BMW iX3 – бъдещето е в технологиите, а технологиите са тук | Тест

BMW iX3 – бъдещето е в технологиите, а технологиите са тук | Тест

05/04/2021 0 By Габриела Стойчева

Бъдещето е в технологиите, а технологиите са в iX3

Електрическото поделение на BMW представи за първи път своята концепция за нула емисии по време на Автосалон Франкфурт през вече далечната 2009 г. Моделите бяха два – познатите ни днес i8 и i3. По-малкият представител започна да се произвежда през 2013 г., докато i8, макар и не изцяло на ток, пристигна на пазара през 2014 г. Почти десетилетие по-късно, електрифицирането се превръща в основна посока за баварската компания, която към днешна дата има 4 изцяло електрически модела – първородното i3, най-новите iX и i4, и разбира се, моделът, за който предстои да прочетете – великолепното iX3.

BMW iX3 е първият представител на компанията, който е част от единствения модел, чието задвижване се предлага в три вида – с бензинов/дизелов двигател, като плъг-ин хибрид, а вече и изцяло на ток. Така сравнително компактната X3 е най-развитият модел на BMW по отношение на задвижване.

Но какво се крие под капака… пардон, под пода на iX3? Да разгледаме отзад напред:

3

Както ще забележите, изцяло електрическото iX3 и “обикновеното” Х3 не са толкова различни на външен вид. Идеята за приликата между EV модели и тези с конвенционалните двигатели на марката да не крещят “електричество” идва от политиката на компанията, в която се демонстрира право на избор между конвенционално задвижване, плъг-ин хибрид и изцяло на ток за един и същи модел. По-този начин BMW от една страна спасяват текущите си модели, а от друга представят нов поглед върху тях.

Разбира се, няма как да няма никакви разлики между iX3 и X3 – тук имаме нови бъбреци, леко изменен заден спойлер, а също и дифузьор. Естествено, на мястото на страничните баджове ще откриете и буквата i. Дължината, ширината и цялостният силует обаче са (почти) едно към едно с останалите варианти на X3. Именно благодарение на променения заден дифузьор и други елементи като окачване и адаптивните въздушни клапи, iX3 е с коефициент на въздушно съпротивление от 0.29.

Акцентните сини елементи по екстериора пък подсказват, че BMW все още не са се отпуснали напълно и изпитват нужда да, макар и не изкрещят, но прошепнат, че това все пак е… електрическа кола. 

X

В маркетинга на BMW обозначението “х” присъства на две места. Ще го забележите при 4х4 системата, която баварците наричат xDrive, или като обозначение при по-повдигнатите модели – напр. Х1, Х2, Х3, Х4… В случая на iX3, “х” служи само като индикация, че това е повдигнат модел, представител на SAV сегмента (Sports Activity Vehicle), така че тук няма да откриете 4х4 задвижване – моделът се предлага само със задно предаване.

i

С премиерата на iX3 дойде и представянето на пето поколение eDrive технология, която тепърва ще се интегрира във всички алтернативно задвижващи се модели от 2021 г. нататък. Технологията представлява побиране на електрически двигател, системна електроника и трансмисия в общ централен корпус, което прави задвижващия блок по-малък и по-лек. В резултат съотношението мощност / тегло се увеличава с около 30%. Благодарение на това поколение еDrive, пространството в iX3 не се ощетява за сметка на електрическото задвижване.

iX3 - мотор и батерия

BMW iX3 charging

iX3 се задвижва от единичен електромотор, разположен отзад, който е синхронен, без магнити. Най-важният принцип на този тип мотори е, че те позволяват да се използват материали, които не са редкоземни. Мощността на iX3 е 286 к.с. и 400 Нм, като нютоните запазват своето число по-добре при високи обороти в сравнение с конвенционално задвижващите модели. Не толкова ослепително звучащото на хартия ускорение от 0 до 100 км/ч е 6,8 секунди, обаче зад волана тези 6,8 секунди се усещат бързи. Максималната скорост е ограничена на 180 км/ч.

