Нювил пред Ожие на Рали Монте Карло 2024 след събота

Нювил пред Ожие на Рали Монте Карло 2024 след събота

27/01/2024 0 By Габриела Стойчева

Тиери Нювил и Себастиен Ожие ще стартират утрешния ден с предпоставка за бляскава битка за победа в рали монте Карло 2024

В четвъртък, по време на шейкдауна, Ойт Танак бе пилотът с най-добро време, а петъчния ден издигна Еванс до първото място. Днес обаче действието придоби обрат.

Тиери Нювил завърши трети след петък, като още в сутрешните етапи на събота той измъкна второто място от Ожие на първия за деня тест за скорост, покрит с лед, и се нахвърли на първо място преди обяд, стопявайки предимството на Елфин Еванс.

Ожие пое контрола, като спечели последователни етапни победи в началото на повтарящия се следобед кръг, но Нювил показа майсторски умения, като изпревари французина в последните километри, за да стартира с 3,3 секунди предимство в неделя.

Себастиен ожие рали монте Карло 2024

Тъй като Рали Монте-Карло бележи началото на изцяло новата структура на точките на WRC, късното зареждане на Нювил ще му донесе 18 точки, при условие че завърши неделните етапи. Ожие ще получи 15, докато Еванс, който завърши деня на 34,9 секунди от лидерството трети, получава 13.

„Беше важно да вземем точките тази вечер, но също така трябваше да задържим колата на пътя. Имах добро предчувствие, така че го направих и изглежда, че се отплати“, коментира Нювил.

Днешната етапна победа на Ожие в Les Nonières – Chichilianne беше 700-та в кариерата му. Това постижение изпреварва финландската легенда Юха Канкунен (699 етапни победи) на четвърто място във вечния списък на победителите в етапите на WRC.

„Опитвам се от началото на ралито, общо взето“, призна деветкратният победител в Рали Монте Карло. „Този ​​[финален етап] не беше по-различен, но Тиери направи добър етап. Изглежда, че трябва да се борим по-силно утре.”

Ожие в Les Nonières - Chichilianne

Супер неделя дава възможност на най-добре представилите се през последния ден да съберат до седем точки в допълнение към петте бонус точки, които също могат да бъдат грабнати в завършващия рали етап Wolf Power. 

Еванс завърши трети в класирането днес въпреки без хибридното усилване на своя GR Yaris. Дори с отстраняването на проблема, нямаше как да настигне Ожие и Нювил.

На четвърто място завърши Ойт Танак, следван от Адриен Фурмо с разлико от повече от една минута.

Андреас Микелсен застана на шесто място със своя Hyundai, докато Такамото Кацута се изкачи до седмо място след скъпата си екскурзия в канавката в петък.

Осмото място бе за Николай Грязин, който се състезава под български флаг и който в момента води Пепе Лопес във вълнуващ двубой за надмощие във WRC2. Йохан Росел завърши топ 10.

Снимки: Red Bull Content Pool