Обрат: Porsche придоби 50% от Red Bull Racing

Обрат: Porsche придоби 50% от Red Bull Racing

27/07/2022 0 By GRACE PACE RACE

Мароканското правителство публикува документ, в който се разкрива, че Porsche ще стартира 10-годишно партньорство с Red Bull Racing, което включва придобиването на 50% дял от базирания в Милтън Кейнс Формула 1 отбор

Новината не идва съвсем като гръм от ясно небе. През май месец главният изпълнителен директор на Volkswagen, под която шапка е и Porsche, спомена в излъчване на живо за плановете на марката да се присъедини към Формула 1. Херберт Дис обаче подаде своята оставка от поста си на 22 юли.

Болидът на Porsche за Формула 1

Слухове, че още отпреди това Porsche и Red Bull Racing са в тясна комуникация помежду си също не липсваха, като днес се появи интересен документ, който потвърждава, че сделката е в процес на финализиране. 

За да се стигне до финалния подпис, цялата операция трябва да премине през множество институции в ЕС и извън. Едно от тях е преминаването през анти-картелните органи, които да гарантират, че сключването на този договор няма да доведе до неблагоприятен обрат.

Болидът на Porsche и Red Bull във Формула 1

Според законодателството на Мароко, всички одобрени заявления подлежат на задължително публикуване. Оттам и всъщност изтича въпросния документ, който ни насочва към сделката. Процесът за получаване на зелена светлина също така изисква Porsche и Red Bull да разкрият подробности за тяхното обвързване, които вече са публикувани в Мароко от Съвета по конкуренция.

Уведомлението споменава 50% закупуване само на Red Bull Technology, но е вероятно сделката да се прехвърли и върху останалата дейност на отбора.

Дъщерният отбор на Red Bull във Формула 1 AlphaTauri остава извън редовете на документа за този момент.

Заглавна снимка: Porsche

Снимки в статията: Camille De Bastiani