AMG празнува 55 години, подаръкът: AMG ONE с двигател от Ф1 и 1063 к.с.

AMG празнува 55 години, подаръкът: AMG ONE с двигател от Ф1 и 1063 к.с.

01/06/2022 0 By Габриела Стойчева

В Деня на детето Mercedes-AMG празнува своя 55-и рожден ден и си/ни подарява дългоочакваната производствена версия на чудовището с Формула 1 двигател и 1063 к.с. - AMG ONE

Да наречем AMG ONE революция е малко. Двуместният супер спортен автомобил пренася за първи път най-модерната и ефективна технология за хибридно задвижване от Формула 1 директно на улиците, по които и ние простосмъртните шофираме. 

Mercedes-AMG ONE с вдигнати врати

AMG работи в тясно сътрудничество с Формула 1 инженерите от Mercedes-AMG HPP, като заедно разработват турбо двигател с вътрешно горене и 4 ел. мотора: един на турбото, втори на коляновия вал и два задвижващи предните колела. AMG даже подчертава, че моторите отпред могат да се развъртат до 50 000 об/мин (не, не сме добавили една 0 по погрешка), а средно разположеният V6 двигател се разгръща по-бързо от атмосферен V8.

Максималната скорост на AMG ONE е ограничена до 352 км/ч.

Mercedes-AMG ONE на писта

Самостоятелно 1,6-литровия V6 двигател произвежда само 574 к.с. от общо 1063 к.с. Разликата се допълва от мощния 163 к.с. MGU-K мотор-генератор на коляновия вал и двата MGU-FL и MGU-FR мотора на предната ос за още 326 к.с. Оставащите 122 к.с. идват от MGU-H мотор-генератора, който събира излишната енергия от отработените газове и я съхранява в батерията или я захранва направо в електрифицираната предна ос. 

Системата е толкова сложна, че дори AMG не може да ни каже колко точно въртящ момент произвежда целия задвижващ блок…
Mercedes-AMG ONE на писта в движение

Още технология от моторните спортове пристига под формата на монокок и каросерия от въглеродни влакна, активна аеродинамика, окачване и скоростна кутия. Говорейки за последното, трансмисията е новоразработена специално за AMG ONE, 7-степенна и предава мощността към задните колела. За здравината и не трябва да се притеснявате, тъй като е специално съобразена с 11 000-е об/мин, на които двигателят е ограничен.

За по-дълга издръжливост и използване на обикновен бензин, той умишлено остава под границата на оборотите на двигател от Формула 1.

Блокиращият диференциал е интегриран в трансмисията, а съединителят е от въглеродни влакна.

Mercedes-AMG ONE отзад

Около въпросния монокок е изградено алуминиево шаси, с петраменно окачване и чифт регулируеми подпори отпред и отзад. Койловърите имат няколко специални характеристики: и двете пружинни опори (т.нар. във Формула 1 “push-rod”) са монтирани напречно на посоката на движение, за да предотвратят преобръщане при „много бързи промени в посоката на движение“. 

Амортисьорите естествено са адаптивни, вариращи от настройките: Comfort, Sport и Sport+, като последните са достъпни само чрез режимите на шофиране Race Plus и Strat 2.

Като част от активната аеродинамика, шасито може да се спуска хидравлично с 37 милиметра на предната ос и с 30 милиметра на задната ос. В допълнение, хидравлика, която повдига предната ос предотвратява опирането на “корема” на Mercedes-AMG ONE на подземни рампи за паркиране, например.

Окачването на Mercedes-AMG ONE

“Перфектно балансирано, лесно управляемо и силно динамично управление” се подпомага и от задвижването на всички колела и векторизиране на въртящия момент. За разлика от Формула 1, AMG ONE е оборудван с ABS на борда като стандарт, докато ESP може да се регулира в три степени – ESP ON, ESP SPORT HANDLING MODE и ESP OFF, както е обичайно в Mercedes-AMG.

Mercedes-AMG ONE задно крило DRS

С всички активни задвижващи елементи AMG ONE ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди, като се възползва максимално от своята AMG 4Matic + система на задвижване на всички колела. Може би още по-впечатляващо е ускорението 0-200 км/ч от само 7 секунди! 

Mercedes-AMG ONE джанта

Стандартно AMG ONE пристига с ковани алуминиеви джанти с 10 спици и централно заключване, опционални са налични и магнезиеви ковани джанти с 9 спици, отново изключително проектирани за AMG ONE.

По отношение на аеродинамика, AMG ONE може да се похвали с притискаща сила, която се генерира от едва 50 км/ч. Екстериорният дизайн не е изненада, пренесен почти изцяло от прототипа, който обикаляше улиците за тестове последните няколко години. Производствената версия запазва пропорциите й, издадената предна част с огромни всмукателни отвори, отвори на капака, активни клапи на дифузьора, монтираният на покрива всмукател, заден дифузер от две части, активното задно крило и перката тип “акула”.

Споменахме ли? Има и DRS!

Интериорът пренася духа на шампионата в купето с волан в стил Формула 1. Директно от състезателните автомобили, ONE има светлинна индикация отгоре на волана, интегрирана е въздушна възглавница и два мултифункционални AMG бутона, от които може да управлявате множество функции, без да сваляте ръце от волана. 

Арматурно табло е освен естетичен компонент и структурен, тъй като укрепва монокока на хиперколата. Върху него има два свободно стоящи 10-инчови дисплея.

Изгоря 1 от 275 Mercedes AMG One за €2,2 млн

Ако питате колко точно може да е екологичен двигател от Формула 1 в уличен автомобил, AMG са се погрижили за задоволителен отговор.

Високопроизводителният шестцилиндров двигател има две системи за впръскване. Директното впръскване доставя горивото в горивните камери при налягане до 270 бара. Допълнителният порт за впръскване е необходим, за да се постигне висока специфична мощност на двигателя и в същото време да се спазват границите на емисиите на отработени газове.

Към това се добавя и много сложната и ефективна система за пречистване на отработените газове с четири предварително загряти метални катализатора, два керамични катализатора и два бензинови филтъра за твърди частици. Четирите нагревателни елемента с комбинирана мощност от 16 кВ правят възможно спазването на ограниченията за емисии на отработени газове (Евро 6) при реални условия на шофиране (RDE). Системата за почистване на отработените газове също е оптимизирана за противоналягане, за да се избегнат загуби на мощност. Това важи и за големия заден шумозаглушител, изработен от лек титан.

Снимки: Mercedes-AMG