BMW представи XM – концепция за новото поколение

BMW представи XM – концепция за новото поколение

30/11/2021 0 By GRACE PACE RACE

BMW публикуваха видео, в което представя най-новия представител на М дивизията - XM. Големият М ще разполага с мощен V8 двигател, като новината тук е, че това ще бъде първият електрифициран модел, носещ всемогъщия бадж на баварците и ще бъде най-мощният серийно произвеждан М автомобил до момента. Другото интересно е рекламното видео на премиерата - нещо изглежда ли ви познато? По-добре кажете да, защото ако се загледате, ще установите, че то е снимано не къде, а в България - пред паметника “Създатели на българската държава” в Шумен!

Обратно към концепцията, ръководителят на дизайна в BMW, Домагой Дукеч, разказва във видеото за вдъхновението на екипа – от класическото BMW Turbo до незабравимото M1 – малки детайли от тези автомобили, интегрирани върху новото поколение М SUV. Създаден специално за „хора с експресивен лайфстайл“, BMW XM наистина дeйства експресивно и не по-малко внушително.

Особено ярко изразен е екстериора на автомобила, с остри ъгли и прави линии. Огромната решетка, която се оказа в устата на всички още с представянето й в луксозния сегмент, и тук не липсва, като комплимент й правят големите, не, огромните въздухозаборници. Но те са толкова нужни колкото стилистически, толкова и технически – все пак зад тях се намира мощен 750 к.с. V8 двигател с нотка на електрификация. И 1000 Нм… Така XM се превръща в първия М автомобил, който може да се шофира изцяло на електричество, по данни на WLTP цели 80 км.

Интериорът е мястото, в което ще видим и познати елементи и изцяло нови. Контролният панел на средната конзола и дръжките на вратите например присъстват по подобен начин в много от настоящите модели на BMW, но големият BMW Curved Display определено е новост. Представеният на снимките интериор преплита кафява кожа с винтидж ефект и карбонови елементи, като тук луксът и спортът са съчетани поравно. Задните седалки пък се отличават с това, че не са единични и нямат странични опори – нещо определено нетипично за автомобил със 750 к.с. 

Харесва ли ви или не, в едно нещо няма спор – дизайнът на XM е радикално различен от всичко, което познаваме като BMW. Все пак, нали е концепция за новото поколение?