BMW i7 – дестинация бъдеще | Тест

BMW i7 – дестинация бъдеще | Тест

16/08/2023 0 By Габриела Стойчева

Още през 2016 г. с представянето на концепцията Vision Next 100, BMW даде ясна заявка пред света, че в следващите десетилетия ще гони призата за „най-устойчив премиум производител на автомобили“. BMW iX бе сред първите модели, които да загатнат потенциала на компанията, а днес стартираният от него път към бъдещето продължава BMW i7. 

BMW Vision Next 100 по време на представянето в Пекин 2016 г.
BMW Vision Next 100 по време на представянето в Пекин 2016 г. © BMW

Да опиша i7 като капитан на лукса ще е подценяване. Просто защото до момента на пазара не е имало автомобил с подобни възможности; автомобил, който да те накара да се замислиш: „Какво всъщност е луксът?”.

BMW i7 екстериор 11

По време на теста ми с BMW i7 този въпрос не спираше да изкача в ума ми. По всички правила луксът трябва да е в детайлите, използваните материали, комфортът, статусът, ако решите. Разбира се, BMW са взели всичко това предвид при създаването на i7. Но искреният отговор, до който стигнах след няколкостотин километра по смесени пътища, беше само един. Луксът е спокойствие. 

BMW i7 интериор 6

BMW i7: технологичен космос

Забравете за всяка една технология, която ви е направила впечатление в автомобил за последните 3-4 години. Tesla да ме извини, Mercedes със своя EQS също.

BMW i7 екстериор 13

Когато BMW ми предоставиха за тест i7 преди няколко месеца, влязох в свят, в който автомобилното инженерство се среща с авангардни технологии, водейки до изживяване, което може да се опише като подобно на пътуване в съвременен космически кораб. Само където липсва специализираното обучение по опознаване и управление на всичките технологии… а те са толкова много, че определено една такава програма би била полезна.

BMW i7 интериор 14

Шегата настрана, BMW i7 не е просто кола; това е технологичен шедьовър, който предефинира границите на автомобилната иновация.

Една от забележителните характеристики на BMW i7 е неговата интеграция на масивна технология, която поглъща водача и пътниците в пашкул от футуристично удобство и забавление. 

BMW i7 интериор 18

Отпред изживяването е сравнително запазено по отношение на „нормален автомобил”. Отзад обаче изразът „настанете се удобно” е излишен, просто защото както и да се разположите, едва ли ще изпитате дискомфорт, а още по-малко скука. 

На втория ред централната фокусна точка е т. нар. Theatre Screen, който щом пуснат, доминира върху изживяването на пасажерите. Този екран с внушителен размер от 31,1 инча и 8К резолюция позволява гледане на телевизия, филми, YouTube видеа и още куп функции.

А технологичният спектакъл не спира дотук. Задните врати на BMW i7 са украсени с допълнителни екрани, които ги превръщат в интерактивни комуникационни центрове. Пътниците имат достъп до набор от функции, от регулиране на настройките на техните седалки, през климатика, до сенниците и още.

BMW i7 интериор 16

Тази степен на персонализиране издига изживяването на пътниците на ново ниво, като гарантира, че всяко пътуване е съобразено с индивидуалните предпочитания.

© BMW

Това, което също добавя уау фактор към интериора, е амбиентното осветление на тавана. То се състои от 15 цветове и има шест теми и режима, всяка със собствена цветова комбинация. Потокът от светлини на таблото, вратите и стъкления покрив в унисон е абсолютно изящно.

BMW i7 интериор 24

Към момента BMW i7 може да се похвали с ниво на автономност 2, но в софтуера си има заложен и следващото ниво, чакащо одобрение по европейска директива. 

Въпрос на вкус, казало кучето, и…

Оказах се пленена не само от впечатляващите технологични характеристики на BMW i7, но и от неговия забележителен дизайн, който безпроблемно съчетава естетиката с иновациите. BMW i7 е визуално постижение, което говори много за смелостта на марката да разшири границите на автомобилния дизайн.

BMW i7 екстериор 2

От момента, в който погледнете BMW i7, е очевидно, че това не е вашият обикновен луксозен седан. Дизайнът е сложен танц между модерен минимализъм и смела изтънченост. Външните линии са елегантни и целенасочени, с изваян силует, който загатва за динамичните възможности на автомобила.

BMW i7 екстериор 12

Всяка извивка и контур служат на определена цел, както по отношение на естетиката, така и на аеродинамиката, което води до автомобил, който е колкото визуално приятен, толкова и ефективен.

BMW i7 екстериор 3

Е, за мнозина предната част на BMW i7 може да не е никак приятна, но не може да отречете, че отличителната бъбрековидна решетка излъчва увереност.

Докато се придвижвате към задната част на BMW i7, ще бъдете посрещнати с дизайн, който излъчва елегантност, присъща на лимузина. Чистите линии се изливат грациозно, завършвайки със задните светлини, украсени със сложни LED шарки; дизайн, който е незабавно разпознаваем и уникален за i7.

Отвъд технологиите в интериора, отговорно доставените дървесни акценти и опциите за екологична тапицерия отразяват обмислен подход както към естетиката, така и към екологичното съзнание.

BMW i7: батерия, пробег, зареждане

BMW i7 е оборудван с 5 генерация литиево-йонна батерия с използваем капацитет от 101,7 кВтч. Задвижването е xDrive, като имаме по един електромотор на всяка ос за максималната мощност от 544 к.с. в нашето xDrive60 изпълнение. 

BMW i7 зареждане

Голямата батерия позволява реален пробег между 550 и 650 км, като дългите междуградски пътувания не са притеснителни, защото за буквално 10 минути на 150 кВт станция батерията е захранена с още 120-130 км пробег.

BMW i7 интериор 25

Тест: София – Пловдив. Температурата на въздуха беше по-близо до 20 градуса, а времето дъждовно. От София стартирахме на 88% заряд на батерията, който, с перманентно шофиране в границите на ограниченията у нас (да се чете като 130-140 км/ч и на моменти по-ниска скорост спрямо пътната обстановка), беше достатъчен, за да се приберем и след кратка разходка из улиците на Пловдив с едно 7-минутно зареждане на входа на София. 

BMW i7: Пионер в бъдещето на лукса и електрическата мобилност

BMW i7 интериор 23

BMW i7 е изявление – изявление за потенциала на електрическата мобилност, синергията между технологията и лукса и ангажимента за създаване на хармонично изживяване при шофиране. Докато автомобилната индустрия продължава да се развива, BMW i7 стои като блестящ пример за това какво е възможно, когато иновациите и дизайна се слеят с ясна визия за бъдещето.

За тези, които търсят наелектризиращо изживяване при шофиране, обвито в пакет от чисто богатство и авангарден дизайн, BMW i7 се очертава като фар на стремеж и свидетелство за продължаващата еволюция на автомобилния пейзаж.

Ако сте готови да тръгнете на пътешествие със следващото поколение автомобилно съвършенство, BMW i7 е вашият билет към бъдещето.