Премиера: това е новият Porsche Taycan

Премиера: това е новият Porsche Taycan

04/02/2024 0 By Габриела Стойчева

За моделната година 2025 Porsche обновява изцяло електрическия Taycan, като добавя повече пробег, по-бързо ускорение, увеличена мощност и възможност за още по-бързо зареждане.

Porsche обещава новият Taycan да има реален пробег до 587 километра. В допълнение на това, новият Taycan ще може да се зарежда на 800-волтови DC зарядни станции до 320 кВ при идеални условия. Това е с 50 кВ повече от преди. Също така сега стандартът е 150 кВ DC/DC преобразувател, който има за цел да оптимизира скоростите на зареждане в 400-волтови мрежи.

Премиера: това е новият Porsche Taycan

Нова батерия с капацитет 105 кВтч е също налице (от 93 кВтч при досегашния Taycan) и в комбинация с увеличения прием на енергия, Taycan вече може да се зареди от 10 до 80% за 18 минути.

Porsche също така изостри дизайна, за да създаде по-голяма диференциация за моделите Turbo. Всички нови версии на Taycan разполагат с по-обширен списък от стандартно оборудване и са оборудвани с най-новото поколение на Porsche Driver Experience, включващо подобрен дисплей и концепция за управление.

И двата стила на каросерията ще предлагат този обширен списък от подобрения – спортният седан Taycan и универсалният Taycan Cross Turismo, който се предлага с офроуд пакет. Във всеки случай се предлагат четири опции за задвижване, с варианти със задно и задвижване на всички колела. 

С новата функция push-to-pass като част от пакета Sport Chrono, може да се извика усилване до 70 kW, в зависимост от модела, за 10 секунди с натискане на бутон. Повишените скорости на ускорение обикновено са резултат от по-високата производителност на системата. Например базовият Taycan доставя 60 kW повече от преди. В Taycan Turbo S това са допълнителни 140 kW при използване на Launch Control. Това увеличава системната мощност на най-добрия модел до 700 kW/938 к.с. – което го прави най-мощното производство на Porsche досега.

Премиера: това е новият Porsche Taycan

Респективно, всички актуализирани модели ускоряват значително по-бързо от своите предшественици. Два примера от двата края на портфолиото демонстрират това ясно: седанът Taycan със задно предаване сега ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,6 секунди, което го прави с 0,6 секунди по-бърз от преди. Новият седан Taycan Turbo S вече може да достигне 100 км в час само за 2,4 секунди, с 0,3 секунди по-бързо от преди, което го прави най-бързият сериен автомобил, предлаган от Porsche до момента.

Също така, всички обновени модели Taycan се предлагат стандартно с адаптивно въздушно окачване. Освен това новото окачване Porsche Active Ride може да бъде поръчано като опция за всички модели със задвижване на четирите колела. 

Окачването поддържа каросерията на Taycan нивелирана през цялото време, дори при динамично спиране, управление и ускорение. При гладко возене системата поема неравностите почти напълно. При динамични ситуации на шофиране, окачването Porsche Active Ride има за цел оптимална връзка с пътя благодарение на балансираното разпределение на натоварването на колелата. Ако е активиран подходящият режим, окачването може да компенсира движенията на накланяне и търкаляне, за да намали силите на ускорение, действащи върху пътниците.

Премиера: това е новият Porsche Taycan

По отношение на дизайн, предната и задната част са с нови фарове и задни светлини. Новите предни калници и по-плоските фарове придават още по-голям акцент върху ширината на Taycan.

Логото на Porsche в лентата на задните светлини има триизмерен дизайн, наподобяващ стъкло. За първи път се предлага осветена версия на това, включваща анимации за добре дошли/напускане.

Опционално се предлагат две нови опции за интериор без кожа в черно и черно/сиво. Тези пакети оборудване не използват естествена кожа в интериора и вместо това включват висококачествен микрофибърен материал Race-Tex, както и текстилен материал със съдържание на вълна, показващ емблематичния модел Pepita houndstooth. Предпазните колани и контрастните шевове са в GT сребристо. Новият интериор без кожа се предлага като опция за базовия модел и 4S, както и безплатна опция за моделите Turbo и Turbo S.

Снимки: Porsche