VW ID. Buzz – освежаващо основание за приключение | Тест

VW ID. Buzz – освежаващо основание за приключение | Тест

12/09/2023 0 By Габриела Стойчева

…когато неспирното щение за надпреварва към бъдещето е основна мисия, има нещо безспорно очарователно в превозно средство, което ви отвежда на носталгично пътешествие през времето. 

Тестът ми с VW ID. Buzz бе пътуване в бъдещето с носталгичен привкус, смесица от иновации и класически дизайн, обобщаващо мисията на GRACE PACE RACE в търсене на автомобилното съвършенство. Дните прекарани зад волана на ID. Buzz си бяха същинско наелектризиращо приключение. Омаяна от свят, в който традицията и иновацията се сливат, оставяйки незаличима следа върху пейзажа на електрическата мобилност, аз си пеех блус за Фолксваген бус…

VW ID. Buzz детайли

Екстериор

Първото нещо, което прави впечатление в ID. Buzz е самото му присъствие. Със своята отличителна двуцветна боя и заоблени контури, това е визуално обръщение към емблематичния VW Transporter (T1) от миналото – от епоха, когато пътешествията са били символ на свобода и приключения.

Ярката цветова палитра и контрастиращите нюанси определено подчертават неговата индивидуалност, превръщайки го в мобилно изкуство, което не страда от повторни погледи.

От емблематичното лого на VW отпред, рамкирано от LED фарове, до елегантно изваяните линии, които пресичат дължината на микробуса, всеки елемент е щателно изработен, за да предизвика усещане за носталгия, като същевременно прегръща модерността. Големите прозорци, отличителен белег на класическите автобуси, не само “наводняват” купето с естествена светлина, но и говорят за самоличността. Това е безпогрешният профил на ID. Buzz. 

VW ID. Buzz детайли 2

Интериор

Интериорът говори вече познатия ни език на ID. гамата – минималистично арматурно табло, доминирано от голям сензорен дисплей, елегантни елементи, а тук и с добавени екстри, като отделението за напитки по средата, например. На задния ред купето разкрива просторно място за трима пасажери, а най-отзад – багажник с обем от внушителните 1211 литра. 

Изборът на материали отговаря на ангажимента на VW за устойчива мобилност – естествена кожа, дървесина и прочее остават в природата. Пластмасата е видима, както и осезаема, но не е нещо, което да ви откаже. Седалките са приятни.

Разбира се, не става въпрос само за естетика; ID. Buzz е също толкова визионерско изявление

Първоначалната идея на Transporter, икона, която улавя духа на 60-е години на миналия век, е била да превозва семейства през обширни пейзажи, създавайки незабравими спомени с всеки километър. Днес ID. Buzz наследява тази жажда за приключения, но с устойчив привкус. Преминаването към електрическо задвижване означава дълбока промяна в начина, по който си представяме дългите пътувания. 

VW ID. Buzz детайли 1

VW ID. Buzz може да повдигне вежди сред традиционалистите, които свързват електрическите превозни средства с градското пътуване. Въпреки това, тестът ми на ID. Buzz потвърди друго – той е повече от способен да задоволи жаждата за пътешествия на съвременните авантюристи. 

VW ID. Buzz интериор
С приличен капацитет на батерията и мрежа от инфраструктура за зареждане, която продължава да се разширява, ID. Buzz може да бъде много успешен приятел за дълги пътувания за интелигентни хора.

Базиран на MEВ платформата на концерна, микробусът е оборудван с литиево-йонна батерия със 77 киловатчаса използваем капацитет. VW обещава пробег до 420 км, което е си е впечатляващ резултат за сегмента. За дните, в които бях влязла в образа на модерната Джанис Джоплин, ID. Buzz ми показа, че 350 – 400 км са съвсем реалистични възможности. 

По отношение на зареждане: 30 минути са достатъчни за ID. Buzz да стигне от 5 до 80%, защото може да поеме до 170 кВ. Ако разчитате на домашни решения, 7-киловатово зарядно ще ви накара да чакате около 11 часа, а 11-киловатово около 7 часа.

VW ID. Buzz екстериор

Версията с късо междуосие, каквато бе нашата, е оборудвана с електромотор на задната ос с мощност от 201 к.с. и 310 Нм. Дългата база използва по-мощен такъв с 286 к.с. 550 Нм, която предлага и подобрена ефективност благодарение на инвертора. Версия със задвижване на четирите колела ще бъде налична от средата на 2024 г. за LWB с комбинирана мощност от 339 к.с.

Бус в града: и още как!

Определено 201 конски сили се усещат комфортно предвид теглото на ID. Buzz, което влиза в средата на 2 тона. Размерът от 4,7 метра дължина, на 2 метра височина и още толкова ширина, са изненадващо компактни в градски условия, което се дължи основно на малкия за този сегмент радиус на завиване  – 11,1 метра. Тесните улици не са проблем, но красивата боя е нещо, което трудно бих прежалила, така че изисква степен на внимание, особено ако нямате опит с автомобили с подобни габарити. Относно паркирането, измерете височината на гаража си преди покупка; новото строителство често ни принуждава да се съобразяваме и с това при избор на автомобил.

VW ID. Buzz екстериор

Заводски ограничен на 145 км/ч максимална скорост, VW ID. Buzz е моделът, който би фалирал КАТ. Чаровен контраст е, че бусчето има и режим Sport, който повече доставя удоволствие при натискането на бутона, отколкото при натискането на педала на газта в този режим. Лично за мен спокойствието е водещ стремеж в този клас, а тук то определено не липсва.

VW ID. Buzz цена

Симпатичният бус има и симпатична стартова цена от 122 120 лв с ДДС у нас. Ако сте привлечени от модела, който виждате на снимките, то ще скочите на малко под 6 000 лева отгоре. В същия клас имаме представителя на Peugeot – e-Traveller, както и доста по-скъпият Mercedes EQV, чиято базова цена е около 165 хил. лева. Но ако оставим цената на страна, фаворитът на GRACE PACE RACE е ясен. И не защото това е тест-ревю на ID. Buzz – просто в нашата малка медия сме страстни почитатели на автомобилите, които знаят да обръщат погледи.