Kushev Detailing: братята, които създадоха детайлинг индустрията в България

Kushev Detailing: братята, които създадоха детайлинг индустрията в България

26/11/2022 0 By Габриела Стойчева

Вдъхновяващ разговор с Боян Кушев, един от основателите на Kushev Detailing, който доказва, че с мисленето „има ли желание, има и начин” може да се гради успешен бизнес в България.

Само преди 7 години двама братя-близнаци решават да се занимават с нещо, непознато тогава за нашите ширини. А днес българската детайлинг индустрия има своето място на световната карта.

В днешното интервю Ви представяме историята на едно от първите детайлинг студиа в България: трудностите, през които Kushev Detailing са минали, какво е детайлинг и как всъщност работи „има ли желание, има и начин” у нас.

Kushev Detailing

GPR: Едва ли някой, който полага редовно грижи за своя автомобил, не е чувал името ви, но все пак, как бихте описали Kushev Detailing със собствени думи?

Б.К.: За нас Kushev Detailing е втори дом. А освен втори дом е страст и хоби. Когато стартирахме, никога не сме си мислили, че ще правим това само и само да станем милионери или да гоним една често болна амбиция, да “преуспеем в живота”. Когато правиш нещо за пари, шансът да успееш не е много голям; когато правиш нещо от сърце, шансовете на успех са много по-високи. 

GPR: Какви услуги предлага Kushev Detailing?

Б.К.: От цялостна реставрация на автомобили – полиране, пастиране, лакови корекции, почистване на интериора, полагане на керамични покрития, поставяне на фолио, до освежаване на малки детайли. Много често при нас идват и автомобили с миризми в купето, а неизменна част от детайлинга е знанието какво да направиш, как да третираш, например петна от кръв, танинови петна, от вино. 

Правим също така обучения по детайлинг, които са сертифицирани. Отделно продаваме и продукти на хоби любители на детайлинга.

„Когато правиш нещо за пари, шансът да успееш не е много голям; когато правиш нещо от сърце, шансовете за успех са много по-високи."

GPR: Как се роди идеята за детайлинг бизнес? 

Б.К.: Дългата или кратката версия?

GPR: Дългата!

Б.К.: Нашата история започва още от баща ни, който имаше бояджийски сервиз край Велико Търново, село Поликраище, откъдето сме и ние. Естествено, нашето детство премина в неговия гараж – шкурене, шприциране, боядисване, облепване… Общо взето бяхме чираци на Майстора; всичко, с което на него не му се занимаваше, ние го вършехме. Така буквално израснахме около автомобилите.

GPR: Но вие избрахте детайлинга пред бояджийството. Защо?

Б.К.: Както знаеш, бояджийството и детайлинга нямат общо. Двете индустрии, колкото и да се допълват, толкова се и различават; по-скоро детайлингът допълва бояджийството, защото ние оправяме несъвършенствата на боята. А те са неизбежни, дори и Микеланджело да е боядисвал. Затова и избрахме да не се занимаваме с бояджийство, тази работа е много неблагодарна. Нещата, които могат да се объркат по време на процеса и не зависят от теб, са прекалено, а клиентът не се интересува от това. Той просто иска да си вземе колата перфектна. 

GPR: А кога дойде детайлингът?

По онова време [2014 г.] брат ми работеше в компания, която изпращаше студенти на бригада в чужбина. Впоследствие се присъединих към екипа му и започнах и аз да изпращам студенти за САЩ. След като напуснах въпросната компания, реших да отида още един път до Щатите, както всяко лято. Е, това последно ходене тогава се отказа съдбоносно.

GPR: За Kushev Detailing днес или чисто в личностен план?

Б.К.: И за двете. Спомням си, че тогава останах много разочарован от “системата” у нас. Бях готов да захвърля всичко и да се преместя там. Имах изградени всички нужни контакти, за да се установя, да стартирам бизнес и да не погледна назад. Имах оферта за работа и съпътстващо заплащане, което беше немислимо преди 10 години в България.

GPR: И какво стана?

Б.К.: Отказах. Исках да стартирам бизнес с брат си. В България.

GPR: Към онзи момент знаехте ли, че това ще бъде детайлинг?

