Два прочита на еталона „S” – Mercedes S-Class и Mercedes EQS | Тест

Два прочита на еталона „S” – Mercedes S-Class и Mercedes EQS | Тест

30/03/2022 0 By Габриела Стойчева

Да живеят технологиите, да живее Mercedes S!

От лансирането на първия Mercedes, който носи обозначението S-Class (Sonderklasse – „Специална класа“) през 1972 г. – W116 до най-новия W223, Mercedes не спира да демонстрира уменията си да задоволява най-голямото его у човека – превъзходството. Нещо повече, вече 50 години пазарно обозначение „S” е най-силният еталон за лукс и технологично съвършенство, което може да бъде представено в серийно производство. 

Обикновено започваме ревютата както бихте усетили автомобила – визуално първо, а след това и технически. Днес обаче разказваме за два изключителни модела, при които макар дизайнът да е абсолютното визуално удоволствие (е, поне в интериора), то технологиите, интегрирани в тях, са неоспоримият акцент, който ги прави още по-специални. И така, отзад напред…

Mercedes EQS пише своя собствена дефиниция за лукс

Докато S-Class атакува пазара на луксозни седани, то EQS се фокусира върху този на високотехнологичните електромобили.

Mercedes Benz EQS 450+ side badge

Още с излизането от завода EQS се озова на ринга срещу Tesla, като ударът беше право в ахилесовата пета. Клиентите на американската компания винаги гордо са демонстрирали технологичните способности на електромобилите си, но сега иновативните хардуерните и софтуерни интеграции в Tesla започват да изглеждат все по-малко непостижими от други компании. Mercedes е само един от ярките примери за това.

Именно най-големият скок при EQS и новата S-Class е технологичен, тъй като от края на 2021 г. Mercedes стана първият международно сертифициран производител с ниво 3 на автономност.

Така предлаганата от Mercedes DRIVE PILOT система е вече с ниво на автономност 3! Софтуерът позволява изцяло автоматично шофиране до 60 км/ч, но функцията засега е налична само в Германия. За разлика от изцяло базираните на камера автономни системи на Tesla, Mercedes използва комбинация от LiDAR, радар за далечни разстояния, камери отпред и отзад и навигационни данни, oт които чете както пътя, така и пътната ситуация. Има още микрофон за прослушване на аварийни превозни средства като линейка или полицейска кола и дори детектор за влага при гумите, за да следи пътната настилка и да усеща ситуации с ниско сцепление. Също така и отново за разлика от Tesla, Mercedes поема пълна отговорност за онова, което ще се случи по време на движение с DRIVE PILOT, което означава, че при инцидент шофьорът е освободен от отговорност.

Благодарение на това, авангардните технологиите в EQS са толкова много, че наистина съчувствам на дилърите в Mercedes при поява на любопитни клиенти. И все пак “електрическата S-Class-a” е екипирана с до 350 сензора в зависимост от оборудването, които следят вече обичайните дистанция, скорост, обект в сляпата зона и още много. Сред тях се откроява сензорът за проследяване на движението на окото, който представлява малка камера, интегрирана в MBUX Hyperscreen дисплея, с който обаче не беше оборудвана нашата тестова кола, и който регистрира т. нар. microsleep – заспиване зад волана. 

Има и активна функция за помощ при аварийно спиране, която намалява плавно скоростта на автомобила до 0 км/ч, ако сензорите и софтуерът разпознаят, че водачът вече не реагира на пътната ситуация за по-дълъг период от време. При установяване на това, колата включва аварийните светлини и инициализира звуков сигнал. EQS дори прилага „кратък, силен удар на спирачката“ като допълнително предупреждение, последвано от забавяне на автомобила до спиране, с опция за смяна на една лента, ако е необходимо. Накрая системата се свързва със SOS, ако няма промяна в бездействието на водача. 

