Bugatti казва „Чао”: Mistral е последният хиперавтомобил на марката с могъщия W16 двигател

Bugatti казва „Чао”: Mistral е последният хиперавтомобил на марката с могъщия W16 двигател

19/08/2022 0 By Габриела Стойчева

8,0-литровият W16 двигател на Bugatti царува в света на ДВГ в продължение на почти две десетилетия. Той не само задвижва хиперколите на марката, но и записа името си в историческите книги като единствения 16-цилиндров агрегат в света

Икона, позната по целия свят, 8-литровият W16 двигател на Bugatti е шедьовър на инженерството. През 2005 г. той за първи път се появи в митичния VEYRON 16.4, преди да достигне кулминацията си в Chiron Super Sport 300+, преодолявайки бариерата от 300 мили в час, записвайки 490.484 км/ч максимална скорост през 2019 г. Днес, френската компания, която неотдавна празнува своя 110-и рожден ден, казва “сбогом”, посрещайки последното Bugatti, което ще се задвижва от W16. 

Посрещнете Bugatti Mistral - „последният от вида си”

Над 40% от всички автомобили на Bugatti, създавани някога, са били с отворен покрив в дизайна; от ерата на Chiron обаче Bugatti така и не направи роудстър, така че представянето на W16 Mistral продължава едно важно наследство. 

Bugatti кабрио

Макар Bugatti да описва Mistral като развитие на Chiron”, роудстърът бележи преломен момент за компанията. Като такъв, неговото име трябва да носи своята уникална звучност, точно каквато е и каросерията. Вдъхновението идва от мистрал – мощен вятър, който духа от долината на река Рона, през шикозните градове на Кот д’Азур в Южна Франция и в Средиземно море. 

Bugatti Mistral отзад

Музата на дизайнерите пък е Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid от 1934 г., спортен роудстър, който представлява върха на елегантния дизайн. Именно и затова W16 Mistral дебютира в цветове, вдъхновени от Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid; топло черно с нотки на трюфелово кафяво и фини жълти акценти навсякъде. 

Това не само е почит към емблематичната каросерия, но и към Еторе Бугати, който е избрал черно-жълтата комбинация за много от личните си автомобили, включително неговия Type 41 Royale. 

Светлините на Bugatti Mistral не са само дизайнерски подпис

Фаровете представят сложна форма, включваща подпис от четири светлини, който фино напомня за задвижването на четирите колела и четирите турбокомпресора на W16 Mistral. Но тяхната триизмерна повърхност също функционира като аеродинамична помощ, която насочва въздуха през светлината и навън през арката на колелото, за да подобри аеродинамичното съпротивление. 

Фаровете на Bugatti Mistral са част от охладителната система

Междувременно X-задната светлина служи за вентилиране на страничните маслени охладители през канали, свързващи триъгълното отрицателно пространство между X линиите със страничните радиатори. 

Bugatti Mistral стопове

Сред другите решения по охлаждане е по-широката подковообразна решетка, която позволява високотемпературният радиатор на двигателя да се захранва изцяло от един всмукателен отвор.

Дизайн

Бъдейки роудстър, безопасността е сред ключовите теми, разгледани в Mistral. След множество тестове, Bugatti споделя, че новите индукционни въздуховоди зад облегалките за глава – направени от въглеродни влакна – могат да издържат цялото тегло на автомобила в случай на преобръщане. 

Bugatti Mistral

Интериорът на W16 Mistral поема водещата роля от Chiron, внимателно усъвършенстван, но и достатъчно функционален, за да гарантира, че цялата информация е лесно видима при до 420 км/ч. Интересното е, че вратите на Bugatti Mistral са щателно тествани, така че да издържат на редовна употреба в продължение на сто години!

Bugatti Mistral интериор

Като реверанс към знаменитите предшественици на W16 Mistral, скоростният лост – изработен от солиден алуминиев блок – включва дърво и кехлибарена вложка с прочутата скулптура на „танцуващия слон“ на Рембранд Бугати, заключена вътре. Итерации на тази скулптура украсяват и предния капак на легендарния Type 41 Royale; най-луксозният роудстър, създаван някога.

Само 99 екземпляра от W16 Mistral ще бъдат произведени, всеки на цена от 5 милиона евро нетно, като доставките трябва да започнат през 2024 г. Цялата производствена серия на W16 Mistral вече е разпродадена.

Снимки: Bugatti