Феноменален Никола Цолов: 8-а поредна победа и над 100 т. аванс в шампионата след „Спа”

Феноменален Никола Цолов: 8-а поредна победа и над 100 т. аванс в шампионата след „Спа”

11/07/2022 0 By Габриела Стойчева

В четвъртия кръг за сезона от испанската Формула 4 Никола Цолов спечели 3/3 състезания, осигурявайки си 8-а поредна победа и аванс от 118 точки в генералното класиране

Българският лъв Никола Цолов не разочарова фенове на спорта и този уикенд, когато записа осмата си поредна победа и девета такава в дебютната си година в испанската Формула 4. 

15-годишният българин стартира от полпозишън в събота, на 8 юли, на легендарната писта „Спа-Франкоршамп”, след като спечели квалификациите. Пилотът на Campos Racing стартира пред Кирил Смал от MP Motorsport и съотборника му в Campos Хю Бартър. В първите минути на състезанието Цолов бе задминат от Бартър, но катастрофа още в следващия завой между Макс Архангелски и Макс Майър извади колата за сигурност.

Никола Цолов празнува победа в своя болид

Състезанието беше подновено в четвъртата обиколка и Бартър задържа лидерството си за една обиколка, преди Цолов да си върне стартовата позиция. Завъртане за основния съперник на Цолов за титлата Тимотеуш Кухарчик след това доведе до повторно излизане на колата за сигурност и така Цолов успя да запази позицията си до следващото рестартиране в седмата обиколка.

След това се случиха още няколко рокади, но в крайна сметка Цолов успя да премине през старт-финалната права на първо място, дори записвайки най-добра обиколка в първото състезание от уикенда.

Никола Цолов на Спа-Франкоршамп

Второто състезание на „Спа-Франкоршамп” също не мина без кола за безопасност, където във втора обиколка пилоти на MP Motorsport и Formula de Campeones предизвикаха нейното излизане.

Никола Цолов запази лидерство след рестарта, но в предпоследната обиколка Бартър успя да го изпревари. В последната обиколка Цолов направи феноменално изпреварване от външната страна на завоя и в крайна сметка видя първи чекирания флаг.

Никола Цолов във Формула 4

Третото състезание за уикенда отново включи светлините на колата за безопасност, след като още в първата обиколка се случи катастрофа с пилоти на MP Motorsport. Във втората обиколка зад колата за сигурност последва втори инцидент, този път с участието на Рикардо Еското от Cram Motorsport и Теофил Наел от Sainteloc Racing.

За капак на всичко, след като колата за сигурност се оттегли от пистата, трета катастрофа между пилоти на MP отново наложи нейното излизане.

Сюлейман Занфари беше пети, преди състезанието да бъде доведено до ранен край от червен флаг.

При всяко рестартиране на състезанието в „Спа” Цолов успяваше да задържи своя съотборник Хю Бартър зад себе си, така финиширайки на първо място, а Робърт де Хаан от Monlau Motorsport завърши подиума. 

След изключително успешния уикенд Цолов повежда в шампионата със 118 точки аванс пред съотборника си Хю Бартър, постигна осем поредни победи и записа 11/12 най-бързи обиколки.

Сезонът в испанската Формула 4 се провежда в седем кръга, като всеки от тях включва по 3 старта. След четвъртия кръг на „Спа-Франкоршамп” на 8-9 юли следва лятна почивка, преди шампионата да се завърне на писта „Арагон“ на 3-4 септември, след което да продължи към „Навара“ на 1-2 октомври и завърши на писта „Каталуня“ на 12-13 ноември.

Снимки: Spanish F4, Никола Цолов (Facebook)