BMW есенция: тестваме Серия 3 LCi, изцяло новото X1 и Серия 2 Актив Турър хибрид

BMW есенция: тестваме Серия 3 LCi, изцяло новото X1 и Серия 2 Актив Турър хибрид

27/11/2022 0 By Габриела Стойчева

Каквото и да кажете за дизайна на новото поколение BMW автомобили, едно е сигурно, че не може да се отрече - това са едни много добри машини. Нещо повече, дори не са ви нужни 300 конски сили под капака, за да се убедите в това. Но М Sport пакетът е препоръчителен.

Последните дни на октомври рисуват най-сетивния живопис; палитра от цветове е обагрила всяко листо – моментът е специален и наистина само момент. Седмица по-късно и последните листа паднаха. 

BMW Test Days 2022 Bulgaria

По време на #BMWTestDays BMW България ни покани да тестваме най-европейските модели на компанията – новата Серия 3 (LCi), Серия 2 Актив Турър хибрид и изцяло новото BMW X1. Изключително благодарна съм за избрания маршрут, тъй като имахме възможността да шофираме автомобилите по различни пътища, всеки от който отличи най-добрата страна на колите. 

Стартовата ни точка беше от София, а първата спирка Шато Копса. Обожавам тази локация по две причини: провансалска обстановка и път, осеян с едни от най-красивите завои до нея. Първата кола за деня – новото BMW Серия 3 Седан LCi.

BMW Серия 3 Седан LCi

BMW 3 Седан LCi 2023

45 години производство и над 16 милиона Серия 3 продадени в световен мащаб е ясна индикация за значимостта на модела в гамата на BMW и най-вече за клиентския интерес към него. И всяко следващо поколение допринася за това.

В конвоя с повече от 10 BMW автомобила и 4-5 разновидности на новата Серия 3, на нас – аз и инж. Иван Тенчев, с когото бяхме екип – ни бяха предоставени ключовете за най-мощната версия сред тях – М340i xDrive. 

BMW 3 Седан LCi 2023

Първа седнах зад волана, съответно и първите впечатления от новата Серия 3 бяха в градски условия. Излишно е да разтягам локуми за поведението й из софийските улици, където в перманентния трафик е без значение дали чакате на светофара с Nissan Micra или BMW Серия 3. Има значение обаче в какво се возите – комфортът е нещо, което все повече ценя. В това отношение, разбира се, новата Серия 3 не изненадва.

BMW 3 Седан LCi 2023

Излизайки от София, пръстите ми посегнаха към настройките – ред е на истинската забавата. Бързо превключих всички системи на Sport Plus, а колата от комфортен седан се превърна в машина, готова да атакува завоите. Звукът от 3,0-литровия редови шестак гъделичкаше не само ушите ни, но и буквално всички сетива; особено силно беше усещането, когато връщате предавка: симфония по баварски, толкова пленяваща, че за малко да пропуснем да тестваме озвучителната система. 

„Хиксът” в xDrive пък в никакъв случай не казва „стоп” на задницата. С малко разхлабване на каиша, почти 5 метра дългият седан започва да оставя черни следи по асфалта. А на нас усмивки на лицето.

Нашата M340i xDrive бе оборудвана с опционалната 8-степенна Steptronic Sport кутия, която – не, че има място за съмнение – превключваше предавките светкавично. Динамиката, която колата показваше на завоите, я прави достатъчно добра, че да отпишете М3. Освен, разбира се, ако не искате мекото от бавария… и за писта, и за улиците. 

Кормилното управление е точно толкова директно, колкото може да очаквате от BMW със заводска „M” емблема на капака.

Тук може да прочетете абсолютно всичко за Серия 3 LCi, която надгражда лансираната през 2019 „тройка” с нови екстериорни решения и представя големия BMW Curved Display. Гамата от двигатели остава микс от бензинови, дизелови и хибридни варианти; 320i, 330i и M340i са изцяло бензинови опции, последният с 48V леко хибридно усилване, както и стандартно xDrive задвижване на четирите колела. Дизелите са 320d и M340d – и двата меки хибрида – докато 330e е изцяло plug-in хибрид. 

Цената на BMW M340i xDrive за България стартира от 132 500 лв с ДДС.

BMW Серия 2 Актив Турър хибрид

BMW Серия 2 Актив Турър хибрид

След питателния обяд в Шато Копса правим първа смяна на колите – здравей Серия 2 Актив Турър! Посоката? Паметникът на Бузлуджа.

По време на Автосалон София 2022 бях поканена да тествам Серия 2 Актив Турър, която остави у мен силно усещане на свобода и приключение. До предходното поколение този автомобил можеше да бъде забелязан пред детските градини и училища и честно казано си мислех, че никога не бих обърнала поглед след него, докато нямам поне две деца. След първите няколко километра зад волана обаче това мнение беше тотално преобърнато. 

Няколко месеца по-късно сядам и зад хибридната версия в изпълнение 230e xDrive. 

При дебюта си по-рано тази година BMW 230e Актив Турър се превърна в най-бързия миниван, създаван някога от BMW, а също така и първият PHEV, който използва най-новата BMW eDrive технология от пето поколение. 

Неговите 326 к.с. и 480 Нм обръщат заровете за възможностите на този клас автомобили и представят различен поглед върху един сравнително скучен до скоро модел. Динамика не липсва, а стабилността е гарантирана от задвижването на четирите колела. И стига да пазите едно на ум, че въпреки всичко тази кола остава миниван, разочарование няма да има.

И в новата Серия 2 Актив Турър присъства извитият BMW Curved Display, но в малко по-различно оформление от този в Серия 3. Геометрията, както и множество детайли са ориентирани към пространствената концепция на технологичния флагман BMW iX. Това създава прогресивна премиум атмосфера, чиито основни характеристики са ниското арматурно табло, дисплеят, „плаващият“ подлакътник с интегриран контролен панел и последователното намаляване на броя на елементите за управление. 