По WLTP пробегът на iX3 е около 450-460 км, като по-скоро ще успеете да ги изминете само ако шофирате на еко режим. Но не се притеснявайте, че ще изпуснете много от това, защото iX3 не е направена за спортен режим – единственото усещане, което ще ви накара да настръхнете при спортен режим, е звукът на батерията, който звучи като нещо космическо. Иначе, колата просто не се чувства добре на червен дисплей. 

Батерията е 80 кВтч, но само 74 кВтч се използват. Тя е разположена по пода на колата, което спомага за ниския център на тежестта, но и също така смъква пътния просвет с 20 мм спрямо 211 мм при X3. Захранването е с 400-волтова батерия, като при променлив ток може да се зарежда монофазно или трифазно с до 11 кВтч. На бързозарядните станции с прав ток имаме увеличение до 150 кВтч, с което 80% от капацитета на батерията се изпълват за 34 минути.

Всичко това написано звучи превъзходно, а истината е, че тези числа не са много по-различни в реалния живот – нещо, с което малко електрически модели могат да се похвалят. BMW iX3 спокойно изминава 400 км с умерено натискане на газта. Още по-прекрасното е, че километрите на дисплея отговарят на изминатите на пътя. За пример, качих се в тестовия модел на 417 км пробег, а след малко под 300 км, цифрата беше паднала на 95-100 км. Презадоволително, бих казала.

Забележителните технологии в iX3

BMW iX3 е взела почти всичко що се отнася до основни технологии от конвенционалната Х3. Системата обаче, която и е добавена, е адаптивна рекуперация – нещо, което виждаме за първи път в модел на BMW. 

Как действа? Посредством навигацията, колата разпознава пътната обстановка – ако имате обекти – светофар, пешеходна пътека, стеснен участък или автомобил пред вас, когато отнемете крака си от газта, рекупериращата сила влиза в действие и колата започва да намалява много агресивно. Но, ако пред вас пътят е чист, например на магистрала, когато махнете крака си от газта, колата почти запазва скоростта си, а намаляването започва плавно и поетапно. 

В какви ситуации това би ви помогнало? По-агресивната рекуперация определено би дошла на помощ при спускане по стръмни участъци, където конвенционалните автомобили ще продължат инерцията си след отнемане на газ, че даже и ще я увеличат. При iX3 няма нужда да натискате и отпускате спирачката периодично, докато не направите мускули на бедрото си, защото колата сама ще дозира точната сила на спиране, за да предотврати сблъсък. Но все пак, препоръчвам ви да не си отпускате погледа и да разчитате само на умната система, освен ако не искате да усетите “истинско” спиране в някой обект пред вас.

BMW iX3 wheels

Втората впечатляваща “технология” са джантите. Не, не са някакви ултра-смарт джанти, които ще запълват дупките по пътищата или ще се изправят сами, ако ги изкривите, но са достойни да ги наречем впечатляващи. 

Всъщност, самите джанти прибавят около 10 км към пробега, а и благодарение на олекотения алуминии, те тежат с 15 % по-малко от обикновени джанти. BMW iX3 се предлага с два вида аеродинамични алуминиеви джанти – едните са стандартните 19″, които виждате на снимката, а другите са 20″, които са включени в ниво на оборудване Impressive, но при базовото оборудване се доплащат в размер на 3 437 лв.

Влизаме вътре

Изненада! В интериора на iX3 също няма да откриете нищо по-различно отколкото в X3. Ако пропуснем сините акцентни елементи по волана, старт-стоп бутона, инфотейнмънт системата, дисплеят зад волана и скоростния лост, то останалото е взето от конвенционалния модел. 

