Mercedes-AMG SL – наръчник за създаване на роудстъри | Тест

Mercedes-AMG SL – наръчник за създаване на роудстъри | Тест

29/06/2023 0 By Габриела Стойчева

Седмото поколение Mercedes-AMG SL е моделът, който върна короната на роудстърите обратно при Mercedes

В последните есенни дни на вече изминалата 2022 г. прекарах един незабравим ден зад волана на изцяло новия Mercedes-AMG SL 55. Слънцето обагряше прощалните листа по дърветата, температурата навън бе перфектна за кабрио, а маршрутът, който избрах, ми припомни отново защо толкова обичам формулата 2 врати + сваляем покрив. 

Mercedes-AMG SL 55 10

SL - началото

Аферата започва още през 1952 г., когато Mercedes се завръща в международните моторни спортове за първи път след Втората световна война с изцяло състезателното купе 300 SL. Едва година по-рано инженерите в Щутгарт получават зелена светлина за разработването му, а за 12 месеца 300 SL се превръща в абсолютен шедьовър на автомобилния дизайн. И не само.

170 к.с., тръбна конструкция, тежаща едва 50 кг и коефициент на съпротивление от 0,25, измерен на модел в мащаб 1 към 5. Не забравяйте, говорим за 50-те години на миналия век! © Mercedes-Benz

През дебютната 1952 г. в моторните спортове за 300 SL, Mercedes-Benz взима второ и четвърто място в Mille Miglia; тройна победа на състезанието в Берн; двойна победа в 24-те часа на Льо Ман; четворна победа на Нюрбургринг. Последното участие за сезона е в третата Carrera Panamericana Mexico, състезание в 5 дни, 8 етапа и 3100 километра през Мексико. Mercedes-Benz влиза с две купета и два роудстъра в ралито, всички задвижвани от двигатели с мощност, междувременно увеличена от 170 к.с. до 180 к.с. Сезонът завършва с легендарна двойна победа за Mercedes-Benz там.

Mercedes-Benz 300 SL Coupé на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк 1954 г.
Mercedes-Benz 300 SL Coupé на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк 1954 г. © Mercedes-Benz Classic

Един от малкото хубави американски приноси за автомобилната индустрия (и като цяло) се случва през 1954 г. През септември 1953 г. американският вносител Максимилиан Хофман убеждава борда на директорите на Daimler-Benz да построи серийна, улична, версия на 300 SL (W194). Невероятно, но само пет месеца по-късно през февруари 1954 г. Mercedes-Benz 300 SL (W198) прави своя сензационен дебют на Международното автомобилно спортно изложение в Ню Йорк. 

© Mercedes-Benz

Останалото е не просто история, а наследство, което изцяло новото поколение Mercedes-AMG SL 53 разказва.

Mercedes-AMG SL 55: тестът

Малко автомобили карат дланите ми да се изпотят още преди да съм запалила двигателя. Но външният вид на новото поколение SL е респектиращ, а мислите, които минават през главата ви са: Боже, това трябва да се намира в музей на модерното изкуство!

Вече зад волана, поглеждам външната температура на дисплея – 18 градуса. Ноември никога не е бил по-подходящ за кабрио. Запалвам двигателя и сърцето ми пропуска удар за момент – това може да е последният V8 двигател във високопроизводителен Mercedes модел. Усмихвам се, не съм от хората, които пропускат да се насладят на момента заради онова, което може да бъде.

Mercedes-AMG SL 55 13

Превключвам на Sport + режим всички системи, свалям покрива и вдигам задното крило. Не се сдържах, но още на паркинга на Силвър Стар десният ми крак чукна педала два пъти. Това беше моментът, в който осъзнах, че този ден ще бъде запомнен не само в редовете на GRACE PACE RACE.