Б.К.: Не, тогава мисля, че дори не бяхме чували за такова нещо. 

GPR: А кога за първи път срещнахте този термин?

Б.К.: Абсолютно случайно. Излезе ми реклама на телефона на керамични продукти от американска компания. Предполагам заради това, че често пътувах до там, и таргетирането ме е хванало. Така всъщност стартирахме – с продуктите на въпросната фирма, на име Always Dry.

GPR: Като вносители или?

Б.К.: Да, като вносители на фирма за керамични продукти. Още в първите дни обаче разбрахме, че за да положиш керамично покритие, трябва да си направил цялостна корекция на лака, да си подготвил предварително автомобила.

GPR: Вие сте били вносители на този продукт. Имаше ли кой да го купува, кой да полага тези керамични продукти?

Б.К.: Не, по онова време в България нямаше фирма, която да полага керамични покрития. А действително няма как, да речем ти, да дойдеш, да си купиш едно шише, и да си “полееш” сама колата. Собствениците на Always Dry, от които купихме франчайз, започнаха да ни обучават – кое – как се използва, кога се полага, по колко се слага. В онзи момент вече разбрахме, че сме уцелили черешката на тортата. 

GPR: Черешката на тортата?

Б.К.: Ами, за да се стигне до керамичното покритие, има едни 95% работа по автомобила; керамичните продукти са реално последните 5% от цялото. Това означаваше, че ние трябваше да се върнем доста назад преди финалното покритие, за да сме сигурни, че всички стъпки преди това – онези 95% – са изпълнени както трябва и има наистина смисъл от керамиката. 

GPR: А по отношение на бизнес модел, имаше ли кой да ви обучава, или сами се научихте как се прави това?

Б.К.: Абсолютно сами. Даже когато стартирахме с продуктите на Always On, тогава едно шише керамично покритие ни струваше на нас 100 долара, преди всички мита, ДДС, доставки. Тогава курсът на долара беше някъде 1,6 спрямо лева, казахме си 160 лв, значи 300 лева и го “правим”. Не ни отне дълго време, за да разберем, че така не се прави бизнес. Така че по отношение на бизнес модел – действахме по трудния начин: проба-грешка”.

В едно нещо бяхме сигурни обаче, че не искаме да допускаме грешки в отношението ни към клиентите и качеството на услуга. И това е нещо, което ни остана и до днес. За мен също е и причината клиентите да ни се доверяват толкова години.

Lamborghini Huracan Evo Bulgaria

GPR: Колко всъщност струва отношението към клиентите и качеството на услугата?

Б.К.: Струва всичко, но и означава всичко. Понякога може да сме се разбрали с клиента за една цена, в крайна сметка да сме теглили чертата и крайната сума за нас да изглежда по много различен начин, но на каквото сме си стиснали ръцете, това е. Имаме определен стандарт на услугата и гледаме да не издаваме коли под този стандарт. 

GPR: Какви са най-големите предизвикателства в сферата?

Б.К.: Изхождайки от предходния въпрос, поддържането на качеството през годините определено е предизвикателство. Много е трудно да запазиш нивото, на което си стартирал. Онова ниво, в което си бил най-ентусиазиран, най-амбициран и готов на всичко, за да се докажеш. Нивото, което трябва да имаш и което клиентите познават. 

GPR: Вие успявате ли?

Б.К.: Нашата оценка са клиентите, партньорите, с които работим и хората, които идват при нас на обучение. Представители сме на световно признатата марка Gtechniq, които работят само с акредитирани дистрибутори по света, а също и провеждаме обучения с техни продукти. Съдейки по обратна връзка от клиенти, обучаващи и партньори, смея да твърдя, че не сме се отклонили от правилния път.

Какво е детайлинг

GPR: Какво всъщност представлява детайлингът и трудно ли е да убедите клиенти в необходимостта от такъв вид козметична процедура?

Б.К.: Детайлингът, за някой може да прилича на работата, която извършват в автокозметичните центрове, а то е много различно. В началото ни беше адски трудно да помогнем на хората да разберат защо при нас трябва да дадат три пъти повече пари, отколкото едно обикновено измиване, каква е разликата. А това, в крайна сметка, става много бавно, защото докато човек не види с очите си разликата, не го вярва. 

