1000 км с EV: Citroën ë-C4 X ги измина по-бързо от VW ID.3, Renault Megane и MG 4

1000 км с EV: Citroën ë-C4 X ги измина по-бързо от VW ID.3, Renault Megane и MG 4

15/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Citroën ë-C4 X измина отсечка от 1000 километра за време от 11 часа и 57 минути – с близо 15 минути по-бързо от най-близкия конкурент

За този тест Citroën си партнира с познатата в световен мащаб независима организация UTAC, която оперира в областта на разработка и тестване за валидиране, автомобилна хомологация, нови технологии и др. Френският бранд е възложил на експертите от UTAC да отговорят на един конкретен въпрос:

 „С кой електромобил можете да изминете 1000 километра за най-кратко време?“

А конкурентите на Citroën ë-C4 X в проведения тест са Renault Mégane, Volkswagen ID.3 и MG 4.

Условията на теста:

1000 км с електромобил: Citroën ë-C4 X ги измина по-бързо от VW ID.3, Renault Megane и MG 4

Четирите електромобила, подложени на тест от експертите на UTAC на пистата Мортефонтен са следните:

  • Движение с постоянна скорост от 120 км/ч по високоскоростното трасе на пистата Мортефонтен.
  • В началото на теста акумулаторните батерии на електромобилите са заредени на 100% SоC (State of Charge).
  • Пътуването се прекъсва, когато нивото на заряд на акумулаторната батерия достигне 10%.
  • След това акумулаторната батерия се дозарежда до 80%. За зареждане се използват последователно редуващи се зарядни станции с мощност 100 кВт и 50 кВт в съответствие с възможностите на инфраструктурата.
  • Тази последователност от движение и зареждане се повтаря до достигане на общия пробег от 1000 километра.

Tези модели са били положени на двудневни изпитания при идентични метеорологични условия и при изпълнение на една и съща изпитателна процедура.

Резултати от теста

На всеки изминати 100 километра от тестовата отсечка шофьорите са отчитали данните за средния разход на електроенергия (кВтч/100 км):

Забележка: Стойностите на енергийния разход се влошават със спадането на околната температура към края на деня.

Водачите е трябвало да направят общо пет спирки за дозареждане на акумулаторните батерии, като различните времена за престой се обясняват с редуването на станции със зарядна мощност 50 и 100 кВт.

*Преизчислено време (моделът е зареждан по-често на станция с мощност 50 кВт).

Изводът

Измерванията, направени от експертите от UTAC, ясно показват, че ë-C4 X изисква по-кратки спирки за зареждане и показва по-ниска енергийна консумация в сравнение с конкурентните модели. Комбинацията от тези два фактора дават възможност за изминаване на отсечка от 1000 километра за време от 11 часа и 57 минути – с близо 15 минути по-бързо от най-близкия конкурент.

Характеристиките, на които се дължат постигнатите резултати:

Според Citroën технологичната основа и характеристиките на ë-C4 и ë-C4 X позволяват постигането на еднакво добри резултати както при всекидневна употреба, така и при пътуване на по-дълги разстояния. Основните предимства на ë-C4 и ë-C4 X, които марката изтъква, са компактни размери и лека акумулаторна батерия, оптимизирано време за зареждане с мощност до 100 кВт, термопомпа,  интегриране на хигрометричен сензор за контрол на влажността и оптимизация на трансмисията и високоeфективен електродвигател.

Мерки за подобряване на аеродинамиката, включващи заден спойлер и аеродинамични панели на дъното на каросерията, гуми с ниско съпротивление при търкаляне и др. са също виновни за добрите резултати.

Citroën предлага моделите ë-C4 и ë-C4 X в два варианта по отношение на размера на акумулаторната батерия. Единият е с капацитет на батерията 50 кВтч и пробег от 357 при ë-C4 и 360 км при ë-C4 X според WLTP. Другата опция е по-голямата 54 кВтч отново литиево-йонна батерия с идентичен по WLTP пробег в двата модела от 420 км.

Снимки: Citroën