Новият VW Tiguan ще има и версия с до 100 км изцяло електрически пробег

Новият VW Tiguan ще има и версия с до 100 км изцяло електрически пробег

20/09/2023 0 By GRACE PACE RACE

VW Tiguan е един от ключовите модели на немската марка, който от лансирането си през 2007 г., е бил избор на над 7,6 милиона души по света. Днес, 16 години по-късно, новият Tiguan стъпва с широка крачка към бъдещето със своя plug-in хибрид вариант, който ще предлага до 100 км изцяло електрически пробег.

Новото поколение на VW Tiguan ще е от първите нови модели с рlug-in хибридно задвижване на Volkswagen, които могат да се зареждат на бързозарядни (DC) станции с прав ток с мощност до 50 кВт, като от оставащи 10% батерия, зарядът може да бъде възстановен до 80% в рамките на около 25 минути. 

Новият VW Tiguan 1

Новият VW Tiguan стъпва на иновативната и актуална платформа на концерна MQB evo, на която са базирани също Passat и осмото поколение VW Golf. Според прогнозите, новите рlug-in хибридни модели на платформата MQB ще могат да предложат изцяло електрически пробег до 100 километра, като до този момент този показател беше между 50 и 80 километра. 

Новият VW Tiguan 2

Този ръст в споменатия пробег е благодарение на нова акумулаторна батерия с високо напрежение, чието нетно енергийно съдържание е увеличено от 10,6 при предишните версии на 19,7 кВтч. Също така, батерията използва и нова клетъчна технология с 96 акумулаторни модула и външно течно охлаждане. 

Новият VW Tiguan 4

За недоверчивите, новият Tiguan ще продължава да се предлага в изцяло ДВГ варианти, съответно бензин и дизел. Ще има и мек хибрид. При Tiguan, в бъдеще, eHybrid ще се предлага ексклузивно с DSG автоматична скоростна кутия. Както при Volkswagen ID. моделите и при новия Passat, в бъдеще скоростите ще се сменят с помощта на лост, разположен на кормилната колона отдясно на волана. Точно както при Mercedes-Benz.

Новият VW Tiguan интериор 6

Цялостният дизайн отвътре също е обновен, базиран на новата модулна инфотейнмънт платформа от четвърто поколение MIB4. Графичният дизайн, структурата на менютата и концепцията за управление на функциите са еднакви с тези в новите ID.4, ID.5 и ID.7 модели. 

Новият VW Tiguan интериор 1

Сред модулите му са цифрови инструменти с антирефлексно покритие в пейзажен формат на таблет, информационно-развлекателен екран с размери до 38 см (15 инча) и е с изцяло нова структура на менюто и графики, нов head-up дисплей и нов мултифункционален превключвател на режима на шофиране с вграден OLED дисплей. 

За първи път при Tiguan са използвани системи като функция за пневматичен масаж за предните седалки или IQ.LIGHT HD матрични фарове, взети от Touareg. Именно Tiguan е първият MQB модел, който ще бъде лансиран с новите матрични фарове. Също така, новото поколение на системата ParkAssist автоматизира изцяло влизането и излизането от паркинг места.

Новият VW Tiguan 6

Говорейки за екстериора, дизайнерите не са пропуснали да обърнат особено внимание на новата предна част, която се характеризира с плоски LED фарове и хоризонтална лента с гланциран завършек. Отворите на радиаторната решетка вече са разположени от външните страни на бронята, където въздушните завеси осигуряват оптимално насочване на въздуха.

Новият VW Tiguan 5

Отзад – нова хоризонтална LED лента описва новия Tiguan.

По отношение на размери – новият VW Tiguan е нараснал на дължина с около три сантиметра. Така капацитетът на багажното отделение на новото поколение се е увеличил с 37 литра до 652 литра (когато е натоварен до височината на облегалките на задните седалки ).Височината, ширината и междуосието остават практически идентични с предшественика.  

Новият VW Tiguan ще бъде пуснат в продажба през първото тримесечие на 2024 година.

Снимки: Volkswagen