Най-продаваният модел на Peugeot стана електрически

Най-продаваният модел на Peugeot стана електрически

14/09/2023 0 By Габриела Стойчева

Peugeot E-3008 е изцяло ново електрическо предложение от компанията в SUV сегмента, представящо фестбек силует

Европейските автомобили производители вече вървят по обещания от тях път към нулево-емисионни модели и Peugeot не е изключение. До 2025 г. французите обещават да предлагат най-широката гама от електрически автомобили в Европа, а само преди броени дни Peugeot обяви електрифицирането на най-продавания си модел – Peugeot 3008.

Новото Peugeot E-3008

PEUGEOT E-3008 е първият модел, разработен върху новата платформа STLA Medium на Stellantis, с която марката постига нови висоти. 

Тази иновативна платформа е проектирана да отговаря на клиентските нужди спрямо критериите им за притежание на електромобил, а именно: пробег, време за зареждане, удоволствие от шофирането, производителност, ефективност и свързани услуги и функции.

Новото Peugeot E-3008

По тези параметри новото Peugeot E-3008 определено има с какво да се похвали. Именно първият параметър е впечатляващ, където по думи на Peugeot ще има до 700 км обхват с едно зареждане. 

Това важи за версията Long Range, която ще се предлага с 98 кВтч батерия, 230 к.с. и задвижване само от предните колела. Peugeot E-3008 ще може да бъде закупен с още 73-киловатчасова батерия, която има пробег от 525 км и 210 к.с. Версия 4х4 също е налична, като при нея батерията и пробегът остават непроменени спрямо базовото ниво, но мощността скача на 320 к.с. благодарение на двата електромотора.

Новото Peugeot E-3008
Гамата ще бъде базирана на две нива на оборудване, Allure и GT.

За зареждане с постоянен ток на супербързи зарядни станции, конекторът Mode 4 на новия E-3008 приема мощност до 160 кВт, което позволява стандартната батерия на E-3008 да се зарежда от 20% до 80% за 30 минути при версията със стандартен пробег и за по-малко от 30 минути при версията с дълъг пробег Long-Range.

Новото Peugeot E-3008

За зареждане с променлив ток са налични два вида бордово зарядно устройство, за да отговарят на всички нужди на клиентите и решения за зареждане – трифазно зарядно устройство 11 кВт като стандартно оборудване и 22 кВт като опция.

Новото Peugeot E-3008
Предната част е проектирана около новото лого на Peugeot, интегрирайки новия светлинен подпис и решетката без разделение, благодарение на преливане в цвета на каросерията

Компактните предни фарове са поместени в тънка, елегантна лента, която е разположена над радиаторната решетка и обгръща цялата предна част. Това е отличителен дизайн, който придава на новия E-3008 идентичност. 

Новото Peugeot E-3008

Предните фарове са с LED технология при всички версии. E-3008 GT е стандартно оборудван с новата Pixel LED технология на Peugeot, която автоматично адаптира лъча на фаровете към пътните условия, като поддържа оптимално осветление, без да пречи на другите участници в движението.

Новото Peugeot E-3008

Продължавайки иновативната работа, започнала с 408, Peugeot оборудва новия E-3008 с джанти, които допринасят както за модерния стайлинг, така и за аеродинамичната ефективност. 

19- или 20-инчовите джанти с технологичен и геометричен дизайн съдържат новото лого на Peugeot в центъра си.

Новото Peugeot E-3008

Освен новата идентичност отвън, Peugeot E-3008 представя и обновения си кокпит i-Cockpit®.

Така дизайнерите комбинират два от трите основни елемента на i-Cockpit® – head-up  дисплея и големия централен сензорен екран. Сега те са интегрирани в извит панорамен екран, състоящ се от единичен 21-инчов HD панел, който се простира от левия край на бордното табло до централната конзола. 

Новото Peugeot E-3008

Разположен с цел оптимална ергономичност, 21-инчовият панорамен екран е леко извит към водача, като същевременно остава напълно достъпен за пасажера. 

Друг основен елемент в емблематичния за Peugeot i-Cockpit® е волана, който също е преработен, за да предлага още повече комфорт и приятни усещания при шофиране. 

Новото Peugeot E-3008

Например, бутоните на компактния волан са нови с цел оптимална ергономичност. Те отчитат автоматично пръстите на водача, но се активират само ако той ги натисне, за да се избегнат неправилни маневри. 

Новият Peugeot Panoramic i-Cockpit® въвежда също така два нови, тънки и елегантни лоста за управление и две пера за регенеративно спиране зад компактния волан.

Новото Peugeot E-3008

И още новости: за първи път в гамата Peugeot предните седалки могат да бъдат оборудвани с адаптивни странични опори, които се надуват и спадат по електрически път, за да се адаптират идеално към тялото на пътника.

Дизайнерите на E-3008 са помислили и особено за комфорта и удоволствието. Така например с допълнително оборудване Peugeot E-3008 може да се сдобие с аудиосистема Focal® Premium Hi-Fi с 10 високоговорителя. По отношение на пространство пък, Peugeot E-3008 има използваем обем от 520 литра. Новата платформа STLA Medium сега предлага едно и също багажно пространство, независимо от двигателя.

Новото Peugeot E-3008

Peugeot E-3008 ще се произвежда ексклузивно в завода в Сошо във Франция и ще се продава от февруари 2024 г. 

Снимки: Peugeot