Стартира рали Монте Карло 2024… без сняг

Стартира рали Монте Карло 2024… без сняг

25/01/2024 0 By GRACE PACE RACE

Рали Монте Карло 2024 е едно от най-горещите издания на състезанието досега

Рали Монте Карло е традиционно първият кръг от Световния рали шампионат, а предизвикателство да се избере правилната стратегия за гумите е голямо. Обикновено в един етап се случва да видим участъци със сняг, лед и дори сух асфалт, което изисква правилно планиране и стратегическо преминаване. 

Тази година обаче прогнозата говори друго - 92-рото издание на рали Монте Карло е едно от най-горещите досега.

Изненадваща метеорологична прогноза е ключова за първия кръг на WRC за годината според данните, извършени от инженерите на Pirelli. Техният анализ предполага, че само 6% от около 325-те изминати километра ще са със сняг или лед. Най-леденият етап ще бъде SS9 с 37% от него замръзнал, следван от SS3 с 12%. Състоянието, с което пилотите ще се сблъскват най-често, е мокър асфалт (46% от общото разстояние, концентрирано в първите три от четирите дни на събитието), докато те ще намерят сухи пътища на 35% от трасето.

Рали Монте Карло 2024

Стратегията на рали Монте Карло 2024

Като се имат предвид условията, предизвикателството по отношение на управлението на гумите ще дойде от доста силното абразивно естество на повечето повърхности и хлъзгавите условия в няколко секции. Следователно степента на износване на гумите е в средно-висок диапазон (3,5 от 5). В момента изглежда, че нуждата от зимни гуми ще бъде много ограничена, така че стратегията за гуми ще бъде концентрирана върху меките като основен избор и супермеките.

Околна температура: обикновено висока за това време на годината, варираща между -1 само на SS17 и невероятните за състезанието 14 градуса.

Температура на повърхността, обикновено по-ниска от околната, варираща от -3 до +30 (SS5, SS8 и SS15).

Настилката ще бъде от много абразивен и средно абразивен асфалт за по-голямата част от маршрута, само от време на време до лед и сняг.

Нивото на сцепление ще обикновено ниско и средно ниско, особено в четвъртък.

Инженерите на Pirelli предвиждат риск от повреда на гумите с ниво 3, като използват класификация, която варира от 1 до 5 и по тази; случайните места са 4 или 5 в четвъртък и събота. Същите изчисления предвиждат напрежението и износването на гумите да е много високо.

Pirelli също така изчислява, че най-предизвикателните специални етапи ще бъдат SS1, SS 2, SS 9, SS11, SS12.

Гумите за рали Монте Карло 2024

P Zero RA WRC: версията с мека смес на гумата за асфалт е спецификацията, разработена за сухи и абразивни повърхности. Супермеката версия, актуализирана през 2023 г., е проектирана изключително за рали Монте Карло, което изисква асфалтови гуми, които работят на хлъзгави повърхности, както и при смесени сухи и мокри условия и много ниски температури.

 Sottozero STZ-B: изключително универсални зимни гуми, подходящи за всички категории автомобили и предназначени за сухи, мокри, снежни или смесени настилки от сняг и лед. Тази спецификация се предлага в две версии, без шипове и с шипове. Най-новата еволюция на последното ще бъде доставена, тъй като маршрутът на рали Монте Карло 2024 е по-взискателен и включва повече заснежени участъци, отколкото през последните две години. Новата версия на Sottozero с шипове се отличава с по-здрава и издръжлива конструкция от своя предшественик.

 Всеки пилот в най-високата категория има на разположение 80 гуми, но може да използва не повече от 38 по време на събитието, включително четири гуми за шейкдауна. За ралито разпределението на всеки автомобил е както следва:

 

20 P Zero RA Soft SA

24 P Zero RA Super Soft SSA

24 Sottozero STZ-B с шипове

12 Sottozero STZ-B без шипове

 

Pirelli също доставя гуми за другите автомобили със задвижване на всички колела, включително WRC2, включени в събитието. За тази категория гумите имат подобни характеристики по отношение на технологични решения и производителност на тези, доставяни за WRC1. Разпределението за автомобилите със задвижване на всички колела е както следва:

 

20 P Zero RA7+B Soft

16 P Zero RA9 Super Soft

24 Sottozero STZ-B с шипове

12 Sottozero STZ-B без шипове

Снимки: Red Bull Content Pool