GPR: Каква е тайната на успеха тогава?

Б.К.: Най-лесно се продава от уста на уста. Принципът е такъв: един доволен клиент казва на трима, един недоволен казва на десет. И ако не си вършиш работата като хората, вълната, която ще те залее от негативни отзиви, е с опустошителен размер на цунами. Така че тайната е да си вършим работата безкомпромисно, винаги. С течение на времето хората разбраха, че има разлика, и че детайлингът си заслужава.

GPR: Детайлингът е…

Б.К.: Детайлингът се разделя на няколко звена. Едното е чисто като пастиране, полиране, освежаване – както на по-стари коли, така и на чисто нови, току-що излязли от дилърството. Ще наблегна на стари коли”, защото съм чувал реплики от сорта на Kushev Detailing само нови автомобили правят.”

GPR: А вие само нови коли ли правите?

Б.К.: Ние не искаме да правим само нови автомобили. Истината е, че да правиш нови и стари автомобили са две изцяло различни звена. Едното е да дойдеш с кола на 15 години, която е понадраскана, искаш да я освежиш, и това е един тип детайлинг. Да го наречем „Връщане към живот”. Друга част от детайлинга е онези 5%, за които си говорихме – защита и превенция на боята, която да остане здрава за дълго време. 

Детайлинг на коли

GPR: Върху какви автомобили обичате да работите повече: стари или нови?

Б.К.: Определено старите автомобили са ни по-любими за работа. При тях видимата разлика е осезаема – както за нас, така и за клиента. И това носи удоволствие за двете страни.

GPR: Да продължим, детайлингът е…

Б.К.: Детайлингът е вниманието към малките детайли. Вземаш голямата картинка (в случая автомобила) и го раздробяваш мислено на съставните му части. После правиш така, че всяка основна част на автомобила не само да изглежда перфектно, но и да е защитена, за да може да остане в този си вид възможно най-дълго време.

Независимо дали говорим за нови или по-стари автомобили, всичко започва с подготовката. След като сме изчистили всички драскотини и сме изпрали салона, идва ред на финалните щрихи, които ще запазят това състояние на автомобила за дълго време. Дали ще защитим с нанокерамични покрития, или защитни фолия, вече е избор на клиента. Собствениците на нови автомобили почти винаги идват за онези 5% от детайлинга. 

GPR: За кого е подходящ детайлингът?

Б.К.: Детайлингът е подходящ за всички, няма правило. Препоръчвам на всякакви автомобили с ексклузивни цветове, които са много трудни за пребоядисване, да се положи някаква защита. 

Red Toyota Corolla, Kushev Detailing

GPR: Инвестицията в детайлинг вдига ли цената на един автомобил? Имате ли клиенти, които идват за тази цел?

Б.К.: Редовно имаме клиенти, които идват при нас преди да продадат автомобила си. И да, детайлингът вдига цената на автомобила. 

GPR: С колко лева би се вдигнала цената?

Б.К.: Индивидуално е. Има много фактори като марка, модел и, разбира се, пазар. Ако искаш цифри, само след един цялостен детайлинг, цената на третирания автомобил може да се вдигне с 2-3, понякога и 5 хиляди лева.

Кушев Детайлинг

GPR: Как Kushev Detailing поставя детайлинг бизнеса в България на световната карта?

Б.К.: Изключително горди сме, че по време на Ковид-19 пандемията, въпреки изпитанията, създадохме Българска детайлинг асоциация”, с която имаме за цел да развиваме индустрията. Когато ние започвахме, бяхме сами, нямаше индустрия, нямаше бизнес, никой не беше чувал за детайлинг в България; дотолкова, че са ни спирали хора от улицата, за да ни питат дали разпечатваме някакви 3D детайли. 

GPR: Как тази асоциация променя индустрията в България?

Б.К.: Както има асоциация на лекарите, на заведенията и други учреждения, за да постигнеш нещо пред държавата, не можеш да го направиш сам. Трябва да има асоциация, трябва да имаш група. Дори в моменти, когато назначаваме служител, аз не мога да го впиша като детайлър” или нещо свързано с детайлинг, защото няма такава позиция в бюрото на труда. А за да се вкара нещо такова, да има промяна, трябва да имаш асоциация. Това е нашата мисия – да направим този бизнес по-разпознаваем, да развием индустрията и българската детайлинг сцена. 

