20 г. по-късно: първото по рода си BMW M3 Touring ще бъде представено в Гудууд

20 г. по-късно: първото по рода си BMW M3 Touring ще бъде представено в Гудууд

07/06/2022 0 By GRACE PACE RACE

BMW M става на 50 години, а подаръците за юбилея не свършват. Поредното - първото по рода BMW M3 Touring

За първи път в своята история гамата BMW M ще бъде допълнена от BMW M3 Touring – този път в абсолютно реална серийно производство версия. Може би си спомняте или сте чели, когато малко преди 2000-та година се появи третото поколение на Серия 3 (Е46). От него имахме М3 Купе, а също и Кабриолет; инженерите по-късно (едва през 2016 г.) дори разкриха, че са работили над Touring версия, за чиято визия бе изграден прототип. 

BMW M3 Touring концепция от 2000 г.

Но до производство така и не се стигна, затваряйки главата за М3 Touring за следващите две десетилетия. Днес обаче, на върха на 50-годишнината на BMW M, главата отново е отворена с нов прочит на така бленуваната версия. Единственото, което знаем засега, е, че петвратият модел ще приеме “лицето” на M3, включително огромната вертикална решетка и масивните въздухозаборници. Останалите параметри на M3 Touring остават в пълна тайна поне до последната седмица на юни.

BMW M става на 50 години

Тази година BMW M ще бъде един от акцентите на Фестивала на скоростта в Гудууд, където дивизията ще представи най-атрактивните си модели. Посетителите на фестивала ще станат свидетели на световната премиера на първото по рода си BMW M3 Touring и на премиерата в Обединеното кралство на новото BMW M4 CSL, като и двете ще се изкачват на хълма по време на световноизвестното четиридневно събитие. Всичко това на фона на поразителна централна скулптура на поляната на Goodwood House”, проектирана като почит към 50-годишните постижения в моторните спортове, тъй като ще показва някои от най-емблематичните модели от BMW M. На други места посетителите ще могат да видят – и в някои случаи дори шофират – най-новите модели от гамата на BMW, включително новите BMW iX1, i7, i4 и iX M60.

BMW M Hybrid V8 отпред

Дивизията ще изложи още исторически BMW M автомобили като легендарно BMW 3.0 CSL, BMW M1 Procar от края на 70-те години; WTCC BMW 3 Серия E90; спечелилото Льо Ман през 1999 г. BMW V12 LMR. Редицата ще допълни състезателния автомобил BMW M LMDh, който ще дебютира следващата година.

Освен тях, BMW Group Classic ще представи четири допълнителни известни състезателни коли на “Изкачването на хълма” по време на Фестивала на скоростта в Гудууд. Те ще се управляват от имена в моторспорта като Педро Пикет, син на трикратния световен шампион от Формула 1 Нелсън Пикет, който ще е зад волана на първия в света болид с турбокомпресор, спечелил световна титла във Формула 1 – Brabham BMW BT52 от 1983 г. 

Темата за устойчивост ще бъде основен фокус на Фестивала за BMW, където бъдещето на компанията ще бъде презентирано от BMW i7, iX M60 и наскоро представеното iX1.

Фестивалът на скоростта в Гудууд ще се проведе в продължение на четири дни от 23 до 26 юни 2022

Снимки: BMW