При опит за влизане в колата пък, дръжката няма нужда да бъде дръпната, а просто докосната – оттам вратата се отваря сама, а сензорите изчисляват радиуса на размаха, така че, ако например сте паркирали в близост до друг автомобил или на тясно пространство, съответно да не се удари.

Софтуерът разпознава още и знаци в строителни зони и включва предупреждения за приближаване на знак „Стоп” или червен светофар.

Новият Mercedes S-Class все още крачка напред

По отношение на технологии най-новата S-Class получава надстройка към познатата интелигентната система за асистанс ADAS от предходното поколение… наречена DRIVE PILOT. Точно така, EQS и S-Class са първите модели в света, които представляват автономна система ниво 3. Нещо повече, новата S-Class е подготвена за ниво 4 на автономно шофиране, когато инфраструктурата започне да го позволява.

Новата S-Class също е оборудвана с 22 сензора и камери навсякъде около превозното средство, които изпращат информация до пет многоядрени процесора, които могат да анализират ситуацията на шофиране 1000 пъти в секунда и да адаптират окачването.

Друго впечатляващо и, разбира се, очаквано за S-Class са графиките на дисплеите, но истински ме изненада прецизността и чистотата на прожектирания образ от head-up дисплея с разширена реалност. Буквално системите разпознаваха кръгово, знаци, бордюри, кръстовища, а стрелките, които индикираха посоката на движение и например, в коя лентата трябва да се движите, бяха абсолютно без пропуск на точното място. 

Mercedes S580 rear badge

В рамките на еднодневния тест успяхме да изпробваме повечето технологии, въпреки това времето не беше достатъчно, за да усетим изцяло комфорта и интелигентността от изкуствения интелект на S-Class. На теория AI в W223 би трябвало да започне да разпознава всекидневните ви навици и след определен период на употреба дори да ги предвижда. Тръгвате всеки ден в 8,00 за работа? AI ще запомни и ще подготви автомобила. Всяка вечер посещавате фитнеса в конкретно време? AI сам ще започне да ви навигира до локацията в определения час. Провеждате телефонни разговори към един и същи човек по едно и също време в определен ден от седмицата? AI ще предлага сам да инициира обаждането. 

Дори може да интегрирате контрол върху смарт дома си и да го управлявате от колата. „Хей Mercedes, пусни ми еспресо” и докато паркирате колата, у дома вече ще ухае на прясно приготвено кафе… 

Мисля, че ако миските знаеха за всичко това, щяха да са още по-впечатлени от мъже с S-Class.

The big bang: V8 срещу EV

Mercedes EQS 450+ next to Mercedes S-Class W223 S580

Mercedes S580

Каквото и да напиша за този двигател, то ще е малко. През почти 250-километровия тест непрекъснато сменях позицията си –  ту се возех, ту шофирах – и не успях да избера: комфорта на пасажерското място или адреналина от шофьорската позиция. S-Class по същество те кара да се чувстваш малко като пенсионер със своя комфорт и спокойствие, но когато става дума конкретно за S580… знаейки, че само натискането на педала ме дели от пристрастяващия V8 в лимузината бе достатъчно да се откажа от полу-легналата позиция на задните седалки.

Под капака на седмото поколение S-Class във версия на S580 се намира мек хибрид с 4-литров V8 двигател и 48-волтов старт-генератор, който добавя 20 к.с. при ускорение. Общата мощност е 503 к.с. и 700 Нм, а ускорението по книжка е 4,4 секунди от 0 до 100 км/ч. 

Задвижването е 4Matic, т.е. задвижване на всички колела, окачването е въздушно Airmatic, може би едно от най-добрите в сегмента, и има завиващи задни колела, които не са новост за S-Class, но особено полезни в тесни улици и завои, където имате усещането, че маневрирате MINI, а не автомобил с дължина 5,18 метра.

