България има защо да се гордее днес: Никола Цолов стана шампион във Формула 4

България има защо да се гордее днес: Никола Цолов стана шампион във Формула 4

03/10/2022 0 By Габриела Стойчева

Във вчерашния, пореден парламентарен изборен ден за България в рамките на 2 години, се случи и нещо позитивно. Българин никога не е бил по-близо до Формула 1. Сигурна съм, че не е нужно да сте автомобилни фенове, за да сте чували името на Никола Цолов. Благодарение на този 15-годишен младеж, българският химн бе чут на пистите Алгарве” в Португалия, Херес” в Испания, Рикардо Тормо”, Испания, Спа” в Белгия, Арагон”, Испания. 

Представянето на Никола Цолов в испанската Формула 4

Сезонът в испанската Формула 4 действително не е приключил. Остава още един кръг във втората седмица на ноември, в Каталуния. Авансът на Никола Цолов, който води генералното класиране, обаче е толкова голям, че дори и да не запише точка в последните три състезания, той е шампион.

Никола Цолов отива към Формула 1

Този уикенд се проведе шестият кръг от испанската Формула 4 за 2022 на пистата „Навара” в Испания. Макар Цолов да не успя да запише първо място в който и да е от трите старта, преднината му, която се увеличи до цели 81 т. след вчера, говори само едно. Независимо какво ще се случи в последния, седми кръг тази година, Никола Цолов официално е шампион във Формула 4.

Никола Цолов празнува победа в своя болид

Съотборникът на Цолов в Campos Racing, Хю Бартър, се нуждаеше от едва 18 точки, за да продължи интригата между двамата и шампионската титла да се реши във финалния кръг в Каталуния. Три от три победи през уикенда за австралиеца обаче не се оказаха достатъчни за подобна развръзка, след като Никола Цолов финишира на второ място в последното състезание. 

Интересно е да се спомене, че това е първият уикенд на Цолов във Формула 4, в който той не взима първо място. От 18 започнати старта до момента, българинът записа цели 10 победи – сред които 8 поредни – и 14 най-бързи обиколки. 

Това е един невероятен успех за младия ни талант, който едва в дебютната си година във Формула 4 грабна шампионската титла. Както винаги, екипът на GRACE PACE RACE следи развитието на Никола Цолов и – както се казва – му стиска палци. Успех, момче!

Снимки: Nikola Tsolov/Instagram