BMW M240i xDrive – двойката е слаба цифра само в училище | Тест

BMW M240i xDrive – двойката е слаба цифра само в училище | Тест

23/12/2022 0 By Габриела Стойчева

...и някъде след 5000 оборота в минута B58 двигателят вече разтегна всеки ъгъл на устните ми, чак до ушите ми, карайки ме да си помисля: Когато порасна, искам да карам 911. Но дотогава има много време. Докато порасна обаче, искам да карам M240i.

Ако редовно следите социалните профили на GRACE PACE RACE, може би ще се досетите, че тестът на новото BMW M240i xDrive Купе се състоя през юни тази година. Истината е, че чак сега намирам сили да подредя мислите в главата си за един автомобил, който определено знае как да въодушевява. Нещо повече, усещането, което оставя, е трудно да се забрави – дори и шест месеца по-късно от последното (но не за последно, надявам се) сядане зад волана.

BMW M240i xDrive емблема

Неизбежно е да сте пропуснали посоката на развитие на BMW през последните години. Електрификацията е завладявала Бавария със силата на мълния, но там някъде, между новото модерно и ангажимента към еволюция, някой в BMW е запомнил, че за да има бъдеще, всяко нещо се нуждае от минало; oт спомен, който да не бъде забравен, от дух, който всячески трябва да бъде поддържан. 

BMW M3 Competition и M4 Competition на писта Дракон, Калояново
© BMW България

Когато по традиция BMW първоначално лансира изцяло новите M3/M4 от поколението G8x през 2020 г., ми бе много интересно дали те ще продължат главата от наследството на М дивизията. Първият отговор инстинктивно бе не” – по-тежки са отпреди, кутията с двоен съединител завинаги остана чар от минали времена, а дизайнът е тотално… различен. 

Омегата на алфата обаче все още е механиката. И честно казано, след няколко пушещи обиколки на пистата с М3 и М4 Competition, успях да преглътна две от трите гореизброени характеристики. Но DCT кутията винаги ще остане криптонит за мен.

Такъв бе и случаят с година по-късно лансираното BMW M240i xDrive Купе. 

BMW M240i xDrive отзад

Е, какво е новото BMW M240i xDrive?

Две врати, задвижване на четирите колела, подаващо повече мощност към задните гуми, почти 50/50 разпределение на тежестта между осите и тегло под 1700 кг е формулата, която спечели сърцето ми. За теста на M240i xDrive избрах да заменя обичайния маршрут по Подбалканския път със завоите от Бистрица до Боровец. По-голямата част от пътя беше новоасфалтирана, а трафик не се очакваше да има, което означаваше само едно: време е за аржентинско танго.

BMW M240i xDrive отпред

374 конски сили за съвременна спортна машина впечатляват почти колкото момиче в червена рокля… но когато говорим за М240i xDrive, момичето е Роми Шнайдер, а роклята Ив Сен Лоран във филма „Макс и железарите” от Клод Соте. Ускорението от 0 до 100 км/ч по книжка е 4,3 секунди, като дори и без 48-волтовата хибридна система – свойствена за новите поколения BMW – колата е по-бърза от оригиналното M2. М спортният диференциал при M240i xDrive е сериен, а адаптивното М окачване с амортисьори с електронно управление остава алакарт.

BMW M240i xDrive скоростен лост

Опционалната осемстепенна трансмисия Steptronic Sport, но серийна при BMW M240i xDrive Купе, предлага задоволителна динамика на превключването и лостчета на волана, както и Launch Control и функция Sprint за ускорение с оптимизирано сцепление от място. Последното бе особено уважено по завоите, тъй като тази функция блестеше в ситуации на спонтанни и динамични междинни ускорения… каквито имаше непрекъснато в завоите.

