Porsche представи 718 Spyder RS: последният мохикан

Porsche представи 718 Spyder RS: последният мохикан

10/05/2023 0 By Габриела Стойчева

Porsche 718 Spyder RS - подобаващо сбогуване с последния модел 718 с двигател с вътрешно горене

Преди 30 години Porsche започна да експериментира с възможностите на спортните автомобили със средно разположен двигател без покрив. Тогавашната концепция получи името Boxster, но феновете на Porsche отричаха да приемат модела наравно с 911. Истината обаче е, че самите Porsche никога не са целяли Boxster да има място в едно изречение с 911. Моделът по-скоро изследва възможностите за съществуването на такъв автомобил в редиците, кола, до която мнозина да могат да се докоснат, без да трябва да бъркат по-дълбоко в джобовете си, за да изпитат магията Porsche. 

Porsche Boxster 1997 г.

Самата аз отричах Boxster до преди няколко години – това да е Porsche, абсурд – бяха мислите ми. През 2018 обаче имах честта да бъда част от Porsche Experience, на който да тествам осмото поколение 911 (992), както и новите 718 Cayman и Boxster. Тогава нещо в мен се пречупи – нима Porsche най-накрая направиха достоен роудстър, който да носи емблемата? Отговорих положително на въпроса си след едва няколко километра по живописните завои.

Днес, 5 години по-късно и 1 година след като Porsche лансира може би най-интересния не-911-модел – Cayman GT4 RS – магьосниците в Щутгарт отново са се развихрили. Ако питате мен, да сложиш двигател от 911 GT3 е колкото лудост, толкова и гениалност. В актуалното поколение 911 GT3 шестцилиндровия атмосферен агрегат те кара да настръхваш, да се възхищаваш, да си задаваш въпроса – ето това е колата, която във всяко следващо поколение става още по-добра. И точно, когато си мислиш, че няма накъде повече – Porsche размахва пръчката. 

Porsche 718 Spyder RS отгоре

Разбира се, за новото и по-точно първото 718 Spyder RS няма как да направя подобни изводи, предвид, че моделът бе представен едва преди няколко часа. Но двигателят от 911 GT3 е добро начало. Останалата част от текста ще бъде преразказ на прессъобщението… засега.

Porsche 718 Spyder RS в движение

Естественото продължение на 718 Cayman GT4 RS беше 718 Spyder RS. От самото си създаване колите-близнаци имаха една и съща съдба, така че ултра спортна версия с 911 GT3 двигател за 718 Spyder бе като дългоочакван десерт след вкусна вечеря. 

Porsche 718 Spyder RS отпред

Porsche изтъква факта, че за първи път високооборотният атмосферен двигател от 911 GT3 се използва в спортен автомобил със средно разположен двигател и кабрио конфигурация. Но по същество задвижването на новия 718 Spyder RS е идентично с това на купето 718 Cayman GT4 RS. 

Porsche 718 Spyder RS покрив

Бонусът е, че сега 4-литровият шестцилиндров боксерен двигател ще пищи още по-силно до 9000 оборота след само няколко секунди. Мощността е с 10 к.с. под тази на 991 GT3 и 80 к.с. над стандартния 718 Spyder – 500 коня, а максималният въртящ момент е 450 нютонметра.

Porsche 718 Spyder RS заден спойлер

Шасито на 718 Spyder RS използва компоненти от 718 Cayman GT4 RS и 718 Spyder; идва стандартно с Porsche Active Suspension Management (PASM) със спортна настройка и е намалено с 30 милиметра. 718 Spyder RS също така разполага с Porsche Torque Vectoring (PTV) с механичен диференциал с ограничено приплъзване, шарнирни лагери на окачването и 20-инчови ковани алуминиеви джанти. Височината на возене, наклонът, следата и стабилизиращата щанга могат да се регулират индивидуално. В сравнение със 718 Cayman GT4 RS, скоростта на пружините и амортисьорите е намалена, за да се постигне по-спокойна, характерна конфигурация в стил кабриолет.

Porsche 718 Spyder RS отстрани

По отношение на дизайн, 718 Spyder RS се различава достатъчно от 718 Cayman GT4 RS, за да не изникват съмнения за модела. Предният спойлер е по-къс, няма задно крило и… няма покрив. Отзад 718 Spyder RS използва модерен прочит на иконичната “патешка опашка”, която Carrera RS 2.7 представи преди 50 години.

Наличните екстериорни цветове включват четири обикновени и три метални бои, включително новия Vanadium Grey Metallic, както и специалните цветове Arctic Grey, Shark Blue и Ruby Star Neo.

Porsche 718 Spyder RS интериор

Отвътре RS спортният волан е покрит с Race-Tex. Стандартните седалки са изработени от лек CFRP с покритие от въглеродна тъкан и предлагат особено впечатляваща странична опора. 

Porsche 718 Spyder RS интериор

Калъфите на седалките са изработени от черна кожа, докато перфорираният център на седалките Race-Tex е в контрастен цвят с черен фон. Контрастните цветове са Arctic Grey или Carmine Red.

Разбира се, пакет Weissach също е наличен за Spyder RS като опция.

Porsche 718 Spyder RS праг

Новото Porsche 718 Spyder RS ще празнува публичната си премиера през юни на празненствата, отбелязващи 75 години Porsche Sports Cars в Щутгарт-Цуфенхаузен. Малко след това ще се появи на Фестивала на скоростта в Гудууд.

Снимки: Porsche