Формула 1 отхвърли кандидатурата на Andretti да се присъедини към шампионата

Формула 1 отхвърли кандидатурата на Andretti да се присъедини към шампионата

31/01/2024 0 By Габриела Стойчева

„Нашият процес на оценка установи, че присъствието на 11-ти отбор само по себе си не би имало стойност за шампионата”

Формула 1 официално отхвърли кандидатурата на Andretti, отбор, който щеше да си партнира с Cadillac за влизане в шампионата през 2025 или 2026 г., но остави вратата отворена за отбора да влезе през 2028 г.

Формула 1 отвори миналата година ранна заявка за нови отбори, които евентуално да се присъединят към шампионата от 2026 година, когато Ф1 въвежда радикално нови правила. В същия прозорец Andretti подаде заявка, която бе одобрена от техническа гледна точка от ФИА миналата година.

По неофициална, но изцяло логична линия, отборът вероятно щеше да разчита на сделка за двигатели с Renault в краткосрочен план, въпреки че General Motors даде заявка да се присъедини към Формула 1 като производител на двигатели от 2028 г. 

В допълнение на отказа, Формула 1 сподели, че Andretti има добри шансове да се присъедини през 2028 г., ако General Motors изпълни плановете си за собствен Формула 1 двигател.

Cadillac Формула 1

Откъс от становището на ФИА, цитирано от motorsport.com

 1. Нашата оценка не включва никакви консултации с настоящите отбори във F1. Въпреки това, при разглеждане на най-добрите интереси на шампионата, ние взехме предвид въздействието на влизането на 11-ия отбор върху всички търговски заинтересовани страни в шампионата.
 2. Нашият процес на оценка установи, че присъствието на 11-ти отбор само по себе си не би осигурило стойност на шампионата.
 3. Всеки 11-ти отбор трябва да докаже, че неговото участие и ангажираност ще донесе полза за шампионата. Най-важният начин, по който нов участник би донесъл стойност, е като бъде конкурентен, по-специално като се състезава за подиуми и победи в състезания. Това значително би увеличило ангажираността на феновете и също така би увеличило стойността на Шампионата в очите на ключови заинтересовани страни и източници на приходи като телевизионни оператори и промоутъри на състезания.
 4. Приложението предвижда асоцииране с General Motors (GM), което първоначално не включва доставка на PU, с амбиция за пълно партньорство с GM като доставчик на PU в определен момент, но това няма да стане в продължение на няколко години. Наличието на собствен двигател на GM, прикрепен към приложението в самото начало, би повишило доверието в него, въпреки че един начинаещ конструктор в партньорство с нов доставчик на PU също би трябвало да преодолее значително предизвикателство. Повечето от опитите за създаване на нов конструктор през последните няколко десетилетия не бяха успешни.
 5. 2025 г. ще бъде последната година от настоящия регулаторен цикъл, а 2026 г. ще бъде първата година от следващия цикъл, за който ще се изисква изцяло различна кола от предишния цикъл. Кандидатът предлага, като начинаещ конструктор, да проектира и изработи автомобил съгласно разпоредбите от 2025 г., а след това през следващата година да проектира и изработи напълно различна кола съгласно разпоредбите от 2026 г. Освен това, Кандидатът предлага да се опита това със зависимост от задължителна доставка от конкурентен производител на PU, който неизбежно ще бъде резервиран да разшири сътрудничеството си с Кандидата отвъд необходимия минимум, докато Кандидатът преследва амбицията си да си сътрудничи с GM като доставчик на PU в по-дългосрочен план, което един задължителен доставчик на PU би видял като риск за своята интелектуална собственост и ноу-хау.
 6. Не вярваме, че има основания за допускане на нови кандидати през 2025 г., като се има предвид, че това ще включва начинаещ участник, който произвежда две напълно различни коли през първите две години от съществуването им. Фактът, че Кандидатът предлага да направи това, ни дава основание да се съмняваме в разбирането им за обхвата на предизвикателството. Въпреки че участие за 2026 г. няма да се сблъска с този конкретен проблем, все пак случаят е, че Формула 1, като върхът на световния моторен спорт, представлява уникално техническо предизвикателство за конструкторите от естество, с което Кандидатът не се е сблъсквал в никоя друга формула или дисциплина, в която преди това се е конкурирала и предлага да направи това със зависимост от задължителна доставка на PU през първите години на своето участие. На тази база не смятаме, че Кандидатът би бил конкурентен участник.
 7. Идването в спорта като нов производител на PU също е огромно предизвикателство, с което големите производители на автомобили са се борили в миналото и което може да отнеме на производителя няколко години значителни инвестиции, за да стане конкурентоспособен. GM има ресурса и доверието, за да бъде повече от способен да се справи с това предизвикателство, но успехът не е гарантиран.
 8. Нашият процес на оценка установи, че присъствието на 11-ти отбор само по себе си не би осигурило стойност за шампионата. Най-важният начин, по който нов участник би донесъл стойност, е като бъде конкурентен. Не смятаме, че Кандидатът би бил конкурентен участник.
 9. Необходимостта всеки нов отбор да получи задължителна доставка на мощност, потенциално за период от няколко сезона, би навредила на престижа и репутацията на Шампионата.
 10. Въпреки че името Andretti носи известно признание за феновете на F1, нашето изследване показва, че Формула 1 би донесла стойност на марката Andretti, а не обратното.
 11. Добавянето на 11-ти отбор би поставило оперативна тежест върху организаторите на състезанието, би подложило някои от тях на значителни разходи и би намалило техническите, оперативните и търговските пространства на другите състезатели.
 12. Не успяхме да идентифицираме какъвто и да е материален очакван положителен ефект върху финансовите резултати на CRH, като ключов индикатор за чистата търговска стойност на Шампионата.
 13. Въз основа на заявлението в настоящия му вид, ние не вярваме, че Кандидатът е показал, че би добавил стойност към Шампионата. Ние заключаваме, че кандидатурата на Кандидата за участие в Шампионата не трябва да бъде успешна пълно.

Снимки: Cadillac