Последният дизелов автомобил на Volvo Cars ще бъде произведен в началото на 2024 г.

Последният дизелов автомобил на Volvo Cars ще бъде произведен в началото на 2024 г.

20/09/2023 0 By GRACE PACE RACE

Volvo Cars обяви края на дизеловите си автомобили на Climate Week NYC

Така след няколко месеца ще бъде произведен последния автомобил Volvo с дизелово гориво, което прави Volvo Cars един от първите автомобилни производители, предприели тази стъпка. Това е естествено продължение на решение от 2022, когато компанията прекрати разработката на нови двигатели с вътрешно горене и продаде всичките си активи там. 

Това са напълно нужни стъпки за Volvo Cars, които поеха ангажимент до 2030 г. да продават само напълно електрически автомобили, а до 2040 г. – да бъдат климатично неутрална компания. 

„Това, от което светът се нуждае сега, в този критичен момент за нашата планета и човечеството, е лидерство“, казва Джим Роуан, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. 

„Крайно време е индустриалните и политически лидери да бъдат силни и решителни и да предоставят смислени политики и действия за борба с изменението на климата. Ние сме решени да изпълним своята част и да насърчим нашите колеги, както и политическите лидери по целия свят да направят същото.“

Volvo xc40 recharge

За да подчертае допълнително тази точка, главният директор по устойчивост Андерс Керберг ще присъства на събитие, организирано от коалицията Accelerating to Zero (A2Z) на тазгодишната Climate Week в Ню Йорк. Формираната на срещата на високо равнище за климата, коалиция A2Z, предоставя платформа за множество заинтересовани страни подписали Декларацията от Глазгоу за превозни средства с нулеви емисии, от които е и Volvo Cars.

Само преди четири години дизеловият двигател беше най-продаваният от Volvo Cars в Европа. Сега обаче картината изглежда различно – по-голямата част от продажбите на шведската компания в Европа сега се състоят от електрифицирани автомобили с напълно електрическо или plug-in хибридно задвижване.

Снимки: Volvo Cars