Промените във Формула 1 от 2026 г.: повече електрическа сила и 100% устойчиви горива

Промените във Формула 1 от 2026 г.: повече електрическа сила и 100% устойчиви горива

16/08/2022 0 By Габриела Стойчева

Сред ключовите правила за силовите агрегати във Формула 1, които трябва да влязат в сила за сезон 2026: увеличена електрическа мощност и 100% устойчиви горива

Силовите агрегати на Формула 1 за 2026 г. ще запазят настоящата архитектура на двигателя V6 с вътрешно горене, но ФИА определи четири ключови промени в новите правила. 

В съобщението до медиите ФИА споменава, че новите двигатели ще имат подобна производителност като актуалните, използвайки високооборотни V6 двигатели с вътрешно горене, като целта ще бъде силите между отборите да бъдат максимално изравнени. 

Ключова промяна обаче ще бъде в начина на задвижване на двигателя – енергийният блок за 2026 г. ще включва увеличаване на разгръщането на електрическа енергия до 50% и ще използва 100% устойчиво гориво.

Друг засегнат аспект в съобщението е финансовата устойчивост. От 2026 г. във Формула 1 ще намалят общите разходи за конкурентите, като същевременно ще запазят най-модерната технологична витрина, която все пак е в основата на шампионата.

Разбира се, всички тези промени водят към една обща цел: повече отбори да се присъединят към Формула 1, като същевременно новите такива да имат конкурентен старт в шампионата.

Формула 1 2026

Наредбите от 2026 г. ще видят премахването на настоящия топлинен елемент на мотор генератора, MGU-H, докато изходната мощност на системите за възстановяване на енергията на енергийните блокове ще бъде увеличена до 350 киловата. Това решение е взето на съвместна консултация между ФИА и както настоящите, така и потенциалните нови производители на задвижващи агрегати.

Формула 1 2026

Колкото тъжна за феновете на моторните спортове, толкова и технически предизвикателна новина е, че до 2030 г. Формула 1 ще се превърне в нулевоемисионен шампионат. Дали обаче и с изпращането на конвенционалното гориво за ДВГ ще си кажем сбогом и с неповторимия звук на болид от Формула 1, тепърва предстои да разберем.

Промени за Гран при на Белгия 2022 г.

По отношение на текущи промени в регламента за сезон 2022 г., на дневен ред е темата с подскачането. ФИА одобри, че от Гран при на Белгия този месец до края на сезона ще има промени за предефиниране на изискванията за твърдостта на пода.

Формула 1 2026

Междувременно от 2023 г. ще бъдат направени следните промени:

  • Ръбовете на пода ще бъдат повдигнати с 15 мм
  • Височината на гърлото на дифузьора ще се повиши
  • Твърдостта на ръба на дифузьора ще бъде увеличена
  • Ще бъде назначен допълнителен сензор за по-ефективно наблюдение на “подскачането” на болидите

Снимки: Формула 1