Новото BMW Серия 3: големи решетки няма, дисплеят нараства до 14,9 инча

Новото BMW Серия 3: големи решетки няма, дисплеят нараства до 14,9 инча

18/05/2022 0 By GRACE PACE RACE

Новото BMW Серия 3 е за пуристите - типично в баварски стил, с малка решетка и голям технологичен скок

45 години производство и над 16 милиона Серия 3 продадени в световен мащаб е ясна индикация за значимостта на модела в гамата на BMW и най-вече за клиентския интерес към него. Днес BMW представя обновяването на седмо поколение на Серия 3, което е почти единственият пълноразмерен автомобил в редиците, който не използва най-противоречивия елемент в дизайна на BMW за последното десетилетие – големите бъбрековидни решетки.

Novoto BMW Serija 3 izglejda taka

Много е вероятно, ако не сте запознати с дизайна на Серия 3 Седан и Серия 3 Туринг, да се нуждаете от жокер “Подскажи ми разликите” за ъпгрейда, който са получили. За привържениците обаче това са два коренно различни модела  – и в действителност са прави.

Нови ясно оформени повърхности, динамични линии и уголемени въздухозаборници върху предната броня са част от елементите, които дефинират новия стил на BMW Серия 3 Седан и новото BMW Серия 3 Туринг. Сред по-мащабните и забележими са новото оформление на фаровете – серийно Full LED, по-тесни и ясно контурирани дневни светлини – и BMW бъбрековидната решетка. Е, тя няма да ви извади очите, но сравнена с предишното поколение определено излъчва нов силует.

Ако искате да впечатлите някого с познания, ето ви нещо интересно: като опция се предлагат адаптивни LED фарове, които се разпознават по сините акценти във вътрешността. 

Задната броня на новото BMW Серия 3 Седан и новото BMW Серия 3 Туринг придобива още по-премиум излъчване заради по-големия дял от лакирани в цвета на каросерията повърхности. Спортното усещане е подчертано освен от очевидно по-спортните линии, но и от накрайниците на изпускателната система, които в зависимост от двигателя вече са с диаметър 90 или 100 мм.

Освен това серийното оборудване за всички модели на BMW Серия 3 Седан вече включва и 17-инчови алуминиеви джанти. 

Novoto BMW Serija 3: golemi reshetki njama, no displejat narastva do 14,9 incha

Възможностите на по-дълбокия джоб включват по-различна структура на бъбрековидната решетка, ново оформление на предната и задната броня, както и нови М алуминиеви джанти с размери 18 инча и гуми с различен размер на предната и задната ос – всички част от опционалния М Спортен пакет.

Интересно е, че като нова опция за пръв път се предлага и М Спортният пакет Pro. Върви в допълнение към М Спортен пакет, както и за BMW Performance моделите и включва M High Gloss Shadow Line с разширен обхват, М светлини Shadow Line и М спортна спирачна система с червени спирачни апарати.

Влизаме в интериора – тук просто няма как да сбъркате, че това е най-ново поколение BMW. Новото Серия 3 получава фундаментална модернизация отвътре, която се изразява в новия 14,9-инчов дисплей, новото оформление на кокпита и селекторът на трансмисията.

Разбира се, с големия сериен BMW Curved Display пристига и най-новата операционна система iDrive 8. Разделен на две части – 12,3-инчов информационен дисплей зад волана и 14,9-инчов контролен дисплей – но слети в една повърхност. Силно видима е липсата на отделни бутони, които отстъпват място на управлението с гласови команди и докосване. Лостът на скоростната кутия си е „тръгнал“, като селекторът приема форма на лостче, разположен на поле за управление и на други функции в автомобила.

Novoto BMW Serija 3 Touring 330e: golemi reshetki njama, no displejat narastva do 14,9 incha

Гамата от двигатели както винаги представя богат избор, от бензинови и дизелови, Plug-in Hybrid, а също и 48-волтов Mild-Hybrid с диапазон от мощност от 150 к.с. до 374 к.с. Сред тях е и четирицилиндров бензинов двигател, който вече е оборудван с интегриран в цилиндровата глава изпускателен колектор и модернизирана система за оптимизирано разгръщане на мощността.

При новото BMW Серия 3 всички двигатели серийно са комбинирани с осемстепенна трансмисия Steptronic.

Novoto BMW Serija 3 Touring 330e: golemi reshetki njama, no displejat narastva do 14,9 incha

Цените в Германия започват от 43 900 евро за новото BMW Серия 3 Седан, а за Туринг от 45 000 евро.

Снимки: BMW