Това е следващото поколение BMW X1 и първото BMW iX1

Това е следващото поколение BMW X1 и първото BMW iX1

01/06/2022 0 By GRACE PACE RACE

Време беше и BMW X1 да получи обновяване, а това му поколение ще се предлага за първи път и в изцяло електрически вариант

BMW X1 ще стъпи на пазара през октомври 2022 г. първоначално като конвенционален автомобил, с два бензинови и два дизелови двигателя. Непосредствено след това ще се появи и дългоочакваната изцяло електрическа версия с обозначение iX1 xDrive30, както и два Plug-in хибрида и още два меки хибрида. 

Интересното е, че всичките варианти на новото BMW X1 ще се произвеждат на една и съща платформа, в завода на BMW Group в Регенсбург. За първи път се случва модели само с ДВГ, хибридни модификации и изцяло електрически такива да слизат от една и съща поточна линия.

BMW X1 в Sunset Orange

На външен вид новото BMW X1 запазва пропорциите на предшественика си, но добавя по няколко сантиметра към дължината (4500 мм), широчината (1845 мм) и височината (1642 мм). Дизайнът му обаче е подчертан от плоските LED фарове, голямата и почти квадратна бъбрековидна решетка, X-образни линии, насочени навън, както и хромирани елементи в долния въздухозаборник. Като част от опционалното оборудване са адаптивни LED фарове с матрични дълги светлини, пулсиращи мигачи и гъвкаво разпределение на светлинния сноп.

Новото BMW X1 отзад

Отзад новото BMW X1 получава изключително дефинирани елементи – като започнем от отличителните LED светлини, наситеността на хоризонтални линии и по-раздути калници. Обичайно, M Sport версиите получават и големи отвори за отвеждане на въздуха.

Всички варианти на модела разполагат серийно със 17-инчови алуминиеви джанти. 18-инчовите алуминиеви джанти са включени в пакетите оборудване xLine и M Sport, при които могат да бъдат поръчани също колела с размер 19 инча и – за първи път при BMW X1 – 20 инча. 

Новото BMW X1 интериор

Влезете ли в интериора на новото X1, с изненада ще откриете, че позицията на седене е по-висока спрямо предходното поколение. Разбира се, както всеки нов модел на BMW, и X1 ще получи серийно големият BMW Curved Display с BMW OS 8. 

Освен това в новото BMW X1 могат да бъдат използвани насочена към новия мобилен стандарт 5G Personal eSIM, BMW Digital Key Plus, BMW ID за индивидуализиране на потребителското изживяване, както и допълнително оптимизирана Smartphone-Integration с Apple CarPlay и Android Auto™.

По отношение на безопасност, X1 представя по-задълбочена концепция за пасивна безопасност, която включва и нова въздушна възглавница между седалките на водача и пътника отпред.

Задната част на новото BMW X1 предлага три пълноценни места, a обемът на багажника може да се увеличи от 540 на максимум 1600 литра. Като опция се предлага теглич, който за първи път в новото BMW X1 се прибира и изважда електрически само с натискане на бутон.

Първото BMW iX

BMW iX1 xDrive30 е първият електрически автомобил на марката със задвижване на четирите колела в премиум компактния сегмент. Два интегрирани задвижващи модула на предната и задната ос генерират обща моментна мощност от 313 к.с. Системният въртящ момент достига 494 Нм. Ускорението му от 0 до 100 км/ч става за 5,7 секунди.

BMW прогнозира между 413 и 438 километра пробег с едно зареждане, благодарение на технолгията BMW eDrive от пето поколение, чийто софтуер за зареждане наподобява този на лимузината BMW i7.

В допълнение към Plug-in хибридните модели с увеличен електрически пробег, споменахме и два бензинови и дизелови двигатели с познатата 48-волтова мека хибридна технология.

BMW iX емблема

Технологичният напредък спрямо предишния модел се изразява и в значително по-големия брой системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Серийното оборудване включва и контрол на скоростта със спирачна функция и предупреждение за удар отпред, чиято функционалност е допълнена с регистриране на насрещното движение при завой наляво, както и на пешеходци и велосипедисти при завой надясно. Моделите серийно се оборудват с Асистент за паркиране вкл. камера за обратно виждане и асистент за движение на заден ход.

Като опция се предлагат и асистент за завиване и водене в лентата, Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, активно навигационно водене, предупреждение при слизане, BMW Head-Up дисплей, както и функциите Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder и Remote Theft Recorder. 

Снимки: BMW