След 3000 об/мин звукът на двигателя ме накара да изключа радиото и да се фокусирам единствено върху прецизността ми на смяна на предавки. Втора, трета, четвърта, отново трета – ах, този глас! Екзалтацията е допълнително усилена от факта, че звукът не е толкова електронно модифициран чрез високоговорителите (като при М3 например) – слушаме най-близкото до натурална шестцилиндрова ария, колкото модерните времена ни позволяват. Просто великолепно.

BMW M240i xDrive ауспуси

Основното първо впечатление е въртящият момент, който има тази дълбоко удовлетворяваща отзивчивост, от привидно всякакви обороти. Това, в комбинация с увеличеното с 50% притискане на задната ос чрез оптимизирана аеродинамика, прави М240i най-забавният не-изцяло-М автомобил, който е на пазара в момента. 

BMW M240i xDrive отзад

Трепетите обаче не свършват дотам. Нашата кола бе оборудвана със споменатото М окачване с амортисьори с електронно управление и допълнителни подсилващи греди на предното окачване. Ако ще поръчвате какъвто и да е М модел, сложете опцията в количката – престъпление ще е да се лишите от онова, което усъвършенства адски доброто шаси на М240i. 

BMW M240i xDrive отпред

И така, на комфортен режим новото M240i xDrive се дегизира като GT автомобил и влиза отново в своето М амплоа с настройката на амортисьорите в режим SPORT. Намаленото движение на колелата и по-директен контакт с пътната настилка с достатъчен комфорт са идеалните настройки за криволинейния път, който макар и наскоро асфалтиран, все пак изглеждаше като европейски път на 2-3 години.

BMW M240i xDrive интериор 4

Безкомпромисен е вече режимът SPORT+, който обаче би бил по-полезен на някоя равна писта като Монца, например. В дупките и локвите този режим на шофиране просто не оставя място за грешки.

BMW M240i xDrive спирачки

М спирачките и М спортният диференциал на задната ос – стандарт за М240i – завършват яростния облик на купето. А и да ви призная, когато натиснете левия педал, никога няма да усетите, че управлявате 1 690-килограмова машина. Ето толкова завършен автомобил е новото BMW M240i xDrive.

И нещо за дизайна...

BMW M240i xDrive интериор

В интериора ще откриете модерно оформения кокпит от М440i, серийни спортни седалки и спортен кожен волан, висококачествени материали и прецизна изработка, интериорни лайстни в новия вариант Dark Graphit matt” – част от серийното оборудване… 

Но всичко това може да научите и от прес пакета или разгледате в една, две снимки. Реалността обаче представя много различен разказ и той започва, когато отворите широко вратата и попаднете на шофьорската седалка.

BMW M240i xDrive интериор 2

Обстановката отвътре не е ексклузивна за M240i – всеки, който е шофирал или се е возил в BMW от последните 10 години ще я познае. И все пак, интериорът е обновен значително в малките детайли, които трансформират картината, без да я променят до неузнаваемост – като при BMW iX например и неговият футуристичен дом. Изцяло новото М2 е друга бира.

Истината е, че кокпита на купето запазва суровото усещане, което – макар че аз се родих в едва последните аналогови години и не мога да твърдя, че имам голям сантимент – винаги ме привлича. За мен една спортна кола не трябва да има нищо повече от правилните прибори за обратна връзка от задвижващите компоненти и добри седалки. А при M240i няма криза.

И понеже думите вече надхвърлиха препоръчителния обем, за дизайна отвън ще ви оставя да разгледате кадрите. Сигурна съм, че ще забележите новите фарове в стила на BMW 02”, оформлението на бъбрековидната решетка, вертикално насочените активни въздушни клапи, мощното оформление на задната част с изпъкнали арки на калниците и стопове със структурирани по нов начин LED светлинни функции. 

Цената на BMW M240i xDrive започва от 111 300 лв с ДДС.

Хайде, до следващия тест. От юни досега карахме не малко автомобили, които може да очаквате съвсем скоро тук 🙂