Abarth 600e е електрически хотхеч с гуми, разработени по технология от Формула Е

Abarth 600e е електрически хотхеч с гуми, разработени по технология от Формула Е

13/02/2024 0 By GRACE PACE RACE

Електрически седан? Електрическа мини кола? Да, това го разбираме. Но електрически хотхеч? Хм… ще трябва да го тестваме, за да се уверим в смисъла на Abarth 600e

Най-новото и може би най-атрактивното предложение на Abarth ще дебютира официално съвсем скоро. Причината да пишем тези думи предварително е, че Abarth ни сподели снимка на новия 600е, на която виждаме много моторспорт вдъхновени детайли. В комбинация с малкото информация, която са ни пуснали, това успява да повдигне интереса ни по няколко реда.

Stellantis разкрива, че новият Abarth 600e е оборудван с 240 к.с., механичен диференциал с ограничено приплъзване и гуми, разработени с технология на Формула Е. На единствената официална снимка, която имаме към момента, виждаме, че това е стартовата версия на Abarth 600e Scorpionissima, а Abarth споделя, че ще бъде произведена в ограничено количество от 1949 бройки. (Ако това число ви изглежда като година, не се бъркате – 1949 г. е основаването на Abarth.)

Abarth 600e е най-предизвикателният проект на италианците, но и най-мощният Abarth, създаван някога. Към момента знаем със сигурност, че той ще произвежда 240 к.с. и по всяка вероятност ще използва 54-киловатчасовата литиево-йонна батерия от “по-нормалния” си брат Fiat 600e. Ако вземем отново Fiat 600e за отправна точка, то би следвало и теглото да бъде подобрено – Fiat-ът е с тегло малко под 1600 кг, а за Abarth 600e може да очакваме отслабване.

Интересното е, че Abarth споменава увеличен пробег. Това ни вълнува, ако ще означава, че можем да правим повече обиколки на пистата преди да спрем за питстоп. Но ако се опитват да ни промотират спортен модел, който на всичкото отгоре е и икономичен… нещо ни съмнява, че и двете твърдения могат да имат място в автомобил от този вид.

Стартовият цвят е Hypnotic Purple, отзад виждаме спойлер, отстрани широки гуми с нисък профил и 20-инчови джанти. Всичко звучи много обещаващо, а ние нямаме търпение да се уверим в смисъла на електрическите хотхечове.

Снимка: Abarth