Volkswagen представи ID.7, електромобилът с най-дълъг пробег от семейството на ID.

Volkswagen представи ID.7, електромобилът с най-дълъг пробег от семейството на ID.

19/04/2023 0 By Габриела Стойчева

Новият ID.7 е един от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще представи на пазара в периода до 2026 година

VW ID.7 дебютира като първия изцяло електрически модел на Volkswagen в горния сегмент на средния клас. Това също така е и моделът, който обещава най-дълъг пробег от електрическото семейство, цели 700 км според WLTP. 

VW ID.7 е първият модел на платформата MEB с високоефективно задвижване от изцяло ново поколение. Със своите 286 к.с. ID.7 има и най-мощния и с най-висок въртящ момент електродвигател, прилаган в моделната фамилия Volkswagen ID. до момента. Същият силов агрегат ще се използва във всички варианти на новия ID.7 независимо от избрания размер на акумулаторната батерия.

Volkswagen ID.7

Новата система за електрическо задвижване е оптимизирана с особен фокус върху повишаването на енергийната ефективност и понижаването на разхода на електроенергия, като в зависимост от вида на акумулаторната батерия се предвижда постигането на автономен пробег (WLTP) до 700 километра и зареждане с мощност до около 200 кВт. Този показател го изкачва до най-високото стъпало по отношение на пробег сред електромобилите на VW, а също и го прави директен конкурент на модели като Tesla Model S например.

Volkswagen ID.7

Външният вид е специално съобразен за постигане на тези 700 км автономност. Аеродинамичният коефициент е 0.23 – същият като при Mercedes EQS. Бъдейки седан с дълго междуосие, VW обещава, че комфортът в купето не остава по-назад.

Volkswagen ID.7

Още с лансирането си ID.7 ще се конкурира с по-високия клас автомобили, като в битката ще изважда козове като новите седалки с функция за масаж и електрохроматичната функция за затъмняване на стъкления панорамен покрив. Предлаганото оборудване за ID.7 също ще действа положително на клиентите, споменава VW.

Volkswagen ID.7 интериор

Такова например е новият панорамен покрив със „смарт” стъкло, който позволява плавна промяна на тоналността и съответно на светлопропускливостта чрез сензорно управление. Подобно на много други функции в ID.7, затъмняването на покрива може да се управлява и чрез гласови команди с естествени фрази посредством новия гласов асистент IDA.

Volkswagen ID.7 интериор

Като допълнителна опция клиентите за първи път в модел на Volkswagen могат да изберат предни седалки, които са изцяло нова разработка: адаптивни седалки Climatronic с функции за охлаждане или отопление, както и с много практичен режим на изсушаване. Гамата от възможности за опционално оборудване се допълва от озвучителната система Harman Kardon с мощност 700W и 14 първокласни озвучителни тела, включително централен високоговорител отпред и събуфер в багажното пространство.

Volkswagen ID.7 интериор
ID.7 е първият модел на Volkswagen с нова концепция на показанията и управлението на функциите на арматурното табло

Новият ID.7 е един от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще представи на пазара в периода до 2026 година. Само през 2023 година своя дебют ще отбележат новият ID.3, ID. Buzz с дълго междуосие и ID.7, а за 2026 година са планирани премиерите на електрически SUV модел в компактния клас и серийната версия на ID. 2all на цена под 25 000 евро. Това са първите крачки към изпълняване на заложените планове на компанията, а именно постигане на 80% дял на електромобилите в европейските продажби към 2030 г.

Снимки: Volkswagen