Цената на BMW 230e Актив Турър xDrive за България стартира от 90 900 лв с ДДС.

Отново сменяме колите.

BMW Серия 3 Туринг LCi

BMW Серия 3 Туринг LCi

На последната смяна за деня получаваме ключовете за Серия 3, този път във вариант Туринг. Ако не сте минавали скоро с автомобил (или мотор) по прохода „Шипка” – силно ви го препоръчвам. Асфалтът е новоизлят, а завоите просто не са за изпускане.

Обновената BMW Серия 3 Туринг (всичко за нея тук) е като Серия 3 седан… само, че Туринг!

BMW Curved Display, нови цветове, разширена гама от двигатели, вътрешно и външно освежаване – всичко, за което е LCi (Life Cycle Impulse).

BMW Серия 3 Туринг LCi

Двигателят на тестовата ни кола бе 320d – икономичен, спокоен. В автоматичен режим – вече всички модели Серия 3 са стандатно с 8-степенна Steptronic кутия – колата има плавно управление. В ръчен режим, със смяна на предавки от перата, беше точно обратното. Сякаш колата ни подсказваше, че не е направена за това.

Разходът на гориво и пространството обаче ви карат да забравите за последното. Все пак това е автомобил, който едва ли ще изкарате на писта, но със сигурност ще успеете да поберете цялото семейство, което ще оцени комфорта в купето.

Цената на BMW 320d Туринг за България стартира от 90 950 лв с ДДС.

След близо 300 км в колите, 12 км с краката и 4 спирки на забележителни за България локации, време е за малко почивка. Навигацията води към Трявна.

BMW X1 xDrive23i

BMW X1 xDrive23i

С гледка към паметника на Бузлуджа, необичайно за Балкана и месеца топла сутрин и чаша прясно кафе, посрещнахме втория ден от #BMWTestDays. С инж. Иван Тенчев ни очаква забавна неделя. Потегляме към София с изцяло новото BMW X1 xDrive23i.

BMW X1 xDrive23i

Може би ще ме помислите за луда, ако ви кажа, че сред новата Серия 3 (LCi) в изпълнение M340i, Серия 2 Актив Турър хибрид и изцяло новото BMW X1 xDrive23i най-много ме впечатли последният. И преди да се замислите дали ще продължите към следващите редове, нека се обоснова. 

От 3-литровия, 6-цилиндров двигател в M340i с 374 к.с. очаквах точно онова, което получих. Серия 2 Актив Турър хибрид е прекрасна кола за пътешествия, без особени претенции за свръхпроизводителност. Но от новото X1 xDrive23i не очаквах и част от представлението, в което ни включи. 

BMW X1 xDrive23i

Третото поколение на BMW X1 продължава да се произвежда върху платформата FAAR, архитектура с предно задвижване. Но поколението U11 е по-сложно и технологично напреднало от всякога. Новото X1 представя една от най-големите гами с двигатели, като в България са налични 3 бензинови двигателя, 3 дизелови, 2 plug-in хибрида и 1 изцяло електрически.

BMW X1 xDrive23i

Въпреки заложената архитектура с предно задвижване, очевидно нашият модел бе с добавен xDrive. Двигателят пък – 23i – е на върха на бензиновите, произвеждащ 218 к.с. и 360 Нм максимален въртящ момент. Двулитровият 4-цилиндров агрегат се поддържа от второ поколение 48-волтова мека хибридна електрическа система. Той е интегриран в корпуса на 7-степенната DCT, генерирайки допълнителни 19 конски сили. Други предимства на 48V включват по-добра рекуперация на енергия, по-висока горивна ефективност и по-плавна работа на функцията за включване и изключване на двигателя. Благодарение на нея и ускорението от 0-100 км/ч е подобрено, по данни на BMW стъпва на 7,1 секунди. 

BMW Test Days 2022 Bulgaria

Разбира се, от опциите да се приберем по магистралата или Подбалканския път, мисля че се досещате, накъде поехме. Именно завоите разкриха спортния нрав на X1 xDrive23i, който силно ни изненада. Задвижването на четирите колела беше великолепно, а за 218 к.с… колата сякаш беше на стероиди. Абсолютна агресивност, което е присъща за много по-мощните модели. 

BMW X1 xDrive23i

На външен вид новото BMW X1 запазва пропорциите на предшественика си, но добавя по няколко сантиметра към дължината (4500 мм), широчината (1845 мм) и височината (1642 мм). Дизайнът му обаче е подчертан от плоските LED фарове, голямата и почти квадратна бъбрековидна решетка, X-образни линии, насочени навън, както и хромирани елементи в долния въздухозаборник. Като част от опционалното оборудване са адаптивни LED фарове с матрични дълги светлини, пулсиращи мигачи и гъвкаво разпределение на светлинния сноп.

Отзад новото BMW X1 получава изключително дефинирани елементи – като започнем от отличителните LED светлини, наситеността на хоризонтални линии и по-раздути калници. Обичайно, M Sport версиите получават и големи отвори за отвеждане на въздуха.

Всички варианти на модела разполагат серийно със 17-инчови алуминиеви джанти. 18-инчовите алуминиеви джанти са включени в пакетите оборудване xLine и M Sport, при които могат да бъдат поръчани също колела с размер 19 инча и – за първи път при BMW X1 – 20 инча. 

Всички характеристики на изцяло новото BMW X1 прочетете тук.

Цената на BMW X1 xDrive23i за България стартира от 96 000 лв с ДДС.

BMW Test Days видео

Снимки: BMW България