Никола Цолов: ако всичко върви по план, имам много голям шанс да тествам Формула 1 болид | Интервю

Никола Цолов: ако всичко върви по план, имам много голям шанс да тествам Формула 1 болид | Интервю

03/01/2024 0 By GRACE PACE RACE

В края на 2023 г. и навръх 17-ия рожден ден на Формула 3 пилота Никола Цолов се срещнахме с него, за да го попитаме за предстоящия му сезон в шампионата и какви са неговите очаквания в бъдеще

На първо място честит рожден ден!

Много благодаря.

От 2022 г. ти си част от академията на Alpine за развитие на млади пилоти. Как академията помага на млади пилоти като теб и какви предимства ти дава тя на решетката спрямо пилоти, които не са в подобна академия? 

Предимството е, че имам директна връзка с Формула 1 отбор, което може да ми помогне много не само с подготовката ми на пистата, но и извън нея. Ако всичко върви по план, имам много голям шанс да тествам Формула 1 болид с тях някой ден и потенциално да карам за техния отбор. Това е голяма стъпка напред за мен и съм много щастлив, че съм част от академията.

Nikola Tsolov

Това е чудесно! Споменавайки, че имаш шанс да караш болид от Формула 1, управлявал ли си някога такъв, независимо от кой сезон е?

Между другото, не са ме питали досега този въпрос, но не, не съм за жалост все още. Надявам се скоро време да успея да направя някой тест във Формула 1. Дай боже да е по време на някой уикенд. Мисля, че ако се справя добре във Формула 3, догодина вече ще имам реален шанс да вляза във Формула 2, където започва сериозната подготовка за Формула 1.

А как се случи връзката ти с Алонсо? Ти си един от първите пилоти, които той приветства в своята академия, там си от 2022 г. Той ли откри таланта ти или…? 

Аз карах за неговия картинг отбор и се справях много по-добре от съотборниците ми. На световно ниво бях в топ 5 през цялото време. Алонсо реши, че имам талант и искаше да ме подкрепя. След това се свърза с мен, беше малко странно. Просто ми писа в WhatsApp и аз си казах, че това е някаква измама, някой се шегува с мен. Оттам започнахме да си говорим, направихме видео връзка и тогава наистина видях, че е той. Запознахме се и реши да ме подкрепя, видя талант в мен. 

Никола ти днес ставаш на 17 години, а след 9 месеца ще можеш да започнеш обучение за изкарване на категория Б в България. Вълнуваш ли се и каква би била първата ти кола?

Много се вълнувам! Всеки път, когато някой ме вози, си мисля за това, да изкарам лиценз…

Харесва ми думата лиценз! 

Да, имах предвид книжка… 😁

Бях в Америка преди 2 седмици, където на 16 можеш да караш кола и там ми позволиха да карам. Определено нямам търпение. Любимата ми пътна кола мисля, че е Porsche GT3 RS, но със сигурност няма да ми е първата.

Тук ни спечели – ние също сме много големи фенове на Porsche, особено на GT моделите.

И финален въпрос: представянето ти през този сезон (2023 г.) можеше да бъде и по-добро, но разбира се, има много фактори за това. Какви са очакванията ти за сезона, който предстои?

Да, този сезон беше много труден понеже нямах толкова опит, колкото другите пилоти. Трябваше ми много време да науча новите неща – не само колко е бърза колата, но колко професионално работи отбора, различно от Формула 4. Това обаче ми помогна да натрупам много опит през годината, така че вече на тестовете след края на сезона успях да съм в топ 5 на всяка сесия. Със сигурност вярвам, че мога да се боря за титлата и шампионата догодина. Това ми е целта. Все пак, ако не се бориш, ако не искаш да спечелиш – защо въобще караш? Аз се надявам и вярвам, че ще успея.

Все пак, ако не се бориш, ако не искаш да спечелиш - защо въобще караш? Аз се надявам и вярвам, че ще успея.

И ние силно вярваме. Благодаря ти за това кратко интервю и ти пожелавам много успехи. Честит рожден ден!

И аз благодаря много.

Може и вие да подкрепите Никола Цолов в професионалното му развитие на този линк.