Ето затова обичаме Pagani: „без тежки батерии и хибридна мощност, просто прекрасен V12”. Посрещнете Pagani Utopia

Ето затова обичаме Pagani: „без тежки батерии и хибридна мощност, просто прекрасен V12”. Посрещнете Pagani Utopia

13/09/2022 0 By Габриела Стойчева

Pagani празнува свето трето десетилетие като компания през 2022 г. и по случай юбилея, тортата е изваяният от карбон Utopia с тегло 1260 кг.

„Pagani, действие III” – така започва прессъобщението, в което Pagani ни разкрива Utopia. Озвучен от музикална композиция, която самият Хорацио Пагани пише като млад и вдъхновен от единствените хора, които могат да насочат инженерите – клиентите на Pagani, това е едва третият модел на компанията. Опит не липсва. Още по-малко съвършенство.

Pagani Utopia 4
„Проектът C8 - Zonda - започна да създава легендата. Проектът C9 - Huayra - продължава това в глобален мащаб, интегрирайки използването на активна аеродинамика и “карбо-таниум”. Какво тогава може да добави третият ни модел с кодово име C10?” - това е въпросът, който самият Пагани си задава. 
Pagani Utopia 8

Мощността е на лице както при Zonda (880 к.с. за най-мощната серийна версия), така и Huayra (838 к.с. за най-мощната уличната версия), аеродинамика и тя, карбон още повече. Затова и Хорацио се допитва до клиентите – какво още им липсва? Сред отговорите три термина се открояват: „простота, лекота и удоволствието от шофирането”. Автомобилната утопия, нали?

Хайде, достатъчно романтизацията, време е за числата. 

Pagani Utopia разполага с 6,0-литров туин-турбо V12 от… познахте – Mercedes-AMG. Има 864 конски сили и 1100 Нм въртящ момент от 2800 до 5900 об/мин. За феновете в западното полукълбо – Pagani уверява, че Utopia успешно контролира вредните емисии до ниво, което да съответства с тежките калифорнийски правила. 

Pagani Utopia 9

Какво да кажем за дизайна? Меланхолична ретроспекция към формите от 50-те години на миналия век. Ретро стил в 21 век, ако питате нас, но Pagani никога не са били чинни последователи на модата. 

Pagani Utopia Details

Няма как да не обърнем внимание на страничните огледала – истинско изящество, което като че ли е нетипично до такава степен в подобен клас автомобили. Цитираме: „вдъхновени от скутерите Vespa или елементите на Riva моторни лодки.” Да, моля! 

Pagani Utopia 12

Pagani не изневерява на стила си, като и при Utopia е налична титаниева четворна изпускателна система, която е покрита с керамично покритие, за да разсейва топлината ефективно. Диетолозите могат да взимат пример от инженерите на Pagani – цялата система тежи малко над 6 килограма. 

Pagani Utopia Transmission

Красотата откриваме и в скоростна кутия, която може да бъде както седемстепенна автоматизирана ръчна трансмисия, така и седемстепенна механична скоростна кутия с педал на съединителя. За първата Pagani споменава, че е най-бързата скоростна кутия със спирални предавки.

Pagani Utopia Engine

По отношение на окачване, активната аеродинамика танцува с електронно контролирани амортисьори. Окачването е с двойни напречни носачи, направено от аерокосмическа алуминиева сплав (Да, моля за втори път!), взима ноу-хау технология от пистовата версия на Huayra – R.

Има въглеродно-керамични спирачни дискове от Brembo с 6-бутални апарати отпред и 4-бутални отзад.

Pagani Utopia 11

Монококът на Pagani Utopia е направен от материалите Carbo-Titanium HP62 G2 и Carbo-Triax HP62 на Pagani. Каросерията използва „нов тип въглеродни влакна от A-клас“, които имат 38% повече твърдост, но със същата плътност като предишните версии на въглерод.

Колелата са с необичайно големия размер от 21 инча отпред и 22 инча отзад; имат аспиратори от въглеродни влакна с форма на турбина, които изтеглят горещия въздух от спирачките. Отново поглед върху детайла – силуетът на Utopia може да се види на страничните стени на гумите Pirelli (Да, моля за трети път!)

Pagani Utopia 10

И ако за някои късмет е да намерят четирилистна детелина, за други е да се доберат до една от 99-те планирани бройки Pagani Utopia. Цената не е обявена, но според нас няма да е по-малко от 3,4 милиона евро…

Снимки: Pagani