Защо сделката на Red Bull и Porsche във Формула 1 отпадна?

Защо сделката на Red Bull и Porsche във Формула 1 отпадна?

12/09/2022 0 By GRACE PACE RACE

Кристиан Хорнер коментира причините за отпадането на сделката между Red Bull и Porsche, която до този момент изглеждаше почти финализирана

Да разгледаме хронология на събитията:

Слуховете, че Porsche ще влезе в шампионата от 2026 г. се засилиха след изявление на главния изпълнителен директор на VW Group Херберт Дис май месец тази година. Тогава Дис сподели за намеренията на две от компаниите на концерна – Porsche и Audi – да се присъединят към Формула 1.

Болидът на Porsche за Формула 1
© Camille De Bastiani

Два месеца по-късно, на 27 юли, се появиха изненадващи документи в интернет пространството, които твърдяха, че Porsche е напът да купи 50% от Формула 1 отбора на Red Bull. Официалните документи бяха публично оповестени от мароканското правителство, според чието законодателство всички одобрени заявления подлежат на задължително публикуване. 

09/09/2022 – Големият обрат

Кристиан Хорнер по време на ГП на Нидерландия 2022

Към онзи момент всичко изглеждаше, че е въпрос на официално прес изявление от Porsche, което да потвърди историческия момент. Е, прессъобщението се появи на 9 септември, но противно на всички нагласи, в него се четеше точно обратното.

„През последните няколко месеца Porsche AG и Red Bull GmbH проведоха разговори относно възможността за влизане на Porsche във Формула 1. Двете компании сега съвместно стигнаха до заключението, че тези разговори повече няма да бъдат продължени."

Но каква е всъщност причината да се стигне до този обрат?

Коментар на Кристиан Хорнер:

Кристиан Хорнер по време на ГП на Италия 2022

Новината според Хорнер не е изненадваща. Шефът на доминиращия през сезон 2022 г. отбор споделя притесненията си, че всички тези новини в рамките на 4-те месеца са нарисували фалшива картина за това колко напреднали са разговорите. Той допълва, че Porsche са избързали, вярвайки, че сделката е почти договорена. Но в действителност преговорите не са успели да защитят независимостта на Red Bull от „бюрокрация“. 

Според Хорнер също така никога не е имало „обвързващ ангажимент, подписан между страните“.

„Дискусиите бяха точно това – само дискусии, нямаше нищо подписано или съгласувано. Няма да навлизам в подробности, но една от силните страни на този екип е неговата независимост; понякога той внушава всички добродетели и ценности на Red Bull — като претендент, като независим — и това е един от основните атрибути, който ни позволи да бъдем толкова успешни, колкото сме в спорта. Не искахме да ги намаляваме или размиваме по какъвто и да е начин и те са основни принципи за това как ще атакуваме и предизвикателството на силовия агрегат."

В изявлението на Porsche пък се подчертава, че производителят иска равенство в партньорството както между двигателите, така и в отбора, но Хорнер контрира с това, че Red Bull не са почувствали достатъчно експертен опит, който би оправдал толкова голям дял от отбора.

„Мисля, че това, което ни интересуваше, когато изграждате енергиен субект от нулата, с OEM, е какво потенциално могат да донесат на масата, до което ние нямахме достъп? Мисля, че след като направихме нашата надлежна проверка, почувствахме, че всъщност сме в добра форма и не се чувстваме в неравностойно положение спрямо нашите конкуренти.” - продължава коментара на Хорнер."

Излиза, че 50-те процента дял в Red Bull, на които Porsche са се надявали, са притеснителни за Формула 1 отбора. Нещо повече, Хорнер не вярва, че Porsche ще допринесе достатъчно технологично ноу-хау като стойност за това равенство в дяловете.

Но какво следва оттук за Red Bull, които в края на 2021 г. останаха без двигателите на Honda (макар до 2026 г. агрегатът им да носи японската емблема)?

„Porsche е страхотна марка, страхотна компания и ние им желаем най-добрия късмет за бъдещето им, каквото и да крие това. Очевидно посоката на Red Bull е ясна – ние започнахме това пътуване след оттеглянето на Honda от Формула 1. Част от това беше хомологиран двигател, за да ни позволи да завършим този период, но създадохме съоръжение в Милтън Кейнс и наехме някои от най-добрите таланти в спорта.” - уверено отговаря на въпроса Хорнер"

Шефът на Red Bull допълва още, че в съоръжението вече тече дейност, като повече от 300 души работят над първия прототип за новите V6 двигатели за 2026 г. 

„Така че в нито един момент това не е зависело от участието на инвеститор, производител или OEM и не е имало принос към това къде сме до момента. Нашият фокус е много върху 2026 г., върху бъдещето и ние очакваме с нетърпение следващата глава – тази нова и вълнуваща глава – за Red Bull Racing."

Снимки: Red Bull Racing