Ожие поведе след първия ден на рали Монте Карло | WRC 2023

Ожие поведе след първия ден на рали Монте Карло | WRC 2023

20/01/2023 0 By Габриела Стойчева

Осемкратният победител в рали Монте Карло Себастиен Ожие направи ясна заявка за девета победа в княжеството след откриващия ден в първия кръг на WRC 2023

След като спечели първия кръг на Световния рали шампионат за сезон 2021, името на Себастиен Ожие вече стои самостоятелно на върха на почетния списък на победите в рали Монте Карло. Миналата година победата в състезанието отиде при ветерана и адаш на Ожие, Себастиен Льоб.

Себастиен Ожие в първите етапи на рали Монте Карло 2023 г.

Предимството на французина след вчера е добро, имайки предвид изравнените сили на новото поколение WRC автомобили. С 6 секунди преднина ще стартира Ожие днес, оставяйки зад себе си британеца Елфин Еванс. На трето място и 9,4 сек. зад съотборника на Ожие е пилотът на M-Sport Ойт Танак със своята Ford Puma. Естонецът имаше проблем с електричеството преди SS1, в следствие на което завърши и двата етапа без пета предавка.

Ойт Танак в първите етапи на рали Монте Карло 2023 г.
Никога не е лесно да започнеш това рали през нощта, но поне условията не бяха толкова непоследователни. Имаше само един наистина труден завой и за първи път не стартирах първи на пътя, така че можех да се възползвам от това да виждам линиите на другите. Това помогна.” - споделя Ожие след първите излизания в рали Монте Карло 2023.
Тиери Ньовил на рали Монте Карло 2023 г.

Само на една десета от секундата изостана звездата на Hyundai Тиери Нювил, който падна с около осем секунди, като блокира своя i20 N, след като се изпързаля върху парче лед. Частният пилот на Puma Журдан Сердеридис падна фаул в същия завой, но се справи много по-зле, губейки повече от минута, докато зрителите изваждаха колата му от канавка.

Рали Монте Карло 2023

Европейската обстановка с липсата на сняг представи нехарактерно сух старт на рали Монте Карло 2023. Това създаде проблеми с гумите за някои пилоти, които дори успяха да ги прегреят по криволичещите пътища около прохода „Турини”.

Кале Рованпера в първите етапи на рали Монте Карло 2023 г.

На актуалния шампион Кале Рованпера му се наложи да промени стила си на шофиране, за да предпази меките смесени гуми отпред на неговата Toyota от прегряване. В момента финландецът е притиснат от колите на Hyundai на шесто място в генералното класиране, изоставайки на 1,6 секунди от Нювил и Дани Сордо на 15,0 секунди зад него.

Себастиен Ожие на пресконференцията на рали Монте Карло 2023 г.

Рали Монте Карло 2023 се отправя още по на север за петъчните етапи, покриващи 105,34 км. Сутрешните и следобедните етапи през Roure / Roubion / Beuil (18,33 km), Puget-Théniers / Saint-Antonin (19,79 km) и Briançonnet / Entrevaux (14,55 km) са в графика.

Класиране след откриващия ден на рали Монте Карло 2023 г.

Снимки: Red Bull Content Pool