Официално: Audi влиза във Формула 1 от 2026 г.

Официално: Audi влиза във Формула 1 от 2026 г.

26/08/2022 0 By Габриела Стойчева

Audi ще се присъедини към Формула 1 от сезон 2026 г. като доставчик на двигатели

Новината, че Audi ще влезе във Формула 1 не е нова, но днес вече тя е официално потвърдена. Това стана факт, след като по-рано този месец бяха публикувани новите правила за силовите агрегати, предназначени специално да направят възможно и привлекателно за новодошлите да се присъединят към спорта на състезателно ниво.

Audi F1

Задвижващите агрегати от 2026 г. ще запазят настоящата архитектура на двигателя с вътрешно горене V6, но ще се отличават с повишена електрическа мощност и 100% устойчиви горива. Два фактора според Audi, които са били ключови за присъединяването му.

Audi добави, че също така подкрепя плановете на Формула 1 да бъде по-устойчив и рентабилен спорт; Формула 1 си поставя за цел да бъде с нула въглеродни емисии до 2030 г.

„Радвам се да приветствам Audi във Формула 1, емблематична автомобилна марка, пионер и технологичен иноватор“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Ф1 Стефано Доменикали.

„Също така е голямо признание, че преминаването ни към хибридни двигатели с устойчиво гориво през 2026 г. е бъдещо решение за автомобилния сектор. Всички очакваме с нетърпение да видим логото на Audi на стартовата решетка и ще чуем повече подробности от тях относно плановете им своевременно.”

Audi обяви влизането си за 2026 г. на пресконференция в Спа, преди Гран при на Белгия този уикенд, в която участваха председателят на Управителния съвет на AUDI AG Маркус Дюсман, членът на Управителния съвет за техническо развитие Оливер Хофман, Доменикали и президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем.

Audi Формула 1

Производителят сподели още, че ще обяви решение за това с кой отбор ще се събере през 2026 г. „до края на тази година“.

Съоръжението на Audi Sport в Нойбург ще бъде мястото, където се разработва задвижващият агрегат, отбелязвайки за първи път от повече от десетилетие, че Формула 1 задвижване ще бъде произведено в Германия.

Снимки: Audi