Световен шампион на 22 г: как Кале Рованпера пренаписа рекордите във WRC

Световен шампион на 22 г: как Кале Рованпера пренаписа рекордите във WRC

05/10/2022 0 By Габриела Стойчева

Рекордите са създадени, за да бъдат счуперни: Кале Рованпера стана най-младият носител на световната титла във WRC

WRC празнува 50-ия си юбилей тази година, а до края на сезона остават цели 3 кръга. Въпреки това, шампионатът е решен: с 6 от 11 спечелени кръга и 237 т., Кале Рованпера е най-младият шампион. Днес поглеждаме назад как един 22 г. пилот, който върви по стъпките на баща си в рали дисциплината, пренаписа книгата с рекорди на WRC.

Кале Рованпера и баща му, Хари Рованпера, позират за портрета по време на Световния рали шампионат, Финландия, 27 юли 2017 г.
Кале Рованпера и баща му, Хари Рованпера, по време на Световния рали шампионат, Финландия, 27 юли 2017 г.

Разказ на WRC Media:

Кале Рованпера, рали Монте Карло 2022
Кале Рованпера, рали Монте Карло 2022

Седнал на стоп линията на прохода Турини” в четвъртък вечерта на тазгодишното рали Монте Карло, Кале Рованпера изглеждаше всичко друго, но не и комфортно.

Това беше дебютът на дългоочакваните автомобили Rally1 с хибридно задвижване. Нови коли, нови технологии и, след като Себастиен Ожие се ангажира с участие в само няколко кръга, това означаваше, че ще има нов световен шампион.

„Мисля, че балансът на колата е наистина предизвикателен“, казва Рованпера за своя GR Yaris, след като пада с 42,8 секунди на втория етап от 50-ия юбилеен сезон на WRC. — Доста ми е трудно."

Нещата обаче скоро започнаха да се оправят за младия финландец. След като приключи началната двойка етапи на 12-о място в общото класиране, той се изкачи до девето в петък и до събота постави времена за победи в етапите.

Завършвайки рали Монте Карло на четвърто място, може би Рованпера все пак нямаше толкова лош старт.

Кале Рованпера, рали Швеция 2022
Кале Рованпера, рали Швеция 2022

Следващият месец в Швеция Рованпера се утвърди като сериозен претендент за титлата. Преминавайки през нелеките етапи, покрити с микс от сняг и коварен лед, Кале Рованпера управляваше своя Yaris GR до съвършенство, и завърши петъчния откриващ етап точно зад Тиери Нювил.

В събота финландецът поведе още в първия етап и успя да остане на чело на класирането, пред съотборника си Елфин Еванс, който също се бореше за победата. В крайна сметка Кале Рованпера затвори съботния ден със сигурна дистанция, разширявайки предимството си над уелсеца от 1,2 секунди на 8,3 секунди

Когато по-късно Еванс “изяде” не малко сняг, първата победа на Рованпера за 2022 г. стана факт. 

Кале Рованпера, рали Хърватия 2022
Кале Рованпера, рали Хърватия 2022

Рали Хърватия през април – първото асфалтово състезание от хибридната ера – създаде някои от най-вълнуващите сцени, които WRC беше виждал от дълго време.

Рованпера водеше от самото начало, но въпреки предимството, неблагоприятното време бързо заличи трудно спечеленото му предимство.

Ойт Танак, чийто залог с по-меки гуми Pirelli даде на неговия Hyundai i20 N предимство в производителността върху мокрия асфалт, грабна преднина от 1,4 секунди преди Wolf Power Stage. Кале Рованпера обаче не загуби надежда и за миг, преодолявайки този дефицит до победа с 4,3 сек, увеличавайки преднината си в точки до 29 само след три кръга.

Кале Рованпера и Йоне Халтунен, рали Португалия 2022
Кале Рованпера и Йоне Халтунен, рали Португалия 2022

Хеттрикът беше завършен само седмици по-късно в рали Португалия. След като изоставаше от Еванс през първите два дни, Рованпера успя да изпревари своя съотборник късно в предпоследния етап. Кале Рованпера увеличи предимството си още повече в неделя. Така финландецът спечели четвъртия кръг и взе пет бонус точки на Wolf Power Stage, тръгвайки си от Порто с 46 точки преднина.