Mercedes-AMG SL 55 6

Новото поколение Mercedes SL продължава наследството на предшествениците по отношение на иновации. Какво представя? Например: за първи път в 70-годишната история SL модел е със задвижване на четирите колела. НО, напълно променливата система за задвижване на всички колела може да изпрати 100% от въртящия момент на двигателя към задните колела. Това прави Mercedes-AMG SL 55 изключително стабилен роудстър по природа и достатъчно забавна машина при нужда.

Mercedes-AMG SL 55 4

Говорейки за стабилност, новият SL 55 си тежи на мястото – както преносно, така и буквално. Това всъщност е и най-тежкият заводски SL модел някога, с тегло почти 2 тона. При все това обаче в завоите може да накара смарт часовника ви да отчете необичайно висок пулс, а всеки следващ ейпекс е поредната изненада точно колко добре се справя по кривите. Което също е ново: SL и завои до този момент нямаха място в едно изречение.

Mercedes-AMG SL 55 2

Върховата версия вече – SL 63 – използва хидравлична система Active Ride Control с активни стабилизиращи щанги и повдигане на предния мост. Всеки SL 63 получава състезателен режим на задвижване, активни опори на двигателя и електронно контролиран диференциал с ограничено приплъзване, всички от които са допълнителни за SL 55 заедно с хидравличното окачване. И двата модела стандартно са с карбо-керамични спирачки.

Mercedes-AMG SL 55 5

Кормилното управление на задната ос – добре познато при други Mercedes модели, но за първи път при SL – е стандартно и може да завърта задните колела до 2,5 градуса. 

Също така шасито на 2021 SL е изцяло новоразработено – както при първия SL през 1952 г. – буквално на чист лист хартия: нито един компонент не идва от предшественика SL или друг модел на AMG. Дори не и от GT Roadster например, ами точно обратното. Следващото поколение AMG GT ще бъде базирано именно на SL.

Още веднъж за първи път: новият AMG SL е първият сериен автомобил Mercedes-AMG, оборудван с многораменна предна ос с пет връзки, разположени изцяло в джантата. А това е нещо, което изцяло променя играта. С многораменното окачване отпред новият SL има невъобразимо голям контрол върху наклоните на колелата по всичките им оси, което не само предполага комфорт в комфортен режим, но и адски контрол върху шасито… за когато наистина искате да записвате времена.

Поглеждайки отвътре, актуалният почерк на Mercedes-AMG моделите е видим навсякъде. Иновативен е познатият от S Class 11,9-инчов централен дисплей, чийто наклон може да бъде променян с плъзгач вертикално, така че когато покривът е свален, да няма отблясъци. Но докато в лимузината вертикалният дисплей е едно с интериора, при SL идва в повече. 

Споменавайки покрив, новият SL се предлага ексклузивно с текстилен такъв, а времето за отваряне/затваряне е 16 секунди и спестява точно 21 килограма от твърдия предишен.

Воланът е стандартен AMG с познатите роторни бутони за бързи настройки на окачването, спойлера, режимите на шофиране и т.н. 

Интересно също е, че маркетинг отдела в AMG комуникира SL като модел с 2+2 места. Не, че е подвеждащо, но местата на втория ред ще са комфортни само деца. А SL не е типичният семеен автомобил. От друга страна обаче са чудесни за използване като допълнително пространство за съхранение на багаж, защото обемът в багажника е малко над 200 литра. Или иначе казано: не събира много повече от нужния багаж за 3-дневна екскурзия.

Заключение:

В зората на ерата на електромобилите и електрифицираните ДВГ, Mercedes-AMG успя да съхрани един от най-шофьорски ориентираните модели на пазара. За мен SL винаги е бил символ на свободата, която се свързва с отворения покрив и голям двигател. Да, колата е тежка и да, аналоговото усещане остана в архивите, но новият SL също така събира всички успешни технологии от 50-те години досега и го прави предостатъчно добре, че да остане в историята като едно от най-добрите SL поколения, правени някога.