BMW iX: най-накрая технологичност, която екзалтира | Тест

BMW iX: най-накрая технологичност, която екзалтира | Тест

12/06/2022 1 By Габриела Стойчева

Импозантен външен вид, феноменални технологии, пъртина за всеки следващ модел: така ни идва да опишем първото BMW iX

Беше 2019 година, когато BMW започна да обновява моделите си, тогава представяйки изцяло нова философия в интериора за повечето Серии. При Серия 3 и 1 например, централният дисплей вече беше интегриран в таблото, бе представен Live Cockpit дигитален клъстър с операционна система 7.0 за всички модели, лостът при колите с автоматична скоростна кутия придоби нов облик, тогава се появи и кристалният лост за първи път в Серия 8, по спомен, като опция. 

И все пак, по отношение на технологии и иновативен дизайн, баварците бяха на светлини години зад Mercedes. BMW iX е доказателството, което всички търсихме – може ли BMW да се справи с технологичния натиск и все по-големите очаквания на клиентите? И още как.

Най-новата и най-развитата операционна система досега е интегрирана именно в BMW iX. Пъртина за всеки следващ модел, този електрически космос е като пътна карта за развитието на BMW. BMW е компания, която превърна бъдещето в своя мисия. Подобно на Новата класа, представена през 60-те години, за да съживи духа на марката, днес електромобилите са новата Нова класа. И според мен повече от всякога BMW има какво да покаже, нещо повече – BMW го доказва.

Преди около месец тествахме изпълнението BMW iX xDrive50. Застраховам се предварително, като ви казвам, че текстът е дълъг, но ви пожелавам приятно четене.

BMW iX отвън

Дали ви харесва екстериорът или не, неоспоримо е, че BMW iX не остава незабелязан. Да, огромните бъбреци са залъкът, който много не успяват да преглътнат още откакто i4 Concept дебютира на Автосалон Франкфурт, а това беше преди 4 години. Мисля, че е време да оставим тази тема настрана. 

Предната решетка на BMW iX, която има самовъзстановяващ ефект на повърхността, която без външна намеса може да поправи малки драскотини

Това, което си заслужава да посочим за бъбреците”, е тяхната високотехнологична натура – ще прочетете тази дума поне няколко пъти до края – всичко в BMW iX е високотехнологично. И така, върху решетките е положено допълнително полиуретаново покритие, което намалява податливостта на повърхността към повреди. Има самовъзстановяващ ефект на повърхността, която без външна намеса може да поправи малки драскотини, например – в рамките на 24 часа при стайна температура или чрез петминутно подаване на топъл въздух.“ В решетката са интегрирани и всички камери и сензори, които остават невидими за окото.

BMW iX в профил

Фокусирайки се върху формите, вторият неоспорим факт е, че те са смели. Много смели, бих казала. BMW iX е като да си харесаш някоя дреха онлайн и когато пратката пристигне, с изненада да установиш, че на живо няма нищо общо със снимките… джакпот! На живо наистина изглежда много по-добре. Дали като представител на новото поколение, което е много по-предразположено към приемане на екстравагантни технологии и визии – може би, но BMW iX за мен е като свеж въздух на фона на всичките стереотипно-изглеждащи SUV на пазара.

BMW iX в цвят Aventurine Red

Конкретно тестовият ни модел бе конфигуриран в цвят Aventurine Red металик (4751 лв) с допълнителен пакет на оборудване M Line Titanium Bronze на стойност 1233 лв – онези златисто-бронзови елементи по рамките и лайсните. 

Златисто-брозновите елементи на iX, част от M Line Titanium Bronze пакет

Като част от М спортния пакет имаме и огромни черни гланцирани аеро елементи на предната броня, които коренно променят външния вид спрямо основното оборудване. 

BMW iX xDrive50 на паветата в дъждовен Пловдив

Честно ли? Повече ми допада без тях.

Задната част на BMW iX

Отзад iX впечатлява с импозантната си стойка – тънки 3D стопове и набъбнали брони.

Вградените във вратите дръжки на iX

Дръжките са интегрирани на една равнина с вратите. Колкото аеродинамично решение, толкова и естетическо.

