Новото BMW M2 е тук с 460 к.с. и 550 Нм, ръчни скорости и задно задвижване

Новото BMW M2 е тук с 460 к.с. и 550 Нм, ръчни скорости и задно задвижване

12/10/2022 0 By GRACE PACE RACE

Дългоочакваното второ поколение на двувратото купе BMW M2 идва с увеличена мощност и по-традиция адаптира технологии на задвижването и окачването от по-големите BMW M3/BMW M4

Още през лансирането на BMW M2 през 2015 г. моделът се превърна в предпочитан избор за пистово изживяване или танцуване по завоите, като успя да запази и всекидневен характер. Една кола за всяка настилка, M2 бе въплъщение на традицията на изключителни спортни модели с компактни размери, създадена през 1973 г. с BMW 2002 turbo. Днес посрещаме едва второто поколение на спортното купе – с изцяло нова визия, но носейки идеологията на пуристичния BMW M автомобил.

Новото BMW M2 на писта

Второто поколение BMW M2 е… изцяло ново; и не говорим само за дизайна.

По отношение на размери, новото BMW M2 излиза със 112 мм по-дълго (4580 мм), но със 7 мм по-ниско (1403 мм) и с 38 мм по-широка следа, до 1617 мм или също толкова, колкото на актуалното M4 Купе!

Отново спрямо BMW M4 Купе, междуосието е със 110 мм по-късо (2747), а дължината с 214 мм по-къса. За съжаление, разликата в теглото ще бъде осезаема в купето – новото BMW M2 стъпва на 1725 кг или с цели 230 кг повече от предшественика си.

Все пак, неизбежно е да напишем няколко реда и за видимата с просто око разлика, а именно външния вид. Отличителната бъбрековидна” – ако бъбреците имаха по 5 ъгъла – решетка при новото BMW M2 губи своята рамка, като хоризонталните пластини са внесени навътре от носа. Лично на нас това ни напомня за муцуната” на BMW M1. 

2022 BMW M2 предна решетка

Поглеждайки малко по-надолу, средният въздуховод се разпростира почти по цялата дължина на бронята, като отново правите линии дефинират и трите отвора. BMW оправдава дизайна с базиран на техническите изисквания в областта на подаването на охлаждащ въздух и аеродинамичния баланс”. 

Новото M2 дифузьор

Задната част на новото BMW M2 използва същите дизайнерски похвати; например в накрайниците на изпускателната система, които подобно на предната решетка, са разположени навътре в купето, на една равнина с дифузьора.

2022 BMW M2 карбонов покрив

Изборът от лакови покрития за новото BMW M2 включва и ексклузивните варианти Zandvoort Blue uni и Toronto Red metallic. Като опция се предлага М карбонов покрив, с който теглото на автомобила се понижава с около 6 кг. 

Интериорът също получава ъпгрейд, с познатия ни BMW Curved Display с обща големина от 27,2 инча.

2022 BMW M2 M Carbon седалки тип „корито“

Опционално имаме и M Carbon седалки тип „корито“, които са със структурни елементи на седалката и облегалката от армирана с въглеродни нишки пластмаса (CFRP). С тях теглото на автомобила се понижава с около 10,8 кг.

2022 BMW M2 двигател

Мощността към задните колела се изпраща от актуалния S68 M TwinPower Turbo двигател. Има 6 цилиндъра и обем от 3 литра. Трилитровият агрегат се различава с няколко дребни детайла” от двигателя на моделното семейство BMW M3/BMW M4; развива максимална мощност от 460 к.с. или с 90 к.с. повече от първото поколение.

Максималният въртящ момент от 550 Нм е на разположение между 2 650 и 5 870 об/мин. Новият двигател развива максималната си мощност при 6 250 об/мин, максималните му обороти са 7 200 об/мин. 

BMW M2 има шестстепенна механична скоростна кутия

Серийно новото BMW M2 пристига с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Но, като опция, може да го поръчаме и с шестстепенна механична скоростна кутия. Пу за нас второто!

Новото BMW M2 размери

С M Steptronic М2 ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,1 сек., а с шестстепенната механична скоростна кутия това се случва за 4,3 сек. По традиция с опционалния M Driver’s Package ограничението на максималната скорост на новото BMW M2 може да бъде изместено от 250 до 285 км/ч.

M2 дрифт

Задно задвижване, M Traction Control и Активен M диференциал са трите характеристики, които трябва да събудят пеперудите в стомаха ви. Серийно новото BMW M2 е снабдено с M Traction Control, който служи за контрола на сцеплението в десет степени. Активният M диференциал на задната ос при нужда осигурява безстепенен блокаж до 100%.

M Compound с шестбутални спирачни апарати отпред и еднобутални спирачни апарати отзад

Спирачната система е мощната M Compound с шестбутални спирачни апарати отпред и еднобутални спирачни апарати отзад. Тя позволява да се генерират две характеристики на усещането на спирачния педал. Новото BMW M2 е оборудвано с 19-инчови алуминиеви джанти отпред и 20-инчови отзад. Така размерите са с един инч по-големи от съответните стойности в базовото оборудване на моделите BMW M3 и BMW M4. С пакетът M Race Track получавате пистови гуми.

Снимки: BMW