Където парите само не са достатъчни: 1/1 клиентска поръчка, наречена Ferrari SP48 Unica

Където парите само не са достатъчни: 1/1 клиентска поръчка, наречена Ferrari SP48 Unica

06/05/2022 0 By GRACE PACE RACE

Най-новото попълнение в портфолиото на единичните Ferrari модели е базирано на F8 Tributo и се казва Ferrari SP48 Unica

Ferrari определено знае как да глези най-преданите си клиенти. Първата индивидуална поръчка се появява през 2008 г. под формата на SP1, базираното на Ferrari F430 1/1 изработка, която Ferrari създава за японския бизнесмен Джуничиро Хирамацу, бивш президент на японския клуб Ferrari. Оттогава повече от 12 поръчкови коли са напуснали границите на Маранело – а според зависимост от това какъв двигател изберете (V8 или V12), цената започва от поне $3 милиона, като не е изключено да надхвърли и $5 милиона. 

2008 one-off Ferrari F430 SP1 commissioned by the Japanese president of Ferrari Club Japan
Ferrari SP1, 2008 г.

Ferrari SP48 Unica е проектирано от Ferrari Styling Center под ръководството на Флавио Манцони, главният дизайнер, който пое отдела през 2010 г., когато Ferrari най-накрая се сдоби със собствен дизайнерски център. Помните – в продължение на почти 70 години всички Ferrari модели бяха проектирани от италианската къща Pininfarina. 

ferrari sp48 unica roof

Гениалността на Манцони прозира във всеки детайл на SP48 Unica, което, както споменахме и в началото, е базирано на F8 Tributo. Обикновено индивидуалната програма включва избор от вече произведени двигател и скоростна кутия – елементи, които няма как да бъдат персонализирани, но отгоре им се изгражда купе по ваш вкус. 

В случая предницата на SP48 Unica е истински космически кораб, създадена чрез иновативен метод, наречен “процедурно-параметрично моделиране и 3D прототипиране”. Минавайки отзад, забелязваме, че задното стъкло е изцяло премахнато, а четирите кръгли фара за заменени от тънки LED ленти. 

ferrari-sp48-unica-6

Любимият ни ъгъл обаче е от птичи поглед, откъдето наблюдаваме централната част, пресичаща покрива, да следва една мислено-непрекъсната линия – започваща от предните въздушни отвори на капака, до задните, графично подчертани въздухозаборници.

Това е Ferrari-то, с което бихме прекарвали колкото време в каране, толкова и в съзерцаване!

ferrari sp48 unica from the side

Интериорът засега остава тайна, но Ferrari ни подсказа, че той запазва техническата идентичност на F8 Tributo, освен, очевидно липсващото задно стъкло. В допълнение, седалките използват лазерно перфорирана алкантара, която също е приложена в други части на иначе познатия ни интериор от F8 Tributo.

Pink Ferrari
© Rob Browne

Чудите се вече как да си поръчате индивидуално Ferrari? Имаме лоша новина за вас – парите само няма да ви го уредят и никой не може да си купи покана за участие в еднократната програма. Вместо това трябва да бъдете забелязани лично от Ferrari, обикновено на събития като Goodwood Festival of Speed или специално организирани събирания от компанията. Едва тогава и ако Ferrari забележат искрена привързаност към автомобилите им, може да получите предложение. 

„Когато имаме пред нас клиент, който обича нашите специални автомобили или търси нещо различно, можем да го предложим. Изборът на клиентите е много важен. Опитваме се да изберем тези, които „живеят“ Ferrari и оценяват колко специална е еднократната кола.” – разказва Енрико Галиера, търговски директор на Ferrari пред сп. Autocar.

И все пак, това не означава, че може да си поръчате Ferrari-Пинко розовата пантера… всеки индивидуален проект трябва да отговаря на идеологията на Ferrari. Прекалено изтънчените идеи не се толерират.

Снимки: Ferrari