Кале Рованпера, рали Сардения
Кале Рованпера, рали Сардиния 2022

Поредицата от победи беше прекъсната на рали Сардиния. Рованпера имаше сложната задача да отвори пътя в петък, когато се бореше за сцепление по чакълените етапи. Макар в по-следващите етапи ситуацията да се подобри, Рованпера нямаше шансове за първо място. Рали Сардиния за него завърши на пета позиция, но увеличи точките си с 9 бр.

Кале Рованпера, рали Кения 2022
Кале Рованпера, рали Кения 2022

Рали Кения върна Кале Рованпера на първото място в подиума. Още в петък следобед завладя първото място от съотборника си Ожие, а оттогава нататък не беше оспорван – постигна историческо 1-2-3-4 за Toyota Gazoo Racing.

„Разбира се, тази победа е малко по-специална от другите“, каза той след ралито. „Да бъда и печелившата кола в резултат като този – това е просто фантастично.“
Кале Рованпера, рали Естония 2022
Кале Рованпера, рали Естония 2022

Успехът на Рованпера го последва и в рали Естония. Всъщност Естония бе и първата победа във WRC за Кале Рованпера само преди 12 месеца. Тази година той поведе още в петък следобед, преди да постигне седем последователни най-бързи времена, въпреки лошо време в събота.

Пристигайки на финала с повече от минута разлика от най-близкия си съперник – съотборникът му  Еванс – и с още една победа на Wolf Power Stage, преднината на Рованпера в шампионата възлезе на 83 точки само след седем кръга.

Кале Рованпера с второ място на подиума, рали Финландия, 2022
Кале Рованпера с второ място на подиума, рали Финландия, 2022

Домашното състезание на Рованпера във Финландия не успя да завърши започналия втори хеттрик. Тогава, на рали Финландия, победата отиде при естонеца Ойт Танак.

Кале Рованпера, рали Белгия 2022
Кале Рованпера, рали Белгия 2022

Рали Белгия през август представи първата математическа възможност за Рованпера да подсигури титлата, но и за първи път през целия сезон младежът показа, че все пак е човек. След неуспешно преминава през коварен ляв завой още в петък, неговият Yaris GR се озова право в канавката след зрелищно преобръщане. 

Свръхусилия на механиците на Toyota позволиха на Кале Рованпера да се върне отново на трасето и да запише възможно най-много точки, печелейки Wolf Power Stage, въпреки че предимството му в точки пред Танак – който спечели ралито – беше намалено на 72.

Кале Рованпера, рали Акрополис 2022
Кале Рованпера, рали Акрополис 2022

Историята се повтори и на рали Акрополис. Изпадайки до девето място след лош начален ден, колата на Кале Рованпера претърпя тежка повреда в задната част, когато той удари странично дърво. Колата беше поправена по-късно, но резултатът остана – 15-о място в рали Гърция. 

Кале Рованпера, рали Нова Зеландия, 2022
Кале Рованпера, рали Нова Зеландия, 2022

Когато WRC се завърна в рали Нова Зеландия след 10-годишна пауза, имаше въпросителни дали Рованпера ще успее да прекрати каръка с катастрофите и да направи достатъчно, за да вземе титлата. 

На хартия той трябваше да изпревари Танак с осем точки, за да свърши работата. 

Естонецът започна силно и поведе след първия ден, но наказание от 15 секунди за две нарушения на хибридно правило осигуриха неочакван подарък за рождения ден на 22-годишния Рованпера. Но това не беше достатъчно.

Ойт Танак, рали Нова Зеландия 2022
Ойт Танак, рали Нова Зеландия 2022

С Рованпера единственият пилот, който все още не е завършил, Танак държеше еталонното време за Jack’s Ridge Power Stage. За да си осигури короната, Кале Рованпера се нуждаеше от поне две бонус точки, което би означавало да бъде поне четвърти най-бърз през етапа.

Неговият отговор? All in.

Кале Рованпера, рали Нова Зеландия, 2022
Кале Рованпера, рали Нова Зеландия, 2022

Времето на Рованпера за теста от 6,77 км беше с шест десети от секундата по-бързо от това на Танак – което го прави най-младият шампион на WRC в историята на спорта на 22 години и един ден.

Кале Рованпера стана световен шампион
След 6 от 11 спечелени състезания и актив от 237 т., Кале Рованпера е световен шампион за 2022 г.

Бяхме свидетели на ерата на Льоб – може ли това да е началото на ерата на Рованпера? Само времето ще покаже. Едно обаче е сигурно – възрастта е на негова страна.

Снимки: Red Bull Content Pool

Текст: WRC Media