BMW M4 CSL е най-бързото улично BMW на Нюрбургринг

BMW M4 CSL е най-бързото улично BMW на Нюрбургринг

22/05/2022 0 By Габриела Стойчева

Третото поколение BMW CSL в лицето на M4 CSL постави рекордно време на Нюрбургринг

Малко след представянето на M4 GTS през 2015 г., BMW обяви, че ултра спортното купе е записало време на Нюрбургринг за 7:27,88 мин. 7 години по-късно и 7 секунди надолу от времето му, дебютът на новото M4 CSL бележи нов рекорд: най-бързото улично BMW на Нюрбургринг с време от 7:20,20 мин.

Novoto M4 CSL e naj-barzoto ulichno BMW na Nurburgring

BMW M става на 50 години и като част от своя юбилей пусна лимитираното в 1000 бр. издание M4 CSL. Другият подарък, който дивизията си подарява, е XM – всичко за него тук. 

По същество M4 CSL е олекотена версия на BMW M4 Competition Coupe – минус цели 100 кг за крайно тегло от 1625 кг. Драстичната разлика в теглото се дължи основно на M Carbon седалките пълно корито отпред и премахването им изобщо отзад, M Carbon керамични спирачки и специални джанти от лека сплав, намалена шумоизолация и покрив, капак и багажник от CFRP. 

Novoto M4 CSL e naj-barzoto ulichno BMW na Nurburgring

Двигателят обаче е базиран на същия шестцилиндров редови M TwinPower Turbo, който се намира в състезателния автомобил BMW M4 GT3. В M4 CSL той разполага с 550 к.с. (+40 к.с. Спрямо M4 Competition), 650 Нм въртящ момент и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди. 

BMW Nurbirgring

Лимитираното издание получава и специфично разработено за него окачване, което намалява височината с 8 мм в сравнение с M4 Competition. Специално за CSL има нови стабилизатори, настройки на наклона на гумите и амортисьори.

В интериора получаваме (е, не конкретно ние, но онези 1000 късметлии) M Carbon седалки отпред със самоносеща структура от CFRP, фиксиран ъгъл на облегалката, а регулирането напред/назад може да се прави ръчно. Височината на седалките обаче може да се регулира само в сервиз – добро извинение, ако не обичате друг да шофира колата ви. 

Волан от алкантара, карбон навсякъде, значки „CSL“ на седалките са акцентите вътре. На мястото на задните седалки има отделение за каски.

Снимки: BMW