Mercedes EQS 450+

Преминаваме на другия полюс с EQS 450+, където натискането на педала не води до ръмжащо или настръхващо усещане. Един електромотор, разположен на задната ос, генерира 333 к.с. и 568 Нм. Ускорението 0-100 км/ч е за непретенциозните 6,2 секунди. По отношение на батерия, капацитетът е огромните 120 кВтч, от които използваеми са 107,8. На бързозарядна станция максималното зареждане е с 207 кВт и за около 30 мин. нивото ще се покачи от 20 до 80%. Колкото до пробега, нашият тест показа, че 550 км са напълно постижими в студено време и тежък десен крак, което ме навява на мисълта, че обещаният от Mercedes 732 км пробег не е мираж. 

Mercedes EQS 450+ не е спринтьор и не трябва да се третира като такъв. Тежи цели 2,4 тона, които меко казано се усещат. Шасито не е толкова твърдо и стабилно спрямо това на S580, така че трудно бихте се впечатлили от EQS при непосредствено качване в двата автомобила един след друг, освен ако погледът ви не е изключително върху електрическото задвижване.

Като върхово изпълнение на EQS Mercedes предлага и AMG 53 4Matic+, което добавя още 200 кг върху теглото на EQS 450+, но и 325 к.с. отгоре, което вече ще е подходящо за поставяне на времена, стига да не се притеснявате за по-честите спирки на зарядни станции.

Дизайн

Понеже това ревю се превърна в най-дългия текст, писан в GRACE PACE RACE, ще спестим някои очевидни характеристики, като наблегнем само на по-интересното. И така, ако се чудите защо Mercedes избяга от дизайнерския си език за EQS, ще ви напомним за важното при проектиране на ел. автомобили – ниският коефициент на въздушно съпротивление, който, разбира се, води до повече пробег. Благодарение на футуристичния екстериор, EQS е най-аеродинамичната серийно производство кола в света, с коефициент на въздушно съпротивление от 0,20! Също така предният капак на EQS не е направен да се отваря, а течността на чистачките се сипва от отвор над преден ляв калник.

И в ЕQS и новата S-Class отвътре ни посреща 12,8-инчов OLED централен дисплей с тъч функция, а зад волана дигиталното табло е с размер 12,3-инча. Отзад пасажерите в S-Class получават малък дисплей-таблет, като имат пълен достъп до функциите, налични и на централния дисплей.

За купувачите на EQS пък е налична втора конфигурация, включваща масивния 55-инчов Hyperscreen дисплей, който заема цялото пространство от предното табло.

Всички те се възползват от много по-бързата второ поколение инфотейнмънт система MBUX.

По отношение на интериор новата S-Class се усеща видимо по-луксозна от EQS. Интериорът на тестовия ни модел бе оборудван с естествена кожа напа Exclusive, която придаваше точно това, което името говори – ексклузивност. В допълнение с възглавници за главата и ергономията на седалките… това са най-комфортните автомобилни седалки. Точка.

Към тях са свързани цели 19 електромотора, от които 8 за промяна в позицията, 4 за масаж и 5 за вентилация. Купето дори има 31 високоговорителя, които превръщат баса във вибрации на седалките, правейки музиката още по-интензивно изживяване.

Също така бутоните за промяна на позицията на седалките вече са със сензорно управление, тоест при докосване повърхността е в стил „тъч“ и самите елементи не се местят.

Заключението?

Трудно е. Сравнени един до друг, S-Class продължава да стои на върха, където всъщност за EQS изобщо няма място. От друга страна EQS успешно гради свой собствен връх, където истинският му конкурент не е S-Class, а сегментът на луксозните електромобили. Не само по цена, но и в оригиналния смисъл на лукс, който е съвкупност от ергономия, качество и технологичност. В същия смисъл Mercedes EQS наистина е на върха. На върха на луксозните високотехнологични електромобили.

А колкото до новия Mercedes S-Class… засега изглежда, че няма кой да го измести.