Кале Рованпера спечели рали Португалия | WRC 2022

Кале Рованпера спечели рали Португалия | WRC 2022

22/05/2022 0 By Габриела Стойчева

Хеттрик: Кале Рованпера спечели рали Португалия 2022, трета поредна победа в Световния рали шампионат тази година и поведе в шампионата

Пилотът на Toyota Кале Рованпера спечели първото си състезание на чакъл в новата ера хибридни Rally1 автомобили, след като успя да изпревари съотборника си в Toyota Елфин Еванс за предимство от 15,2 секунди на финална.

Кале Рованпера спечели рали Португалия 2022

Младият финландец засега успява да покаже забележителни умения в 50-тия сезон на Световния рали шампионат, като рали Португалия 2022 се превърна в трета, последователна победа за пилота след Швеция и Хърватия

Интензивна битка се разви между пилота на Hyundai Дани Сордо и Такамото Кацута от Toyota за третото място, но в крайна сметка испанеца успя да “измъкне” 2,1 секунди преднина, оставяйки Кацута на четвърто място. 

Пето и шесто място запълниха съотборниците в Hyundai Тиери Нювил и Ойт Танак, докато следващите три позиции бяха заети от пилотите на M-Sport, последователно Пиер-Луи Лубе, Крейг Брийн и Адриен Формо. Десетката затвори лидерът във WRC2 Йохан Росел след като катастрофа в последния етап за Тему Сунинен му “отвори” позицията.

рали Португалия 2022 генерално класиране финал

Уикендът не бе лек и за 9-кратния световен шампион Себастиен Льоб, който след Монако се завърна в шампионата директно за рали Португалия. Французинът се сблъска със стена едва 100 метра след старта на 12,03-километровия участък в пети етап, което причини непоправими щети по колата, оставяйки го с единствения избор да се оттегли.

Рованпера спечели Wolf Power Stage, с което получи пет бонус точки и така повежда в шампионата с преднина от 46 точки пред Тиери Нювил (60 т.). На трето място с 38 точки остава японецът Такамото Кацута след рали Португалия 2022.

Снимки: Red Bull Content Pool