Премиерите на Автосалон София: Citroen Ami със само 8 к.с. събра всички погледи

Премиерите на Автосалон София: Citroen Ami със само 8 к.с. събра всички погледи

03/06/2022 0 By Габриела Стойчева

Citroen Ami с мощност от едва 8 к.с. събра всички погледи в първия ден на Автосалон София

В ДНК на Citroеn е залегнала иновацията със смели, неочаквани решения и продукти или услуги, вдъхновени от хората и Ami – 100% ëlectric е точно такъв продукт. Той няма еквивалент в пейзажа на мобилността. 

Батерията на Citroen Ami е литиево-йонна с капацитет от 5,5 кВтч, подово разположена и се зарежда за само 3 часа от стандартен електрически контакт. За това време получавате изцяло автономен пробег от до 75 км. Интересното е, че зареждате Ami толкова лесно, колко и телефона си – бордовият електрически кабел е разположен във вратата от страната на пътника. Разбира се, може да зареждате и от обществен терминал или Wall Box с подходящ кабел.

Citroen Ami на Автосалон София 2022

Citroen Ami е… с компактен размер. Даже ултра компактен размер! Най-яркият представител на микромобилността (вероятно в бъдеще ще стане още по-използвана думата) е дълъг само 2,41 м, широк 1,39 м и висок 1,52 м. Има 14-инчови колела, а радиусът му на завиване е 7,20 м – паркирането в населените градове става мисия възможна”. 

Citroen Ami на Автосалон София 2022

Отвътре обаче Citroen Ami изненадва с много простор. Побира двама души (големи, малки, дебели, слаби – мястото е огромно за външния размер), а усещането за простор допълнително се усилва благодарение на стъкления покрив. Всъщност, големите прави стъкла и стандартния панорамен покрив представляват цели 50% от общата повърхност от линията на каросерията! И накрая, интелигентните зони за съхранение допринасят за комфорта на борда – и не, не може да поберете голям куфар, ако до вас има пасажер…

Като реверанс към историята на Citroën, страничните прозорци се отварят чрез ръчно накланяне нагоре, както при 2 CV.

Citroen Ami

Невъзможно да остане незабелязан, оригиналният му стил, играта на симетрична структура и уникалното му присъствие придават на Citroen Ami очарование, което събра абсолютно всички погледи на Автосалон София 2022. 

Кой да предположи – микрокола с едва 8 к.с., максимална скорост от 45 км/ч и ускорение до нея за 10 секунди да накара всички да се влюбят в нея, дори и най-запалените фенове на високите скорости (като нас)!

Citroen Ami ще стъпи на българския пазар около края на годината на цени, започващи от 19 123 лв с ДДС.

Гледай видеото!