в избрани кръгове от шампионата с отбора на Toyota Gazoo Racing, но рали Монте Карло определено бе най-важното му състезание, с което потвърди още веднъж кой е кралят на завоите във френските Алпи. За него рали Монте Карло 2023 завърши със скоростна преднина от 18,8 секунди пред съотборника си и голяма надежда във WRC Кале Рованпера.

Себастиен Ожие на пресконференцията на рали Монте Карло 2023 г.

Първата му победа в княжество бе през 2009 г. с отбора на Citroen. Пет години по-късно дойде и втората победа на Ожие в Монте Карло, този път с Volkswagen, след която последваха още 5 последователни победи с отборите на M-Sport и Citroen. Последните си 2 победи той записва с Toyota, съответно през 2021 и 2023 г.

Като допълнение към перфектния уикенд на Ожие беше фактът, че навигаторът Винсент Ландайс отпразнува първата си победа на световно ниво.

Подиумът на рали Монте Карло 2023

Французинът поведе откриването на сезона от началото до края, след като достигна преднина от над 30 секунди по време на първия пълен ден на действие в петък в планините над Монако.

Рованпера намали този дефицит до само 16.0 сек. към неделния финал, но Ожие не допусна да загуби победата отново тук.

Кале Рованпера на рали Монте Карло 2023
Все още трябва да се наслаждаваме на тези моменти и затова все още сме тук [във WRC], за да запишем някои победи като тази. Да спечелиш известна такава като Монте няма цена. - споделя Ожие.

Младият ас на Toyota завърши високо, като спечели Wolf Power Stage, за да добави пет бонус точки към своя резултат. Като най-високо класираният пилот, който ще кара във всички кръгове тази година, защитата на титлата на Рованпера започва стабилно.

Силното износване на гумите попречи на пилота на Hyundai i20 N Тиери Нювил да постигне каквато и да е преднина. След 18 етапа белгиецът беше принуден да се задоволи с трето място в генералното класиране, на 27,8 секунди пред Елфин Еванс.

За Еванс имаше мисли какво би могло да бъде. Ако не беше пробиването на задната част, което коства на уелсеца повече от 40 секунди в петък, финалът 1-2-3 за Toyota можеше да е на картата.

Шампионатът се прехвърля в Скандинавия следващия месец за единствения чисто зимен кръг от сезона. Рали Швеция се провежда в Умео от 9 до 12 февруари.

Снимки: Red Bull Content Pool