Първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия ще кара в академията на Формула 1

Първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия ще кара в академията на Формула 1

19/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Рима Джуфали, първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия, беше потвърдена като заявка за Wild Card за първия кръг от 2024 F1 ACADEMY Racing Series в Джеда

32-годишната Джуфали е първата жена състезателен пилот от Саудитска Арабия, първата жена от Саудитска Арабия, която притежава състезателен лиценз, а също и първата жена от Саудитска Арабия, печелила международно моторно състезание. 

Рима Джуфали - първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия

Рима Джуфали започва да се състезава сравнително късно. Първият си лиценз получава едва през септември 2017 г., когато е на 25 години. Същият месец движението „Жени за шофиране“ успешно сложи край на забраната за жени шофьори в Саудитска Арабия. 

Само година по-късно тя прави дебют като професионален състезател, а през декември на 2018 г. и своята първа голяма победа в кариерата. Тогава тя взема участия в TRD 86 Cup и MRF Challenge, но и постига чести финиширания с точки във британската Формула 4. Освен това тя стана първата жена от Саудитска Арабия, участвала в международно състезание в родната си страна, карайки Jaguar I-PACE eTROPHY.

Рима Джуфали - първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия

През 2022 г. Рима Джуфали завърши втора в своя клас на 24-те часа в Дубай.

 

Миналата година пък Джуфали стана едновременно първата жена и първият пилот от Саудитска Арабия, спечелили полпозишън във Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup.

Също така тя основава свой собствен екип, Theeba Motorsport, за да подобри достъпа и участието на Саудитска Арабия в моторния спорт чрез образователни и стажантски програми.

Рима Джуфали - първата в историята жена-пилот от Саудитска Арабия

„За мен е чест и привилегия да представлявам страната си, особено в родния си град“, казва Джуфали пред  F1 Academy. „Денят, в който F1 пристигна в Джеда, беше сблъсъкът на двата ми свята и сега всъщност ще участвам! Наистина го очаквам с нетърпение и се радвам да споделя опита си с моите приятели и семейство, които са базирани тук.“

Снимки: reema-juffali.com