GPR: Всеки ли може да стане детайлър” в България?

Б.К.: Да. Именно чрез Българска детайлинг асоциация”, която е франчайз на Световна детайлинг асоциация” всеки с желание може да мине изпит и да получи своя сертификат. Бъдейки президент на асоциацията у нас, аз съм в постоянна комуникация със световната асоциация и работим заедно над актуализиране на въпросния изпит всяка година, съобразно развитието и тенденциите в индустрията. 

След като желаещият покрие този норматив, вече може да се запише и на практически курс, което е втора стъпка от процеса по сертифициране. 

Накратко, асоциацията има за цел да подаде ръка, да бъде основа, за всеки, решил да се занимава с детайлинг. Вече когато станеш неин член, ще имаш достъп до ежемесечни обучения, курсове и семинари от цял свят, без значение от това какви продукти използваш.

GPR: А при кого и къде може да се мине практическия курс при сертифициране?

Б.К.: С гордост мога да споделя, че след две години скрининг, с брат ми официално ни направиха треньори от името на Световна детайлинг асоциация”. Това означава, че ние вече може да провеждаме и издаваме сертификат за успешно преминат практически курс.

GPR: Трудно ли беше да се докажете?

Б.К.: Не беше лесно. В Европа сме 7 човека, които имат този статут.

GPR: Въпросните сертификати само за България ли са валидни?

Б.К.: В целия свят. Акредитираш се при нас, а дипломата ти ще бъде призната навсякъде.

GPR: В предварителния ни разговор обеща да ми разкажеш за един ваш личен проект.

Б.К.: През последните вече 3 години заедно с нашия приятел и партньор Симеон Карамитев разработихме още една наша мечта. Това е Detaileon – първата по рода си и единствена апликация за обучения по детайлинг. Ключовото е, че тази апликация е глобална, а не само на Kushev Detailing, въпреки, че ние сме я развили. 

Идеята на апликацията е вдъхновена от личните трудности, с които се сблъскахме при стартирането на детайлинг бизнес – както споменах, тогава нямаше кой да ни научи или покаже тук, в България. Интересното е, че до ден днешен няма едно общо място, в което можеш да влезеш и да започнеш да се обучаваш на детайлинг във всичките му нива и аспекти. Detaileon променя именно това.

GPR: Това звучи много интересно. Как се случват нещата в платформата?

Б.К.: Представи си нещо като апликация с мастър класове. Регистрираш се в приложението, след което си избираш продукти или фирма, с които предпочиташ да работиш, детайлинг студио, чиято работа ти харесва. Идеята е, когато влезеш в Detaileon, да можеш да намериш точното видео/тема, която те вълнува и да започнеш да се обучаваш. 

GPR: Тези обучения обаче носят ли някакви “точки”?

Б.К.: О, да. След като си изгледал курсове, преминал си тестове, получаваш сертификат. Компаниите, които качват обученията си, могат да създадат прилежащ тест, който успешно преминат, да им показва, че си покрил норматив за работа с техните продукти или усвояване на техниките им.

GPR: Откъде идва Detaileon?

Б.К.: В името е скрита английската дума на животното “лъв”. Освен, че той е царят на животните, той е и нашият символ, на България. Държахме да го вплетем в името, защото искахме да оставим българската следа, надявайки се, че един ден Detaileon ще бъде световна платформа.

GPR: Къде потребителите могат да намерят Detaileon?

Б.К.: Detaileon може да бъде свален през Apple Store и Google Play. Също така и на сайта https://detaileon.com

Добавям само, че платформата е нова и ще отнеме време докато се понапълни със съдържание. Затова призоваваме всички хора, които имат интерес към нея да имат малко търпение. Всяко хубаво нещо отнема време :).

GPR: Последен въпрос: какъв съвет би дал на своите колеги (извън Kushev Detailing)?

Б.К.: Да бъдат постоянни! Важно е всеки бизнес да има постоянство в услугата си, клиентите забелязват това.

Посетете Kushev Detailing на бул. „Св. Климент Охридски“ 67.

Снимки: личен архив