BMW M ще отпразнува 50-ия си юбилей на Фестивала в Гудууд

BMW M ще отпразнува 50-ия си юбилей на Фестивала в Гудууд

05/05/2022 0 By Габриела Стойчева

Тази година се навършват 50 години от основаването на BMW M – моторспорт дивизията на BMW, която стартира през май 1972 г. с едва 35 служители

Първият модел, който излиза от импозантната дивизия „М”, се появява през въпросната 1972 г. Макар първият “истински” М модел – под “истински” разбирайте, онзи, който за първи път носи значката „М” – да е добре познатото BMW M1, чийто дебют се случва през 1978 г., 6 години по-рано се появява моделът, основоположник на всички улично-състезателни BMW модели.

Познахте ли го? Да, става въпрос за митичното BMW 3.0 CSL, произведено в само 1265 броя като хомологация за Европейския шампионат за туристически автомобили.

BMW 3.0 CSL e purviyat BMW M automobile

Точно 50 години по-късно и няколкостотин легендарни автомобила зад гърба си, моторспорт дивизията на BMW ще представи своето наследство и пътя на бъдещето по време на Фестивала на скоростта в Гудууд тази година.

Специална централно разположена скулптура на фестивала в Гудууд ще отпразнува пет десетилетия на автомобилите M на BMW – от първия 3.0 CSL до съвременния ден, докато присъстващите и гледащите онлайн ще могат да видят някои от най-великите коли на BMW M в действие на изкачването по хълма.

BMW M shte otpraznuva 50-ija si jubilej po vreme na Goodwood Festival of Speed

Фестивалът на скоростта в Гудууд 2022 няма да бъде за първи път сцена за юбилей на BMW. През 2016 г. баварската компания неслучайно заложи на тогавашното издание на фестивала, като избра да отпразнува 100 години от своето създаване.

Тази година, като първи юбилей на BMW M на Гудууд, компанията ще представи дългоочаквания поглед в бъдещето – XM.

BMW M shte otpraznuva 50-ija si jubilej po vreme na Goodwood Festival of Speed

Франк ван Мийл, главен изпълнителен директор на BMW M споделя: „Като BMW M, за нас е чест да играем толкова важна роля в тазгодишното издание на Фестивала. За нашата 50-а годишнина не можем да си представим по-добро място за празнуване на автомобилите си с феновете на марката. С особено нетърпение очаквам да представя определен автомобил пред световната общественост за първи път – автомобил, който чакахме дълго време.”

Темата на Фестивала на скоростта в Гудууд тази година ще бъде „Иноваторите – главните умове на моторните спортове“.