BMW iX интериор

Няма да забравя първия път, когато седнах в интериора на iX. 

Какво? Това е BMW? Това е кола от 21 век – не прототип, а серийно производство?

Интериорът на BMW iX - хексагонален волан, огромен плаващ дисплей и кристални елементи

BMW iX, като флагман на BMW i, е първият сериен модел, който представя новата операционна система iDrive 8, интегрирана в огромния 14,9-инчов инфотейнмънт дисплей. Той се комбинира с 12,3-инчов дигитален клъстър, създавайки технологичния дизайн на таблото на iX. По-подробно за функциите му след малко.

14,9-инчовия BMW Curved Display в iX

Нашият интериор бе обзаведен в цвят Castanea – устойчива кожа, която е третирана с екстракт от маслинови листа вместо конвенционални дъбилни вещества. Ще я познаете по щампата на… маслинови листа на таблото вдясно.

Хексагоналният волан в BMW iX

Абсолютно кръглият волан е заменен в полза на по-ергономичен шестоъгълен, който също премахва вертикалната “спица”. Бутоните на рамената встрани са завършени в черен гланц под обща гладка повърхност и играят в полза на луксозния характер на iX. 

Централната конзола, покрита в матирана дървесина

Плаващата централна конзола, покрита с матирана дървесина, представя кристален лост и новите бутони за управление на режимите на шофиране, обединени под името My Modes вместо Comfort, Sport, Sport + и т.н.

Отзад пространството се възползва максимално от липсата на кардан, с равен под и достатъчен комфорт за трима души. За родителите има монтирана ISOFIX система, която се прикрива от парче кожа, когато не се използва.

BMW iX: най-накрая технологичност, която екзалтира

BMW iX е технологичен космос. Може на външен вид да не ви е любим, но само заради тази си страна той заслужава цялото внимание. 

Струва си да споменем, че подобна операционна система никога не е присъствала в автомобил на BMW. Същото важи и за размера на дисплея. iDrive 8 носи със себе си добавена реалност, асистент при паркиране, изкуствен интелект и още куп технологии, които могат да ви завъртят главата по-бързо от чаша шотландско уиски на гладно. Отдолу ви споделям онези, които най-силно ме впечатлиха. Не забравяйте да кликнете върху стрелката, за да прочетете целия текст или просто изгледайте видеото.

Може би сте забелязали, че ние жените не рядко бъркаме посоките. Знам, че дясно е надясно и ляво е наляво, но понякога мозъка ми просто блокира – една от мистериите да бъдеш жена. Освен, че първата система за добавена реалност в BMW помага много при тези случай (смееща се емотиконка), е и особено полезна когато посещавате някой град или място за първи път. 

Просто въведете в навигацията крайната си точка и всеки път когато стигнете до кръстовище или разклонение на пътя, на дисплея ще се включи образ на заобикалящата ви среда, върху която са добавени стрелки. Тези стрелки указват посоката, която трябва да поемете или конкретната лента, в която трябва да се включите. 

Когато вече сте изпълнили маневрата, дисплеят се връща към стандартния си навигационен изглед. 

Най-накрая имаме BMW Parking Assistant, който, консеквентно, ви помага при паркиране. Например, интелигентната системата може да помни хода на маневрата до 10 метра назад, така че ако сте паркирали “по чудо” на някое тясно място, но установите, че не може да излезете оттам, колата сама ще го направи. 

Последователно, 360-градусовата камера е една от най-усъвършенстваните, които съм тествала. Новото е опция, наречена Activation Point – предварителна настройка на камерата, която задавате да се активира на определено от вас място. 

Давам пример: ако всекидневно паркирате колата си в по-тесен гараж с предницата към дъното му и сте настроили предварително Camera Activation Point, то всеки път, когато захождате да паркирате колата, предната камера автоматично ще се включва, така че да виждате точно колко пространство ви остава до стената.

Всичко това е с ниво 3 на автономност засега.

Едно натискана на бутона и светлината в купето бива ограничена. Повторно натискане – единственият лимит е небето.

След известно време употреба на вашето iX, системата ще научи кои са най-използваните от вас приложения, така че да пренареди изгледа на дисплея с тях най-напред.