В нашето оборудване има красиво изпълнение на дървена апликация, меденокафява кожа Vernasca и спортни седалки – всичко част от пакета Impressive, чиято стойност е малко над 10 000 лв. Към този пакет също получавате най-високото налично ниво на озвучителна система за този модел – Harman/Kardon, високо ниво на асистент за паркиране, звук при отключване на автомобила, композиран от Ханс Цимер, акустични стъкла, управление с жестов контрол, хед-ъп дисплей, и още други комфортни опции.

Отзад пространството също е запазено спрямо останалите версии на X3, а задните седалки са с разпределение 40:20:40 и могат да бъдат свалени изцяло, което води до увеличение на обема в багажника от 510 на 1560 литра. Ако можем да го сметнем за голяма разлика, BMW iХ3 има 40 литра по-малко обем в сравнение с 550-литровия багажник на X3, като това идва от поделението под кората, в което вече се помещават компонентите за обслужване и зареждане на колата.

Бъдещето в две букви и една цифра

И стигаме до технологията отвъд – асистентът при шофиране на BMW iX3. Част от Driving Assitant Professional, системата за пътен асистент на iX3 е първата крачка напред към пълна автономност.

Какво става, когато пуснете круиз контрол на някоя кола? Тя започва да чете само участъците с маркировка и ви напомня, било то чрез вибрации на волана или звуков индикатор, ако напуснете “очертанията” си. Обикновено тази система изисква ръцете и краката ви да са върху волана и педалите и по-скоро служи като пътеводител, отколкото като истински помощник, който да ви отменя от време на време. 

Какво става обаче, когато активирате круиз контрола на iX3? Както сте забелязали, в България имаме доста пътища, които са без маркировка. Значи ли това, че не може да се доверите на интелигентната система на BMW? Абсолютно не. Защото iX3 успява да ви отведе където е зададено, независимо дали пътят прави рязък ляв завой, дали липсва маркировка или дори мантинела. Колата ви вози, а вие се наслаждавате на Радостта от шофирането…

Например,

залагате скорост от 100 км/ч, колата разпознава знак с ограничение 60 км/ч и автоматично намалява, за да не сте в нарушение.

Или

движите се зад друг автомобил, задали сте на iX3 да го следва, но искате да го изпреварите: пускате мигача и автомобила сам изпреварва колата отпред, докато вие стоите с отпуснати ръце на волана и крака извън педалите.

Или

без да искате пресичате лента без мигач и iX3 не само ви подава вибрации на волана, а директно взима нещата в свои ръце, като ви връща обратно зад лентата.

Почти без забележки

Първият електрически SAV на BMW е наистина впечатляващ; той има всичко – от най-основното за този клас, като 510 литра обем на багажника, голямо пространство на задните седалки и широко пространство отпред, до най-важното за един електрически модел – достатъчен и реално постижим пробег от 450 км. Разбира се, не може да пропуснем и технологичната напредналост на модела.

Там, където iX3 се усеща като половин SAV обаче е задвижването. Да, в града на сухо време едва ли бихте усетили липсата на 4х4, но ситуацията се променя драстично, когато обстановката е заснежена. Макар с тегло от над два тона, iX3 успява с лекота да поднесе задницата. Истинско баварско усещане, биха казали някои, но непокорният нрав е по-скоро присъщ за спортните седани и купета, отколкото за повдигната кола като iX3. От друга страна, по-ниската цена спрямо конкурентите от Mercedes и Audi – EQC и e-Tron, които са с 4х4 задвижване, оправдава липсата на xDrive при iX3. 

И все пак, смятам, че iX3 трябваше да наследи задвижването на четирите колела от първородното Х3, така, както взе със себе си дизайна и духа на модела. 

BMW iX3 се предлага само в две нива на оборудване, като моделът е на стартова цена от 131 100 лв. с ДДС и достига до 141 713 лв. с ДДС

Оценката на GRACE PACE RACE за модела:

Комфорт
4.5/5
На пътя
4/5
Пробег
4.5/5
Функционалност
4.4/5
Дизайн екстериор
5/5
Дизайн интериор
5/5
Обща оценка
4.4/5

Повече снимки разгледайте тук.