Поглед назад: жените в моторспорта

Поглед назад: жените в моторспорта

08/03/2023 0 By Габриела Стойчева

В деня на жената обръщаме поглед към нежната страна на моторспорта; не по-малко изпълнена с много труд, усилия и пот - това са жените, които се състезаваха не само срещу времето, но и успешно срещу мъжете

1. Мишел Мутон - „Черният вулкан"

Вярвам ще разберете защо започваме нашата класация с Мишел Мутон. Не само едно от най-познатите имена зад волана, Мутон е също така и една от най-успешните жени на състезателната решетка. 

Мишел Мутон се състезава между 1974 и 1986 г. Основното й поле на изява е Световният рали шампионат, където кара за заводския отбор на Audi и постигна четири победи, а също и едно второ място в титлата при пилотите през 1982 г. През 1986 г. тя се разделя с Audi, за да отиде в отбора на Peugeot, където зад волана на Peugeot 205 Turbo 16 печели Германския рали шампионат. Мишел става първата жена-пилот, спечелила голям шампионат в рали дисциплината. Със забраната на ФИА за колите от Група B, Мишел Мутон прекратява кариерата си.

Мутон става също първият президент на Комисията за жени и моторни спортове на ФИА през 2010 г. и мениджър на ФИА в Световния рали шампионат през 2011 г.

С характерен френски финес, през годините тя винаги е твърдяла, че не се е опитвала да победи съперниците си мъже, а да бъде на тяхното ниво.

2. Мария Тереза де Филипис - първата жена във Формула 1

Мария Тереза де Филипис, или по-позната като първата жена във Формула 1, е италиански състезател, участвала в цели пет Гран при състезания. Макар и през 2023 г. това число да изглежда незначително на фона на година с 23 състезания, то за края на 50-е години е огромно постижение от жена. Мария Тереза де Филипис прави своя дебют във Формула 1 с болида на Maserati 250s през 18 май 1958 г., макар и тогава да не записва точки. По онова време Maserati вече не са в шампионата, но все пак доставя болиди за частни отбори. Именно така Мария получава възможността да участва в Гран при на Монако, вторият кръг от сезона на Формула 1 през 1958 г.

През 1959 г. след смъртта на свой близък приятел и член на екипа на Porsche – Жан Бехра де Филипис, съсипана от кончината, се оттегля от професионалния свят на моторните спортове.

Въпреки че Мария Тереза де Филипис не записва нито една точка зад волана на Формула 1 болид по време на състезания, италианката остава завинаги в историята като първата жена, достигнала до най-високото стъпало в моторните спортове.

3. Сабине Шмиц - кралицата на Нюрбургринг

Историята разказва, че след няколко лежерни преминавания през Нордшлайфе със семейния автомобил на Шмиц и трите й сестри, германките се влюбват в енергията на пистата и започват да се състезават. Сабине Шмиц е единствената обаче, която се задържа зад волана на професионално ниво и постига забележителни победи.

Кралицата на Нюрбургринг, както е известна на трасето, набира популярност и извън него след епизод на Top Gear от 2004 г., където преодолява пада под 10-минутната бариера около Нордшлайфе с дизелов Jaguar S-Type. 

Години по-рано, през 1996 и 1997, Сабине Шмиц спечели два пъти 24 часа на Нюрбургринг, ставайки първата жена да вземе тази приза. 

Според собствените си изчисления Шмиц споделя, че е обиколила Нюрбургринг повече от 20 000 пъти. 

Сабине Шмиц почина от рак през март 2021 г., на 51-годишна възраст.

4. Сузи Волф - шефът

Фамилията вероятно ви звучи позната от друго известно лице във Формула 1; да, Сузи Волф е жената на Тото Волф, който от 2013 г. насам управлява отбора на Mercedes в едноименния шампионат. 

Първата среща на Сузи Волф с моторните спортове обаче датира много отпреди срещата с мъжа й. Сузи започва да се занимава с картинг едва на осемгодишна възраст и през 1996 г.; 3 последователни години е обявявана за британска жена-състезател на годината. Сузи е също така и първата жена, участвала в 24-часовия Близкоизточен шампионат по картинг, както и става шампионка в няколко междуконтинентални картинг серии.

През 2001 г. Волф започва да се състезава в едноместни болиди, натрупвайки първия си опит в зимните серии на Formula Renault. През 2005 г. Сузи Волф се изкачва до британския шампионат на Формула 3. От 2006 до 2012 година Волф се включва и в DTM надпреварата.

На 11 април 2012 г. Волф е назначена за резервен пилот на Williams във Формула 1; същата година Сузи Волф стана първата жена, участвала във Формула 1 уикенд от 1992 г насам.

Само 3 години по-късно Волф се оттегля от Формула 1, вярвайки, че е постигнала максимума. Следващите 4 години от кариерата си прекарва като ръководител на отбора Venturi Racing във Формула Е. А от 2023 г. ФИА я назначи за управляващ директор на новосъздадената изцяло женска състезателна серия F1 Academy.

5. Даника Патрик - най-успешната жена-американски състезател

Когато чуете името Даника Патрик в съзнанието ви трябва да изкача титлата „единствената жена с победа в IndyCar сериите до сега”.

Патрик, по народност американка, е най-успешната жена в историята на американските състезания с открити колела. Освен победата и в Indy Japan 300 през 2008 г., която я направи първата жена да спечели такова състезание, Патрик е още първата жена, спечелила полпозишън в серията NASCAR Cup. Даника Патрик остава в историята и с други две постижения – най-високо класиране на жена в Indianapolis 500 и Daytona 500. 

През 2018 г. тя се оттегля от света на моторните спортове, като продължава живота си на малкия екран като гост в различни американски телевизионни предавания.

6. Юта Клайншмид - първата жена с победа на рали Дакар

Юта Клайншмид - първата жена спечелила рали Дакар

Юта Клайншмид, родом от Германия в случай, че фамилията не издава достатъчно, е първата жена спечелила рали Дакар, когато триумфира над полето през 2001 г. – последната постановка на събитието, покриваща първоначалния изтощителен маршрут от Париж до сенегалската столица. 

 

Клайншмид първоначално влиза в Париж-Дакар през 1988 г. не с автомобил, а мотоциклет BMW. Едва през 1994 г. тя преминава към автомобилите, а през 1997 г. става първата жена, спечелила етап от ралито.

До 2007 година Юта Клайншмид участва активно в рали Дакар, като сезон 2021 и 2022 прекарва в електрическия аналог на пясъчното предизвикателство Extreme E с отбора на ABT Cupre XE.

7. Лела Ломбарди - първата жена, която печели точки във Формула 1

И до днес Лела Ломбарди остава единствената жена във Формула 1, която печели точки в класиране, взимайки 0,5 т. благодарение на шестото си място на Гран при на Испания през 1975 г., където не се покриват всички обиколки, а оттам и половината точки. Подвизите на Ломбарди не започват и не свършват тогава; една година преди това тя става първата жена пилот, която се състезава в Race of Champions, като същевременно участва четири пъти в емблематичните 24 часа на Льо Ман, с най-добро класиране на 11-то място през 1977 г.

GRACE PACE RACE пожелава честит празник на всички жени! Никога не спирайте да работите за мечтите си.

Сними: Getty Images, Formula 1