Една забавна опция е вградената камера на плафона за светлините. По принцип заложена да наглеждате какво се случва в купето, докато ви няма, но става и за селфи. Доволно изпробвано!

Акустично изживяване на най-високо ниво осигурява опционалната озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с невидимо интегрирани в подглавниците високоговорители и 4D-Audio функция чрез Bass-Shaker в седалките на водача и пътника до него. Накратко, чувате музиката с ушите си, усещате я с тялото си. Буквално.

Освен, че вече изображението на автомобила на дисплея е в същия цвят като действителния автомобил, то изобразява 1:1 действията. Тоест, ако подадете ляв мигач например, фаровете и стоповете на изображението на автомобила на дисплея ще го покажат. Ако потеглите, гумите му също ще започнат да се въртят. Ако предните гуми са навити, а не изправени, то и мини образът ще го покаже.

BMW iX xDrive50 зареждане и пробег

Зареждане

BMW iX xDrive50 е оборудван с високоволтова батерия с нето енергиен капацитет 105,2 кВтч (бруто енергиен капацитет: 111,5 кВтч). Споделя някои основи с батерията в BMW iX3 например, но по същество е нова разработка. Интегрираната система за отопление и охлаждане на интериора, високоволтовата батерия и задвижването, която работи на принципа на ефективна термопомпа, помага нивото на температурата на батерията да бъде оптимално оптимизирано непосредствено преди зареждане. 

Зареждаме BMW iX на магистралата към Пловдив

По отношение на капацитет на зареждане, iX xDrive50  позволява зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт. Приблизително 35 минути отне на нашата кола да се зареди от 10 до 80%. 

Пробег

WLTP измерва пробег с едно зареждане в диапазона 549 – 630 км. Прилагам снимка, защото е напълно възможно да не ми повярвате, но след разходка София – Паничище – София (предполагам сте запознати: магистрала, завои, а на върха дори имаше сняг – температурата падна до 11,5 градуса), BMW iX xDrive50 ми даде пробег… 646 км!

На дълъг преход по магистрала числото изглеждаше различно обаче. Ако сте редовни читатели в GRACE PACE RACE, знаете, че обичам да тествам колите по начин, който ще ми помогне да изградя максимално обективна оценка. За това, особено говорейки за електромобил, нямаше как да не се разходим поне до Пловдив. 

Пътуването бе следното: тръгнахме от София на 80% заряд. По пътя ни не спря да вали проливен дъжд, температурата навън бе някъде около 10 градуса. 170 км по-късно и всички системи включени, от първоначалния 530 км пробег, бяха останали 200 км. Тоест по магистрала с шофиране в ограниченията (130-140 км/ч), нашият iX xDrive50 установи пробег не повече от 330 км. Това все пак е добър показател, предвид теглото, 21-инчовите гуми и температурните условия. На връщане заредихме отново.

BMW iX xDrive50 задвижване

Първият iX използва пето поколение eDrive технология, с по един електромотор на предна и задна ос. Както и спецификацията в името подсказва, нашият iX се задвижваше от четирите колела. Комбинираната мощност от двата мотора се равнява на 523 к.с. и максимален въртящ момент от 765 Нм. Ако ви е любопитно, ускорението от 0 до 100 км/ч е 4,6 секунди.

BMW iX xDrive50 на пътя

Търсите ли пуристичното шофьорско усещане зад волана, iX не е вашият автомобил. Предстои да го тестваме, но BMW i4 ще отговаря много повече на това ви изискване. 

iX има много интересна концепция, повече шоу автомобил, отколкото да преследва призата любимата кола на всички”. Това е моделът на BMW, който за първи път събира всички технологии, на които баварците са способни, в серийно производство. 

На пътя стои уверено и вози очаквано комфортно; ускорението кара гърба ви да залепне за седалката, ловкостта му в завоите е бляскава, вземайки предвид теглото от над 2,5 тона!

И въпреки това, iX не се състезава на пистата, той конкурира бъдещето. 

Цена на BMW iX с ДДС:

iX xDrive40 започва от 160 400 лв

iX xDrive50 започва от 209 950 лв